NB I

Kondás repülőrajtot vett - a DVSC trénere lett a hónap edzője

Játék? Nem. Több annál. Elismerés azoktól, akik napról-napra, hétről-hétre elvégzik azt a munkát, vagy legalább is megpróbálják teljesíteni azt a feladatot, amit előírtak számukra. A játékosok értékelik az edzőket. A hatharom.com 2013 után idén is keresi azt a szakembert, akit 2014 végén az ,,Év edzője" címmel jutalmazunk.

Kondás Elemér ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, tetemes előnnyel lett a hónap edzője - Fotó: nso.hu (Németh Ferenc)

Kritériumok

A győztes személye a havonta elért részeredmények összesítése után válik ismerté. A játékosokra bíztuk, milyen szempontok szerint döntenek, de mint a voksolásból kitűnik, az eredményesség nagymértékben befolyásolja a véleményüket. Mindig három nevet kérünk, a rangsor szerint az első 3, a második 2, a harmadik edző pedig 1 pontot kap, ezeket összeadva, illetve havonta göngyölítve alakul ki a végső sorrend. Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés rangsorol. A csapatkapitányokat kértük fel az értékelésre, de az sem baj, ha más adja le a neveket, a lényeg, hogy közös döntés szülessen. Fontos, hogy az adott együttes a saját vezetőedzőjét nem jelölheti. A hatharom.com rendszeresen publikálja az előző hónap szavazását, kiegészítve azt az adott periódus tabellájával, és közöljük az összetett állást is.

Ahogy azt ígértük, a hatharom.com idén is elindítja az ,,Év edzője" versenyt. Tizenhatan álltak rajthoz, de szinte biztos, hogy a decemberi eredményhirdetésig bővül a lista, hiszen feltűnnek majd új szereplők is, ha valamelyik csapat kispadján változás lesz. Tavaly José Gomes meggyőző fölénnyel nyerte a címet Kondás Elemér és Tomiszlav Szivics előtt. A 2014-es esztendőt a DVSC trénere kiugró teljesítménnyel kezdte, úgy is fogalmazhatnánk, ott folytatta, ahol legutóbb abbahagyta, mindössze egy ponttal maradt el a novemberi abszolút csúcs(á)tól. Márciusban hét edző kapott voksot a csapat(kapitány)októl, feltűnő, hogy Kondás mögött óriási az űr és a tolongás, a második helyezett hátránya harminc pont, ám a hetedikkel szembeni előnye mindössze három. Megszokhattuk, hogy az együttesek teljesítménye nem mindig tükrözi az edzőkre adott szavazatok sorrendjét. Ez most is így volt, ám hogy a szimpátián is alapuló értékelés nem szakadt el teljesen a valóságtól, azt bizonyítja, hogy az idén lejátszott öt forduló szerinti tabella első hét helyezettjének mestere került fel a listára. A 2014-ben még egyedüliként veretlen debreceniek legutóbb a bajnoki cím végkimenetele szempontjából meghatározó jelentőségű rangadót nyertek Fehérváron (a hétvégén még inkább megerősíthetik aranyesélyüket, ha legyőzik a győrieket), ezért aztán nem meglepő, hogy Kondás Elemér tarolt.

A többiek általában egyenletes, jó teljesítménnyel vívták ki maguknak az elismerést, a Horváth Ferenc által dirigált ETO és a Nebojsa Vignjevics vezette Újpest lóg ki kissé a sorból. A címvédő kisalföldiek télen edzőt váltottak, s bár a Ferencváros vendégeként döntetlennel nyitották az új évet, a következő fordulóban ,,belenéztek" egy irtózatos pofonba, hazai pályán 5-2-re kikaptak az akkor már lendületben lévő Pécstől. A mindig frappánsan fogalmazó Horváth a méretes zakó után sem hazudtolta meg magát, nyilatkozatának egyik mondata, miszerint ,,rendben van, hogy nőnap volt, de férfiként kellett volna játszani", érzékenyen érinthette a futballistáit, akik ezt követően a Videoton otthonában nyertek, azóta sem vesztettek pontot, visszaszerezték a szurkolók szimpátiáját (és a férfiasságukat), helyet cseréltek a fehérváriakkal és a második helyről várják a DVSC elleni rangadót.

Az Újpest - és vele együtt Nebojsa Vignjevics - külön szám. A lilák trénere úgy tudott felkerülni az ötödik helyre, hogy csapata kétszer is vereséget szenvedett, először a tavaszi nyitányon a Szusza Ferenc Stadionban a Honvédtól, legutóbb pedig Szombathelyen. A kettő között azonban parádéztak az újpestiek, a bajnoki teljesítményüket megfejelték azzal, hogy összesítésben 7-1-gyel kigolyózták a PMFC-t a Magyar Kupából. Történt mindez abban az időszakban, amikor szó szerint a lét volt a tét a Megyeri úton, napról-napra, sőt óráról-órára változott a helyzet, az esetek többségében rossz irányban, mígnem sikerült ,,valahogy" megmenekülni a kizárástól. A Vignjevicsre szavazók minden bizonnyal azt értékelték, hogy a megszűnés határán egyensúlyozó klub edzője képes volt függetleníteni magát és játékosait a BLASZ IV lehetőségét hordozó sokktól, sőt, ahogy szorult a hurok, úgy vált egyre látványosabbá és eredményesebbé a csapat játéka. Bár a pécsieket nem fenyegeti ilyen veszély, az mindenképpen említést érdemel, hogy a Mecsekalján sincs kolbászból a kerítés, de talán akkor sem rugaszkodunk el a valóságtól, ha kijelentjük, lassan se kolbász, se kerítés nem lesz arrafelé, pénz ugyanis ott sincs - legalább is nem megnyugtató a mennyisége és a fizetések ütemezése.

Mindent összevetve, Kondás Elemér a legnagyobb bajnokesélyes edzőjeként repülőrajtot vett, nagyon úgy fest, hogy az aranyéremig elegendő lesz néhány erőteljes szárnycsapás, az ,,Év edzője" címig azonban még sokáig kell lavíroznia. Borítékolható, hogy beleszédülni nem fog, hiszen megszokta már a magasságot.

A HÓNAP EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014 MÁRCIUS, SZAVAZATOK
KLUB JÁTÉKOS EDZŐK SORRENDJE
Debreceni VSC-Teva Szakály Péter 1. Benczés Miklós 2. Marco Rossi 3. Artner Tamás
Győri ETO FC Lipták Zoltán 1. Kondás Elemér 2. Artner Tamás 3. Nebojsa Vignjevics
Videoton FC Öltöző 1. Kondás Elemér 2. Lőrincz Emil-Márton Gábor 3. Nebojsa Vignjevics
Szombath. Haladás Tóth Péter 1. Kondás Elemér 2. Nebojsa Vignjevics 3. Lőrincz Emil-Márton Gábor
Budapest Honvéd FC Kemenes Szabolcs 1. Artner Tamás 2. Horváth Ferenc 3. Kondás Elemér 
Ferencvárosi TC Gyömbér Gábor 1. Kondás Elemér 2. Marco Rossi  3. Lőrincz Emil-Márton Gábor
Pécsi MFC-Matias Szatmári Lóránd 1. Kondás Elemér 2. Artner Tamás 3 Benczés Miklós 
Diósgyőri VTK Gohér Gergő 1. Kondás Elemér 2. Benczés Miklós 3. Lőrincz Emil-Márton Gábor
Újpest FC Balajcza Szabolcs 1. Marco Rossi 2. Kondás Elemér 3. Lőrincz Emil-Márton Gábor
Puskás Akadémia FC Polonkai Attila 1. Kondás Elemér 2. Horváth Ferenc 3. Marco Rossi
KTE Phoenix-Mecano Vladan Szavics 1. Kondás Elemér 2. Horváth Ferenc 3. Nebojsa Vignjevics
Lombard FC Pápa Szűcs Lajos 1. Kondás Elemér 2. Benczés Miklós 3. Marco Rossi
Mezőkövesd-Zsóry SE Szántai Levente 1. Kondás Elemér 2. Horváth Ferenc 3. Artner Tamás
MVM Paks Éger László 1. Kondás Elemér 2. Marco Rossi 3. Artner Tamás
MTK Budapest Kanta József 1. Nebojsa Vignjevics 2. Kondás Elemér 3. Lőrincz Emil-Márton Gábor
Kaposvári Rákóczi Bank István 1. Kondás Elemér 2. Lőrincz Emil-Márton Gábor 3. Artner Tamás
A HÓNAP EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014 MÁRCIUS, VÉGEREDMÉNY
1. KONDÁS ELEMÉR (DEBRECENI VSC-TEVA) 41 pont
2. Marco Rossi (Budapest Honvéd) 11 pont
3. Artner Tamás (Szombathelyi Haladás) 11 pont
4. Lőrincz Emil-Márton Gábor (Pécsi MFC-Matias)   9 pont
5. Nebojsa Vignjevics (Újpest FC) 8 pont
6. Benczés Miklós (Puskás Akadémia FC) 8 pont
7. Horváth Ferenc (Győri ETO FC) 8 pont
144894
2014-04-04;212
2014-04-05;212
2014-04-07;212