Bajnokok Ligája

A Real Madrid magabiztos, a PSG keserédes előnyt szerzett

A Real Madrid simán, 3-0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán, ezzel a királyiak félig az elődöntőben érezhetik magukat. A szerdai másik találkozón a Paris Saint-Germain ugyan 3-1-re legyőzte a Chelsea-t, de megsérült két kulcsembere, Zlatan Ibrahimovic és Marco Verratti.

Bale indította a gólok sorát - Fotó: AFP

A Real és a Dortmund az előző szezonban a csoportkörben, majd az elődöntőben is találkozott, a négy között a német együttes már az első mérkőzésen tetemes előnyt szerzett, hiszen Robert Lewandowski mesternégyesének köszönhetően 4-1-re kiütötte a madridi csapatot, amely a visszavágón csak két góllal tudott nyerni. A lengyel csatárnak most ki kell hagynia eltiltás miatt az első meccset, sőt, az akkori kezdőcsapatból Lewandowskin kívül Mario Götze (a Bayern Münchenbe igazolt), Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan, Lars Bender, Marcel Schmelzer és Neven Szubotics (mind sérültek) sem volt ott a gyepen. Ez érződött is...

Már a 3. percben előnybe került a Real Madrid, Benzema jobbról gurított vissza Carvajalnak, aki továbbtette a labdát Bale-nek, a walesi áthámozta magát védőjén és közelről a jobb alsóba helyezett (1-0). A 12. percben Cristiano Ronaldo állt egy 26 méteres szabadrúgás mögé, Roman Weidenfeller bravúrral tornázta ki a labdát a léc alól. Szűk negyedóra múlva újabb gólban csúcsosodott ki a madridi fölény: Isco forgolódott, majd 12 méterről a kapuba lőtt (2-0). A Bale-hez hasonlóan tavaly nyáron szerződtetett középpályás Ángel Di María helyére került a kezdőbe, az argentin ételmérgezés miatt dőlt ki.

Az első félóra végén a vendégek legjobbja, Weidenfeller Bale bombázott szabadrúgását hatástalanította. A Dortmund átlövésekkel, kontrákkal próbálkozott, a 33. percben volt a legnagyobb helyzete az első felvonásban, Grosskreutz 15 méterről, kissé balról tüzelt, Casillas hárított.

A második játékrészt Bale helyzete, illetve Weidenfeller újabb bravúrja nyitotta. Az 54. percben nem állt a helyzet magaslatán a madridi védelem, de Aubameyang és Mhitarjan sem találta el a kaput. Az 57. percben a Real újabb lépést tett az elődöntő felé vezető úton: Modric mesteri passza után Ronaldo becsapta Weidenfellert majd kilenc méterről helyezett a kapuba (3-0). A kétszeres aranylabdás portugál ezzel beérte Lionel Messit és José Altafinit (Milan), akik mindketten 14 gólt vágtak egy BL/BEK-belül.

Az 59. percben szépíthetett volna BVB, de Mhitarjan lövésébe bele tudott vetődni Pepe. A 61. percben jött az újabb Weidenfeller-védés: a portás kitolta a léc alól Benzema 14 méteres löketét. A Real kézben tartotta a meccset, nem játszott átütően, Ronaldo talán sérüléssel küzdött, mindenesetre nem villogott, de így is érvényesítette a papírformát a királyi gárda. A visszavágón Robert Lewandowski visszatér, de Sebastian Kehl nem játszhat eltiltás miatt - a látottak és a rengeteg hiányzó miatt a fekete-sárgák inkább a szép búcsúban bízhatnak.

Tippmester megjósolta a Real többgólos győzelmét, a részleteket PROTIPP-rendszerünkben találjátok meg!

[1679340] 2014-04-02 20:45:00 Real Madrid - Borussia Dortmundx;
[1679340] 2014-04-02 20:45:00 Real Madrid - Borussia Dortmundx

Pastore nagyon fontos gólt lőtt - Fotó: AFP

A negyeddöntők leginkább kiegyenlített párharcának ígérkezett a Paris Saint-Germain és a Chelsea összecsapása, ugyanakkor a francia bajnoki címvédő várhatta jobb formában a mérkőzést. Laurent Blanc Edinson Cavanit, Zlatan Ibrahimovicot és Ezequiel Lavezzit is csatasorba állította, míg José Mourinho Fernando Torres helyett André Schürrlét jelölte éknek, Frank Lampard pedig a padon kezdett.

A PSG óriási iramban kezdett, azonnal ráerőltette akaratát a londoniakra, tette ezt eredményesen: a 3. percben Matuidi balról betekert labdáját Terry Lavezzi elé fejelte ki, az argentin pedig 11 méterről a léc alá bombázott (1-0). Egy kicsit lejjebb tekert a fokozaton a párizsi csapat, aztán a 25. percben ismét Lavezzi veszélyeztetett. Az argentin támadó kontrából indult meg, Cahill lassabb volt nála, de kiszorította, így az első gól szerzője balról csak az oldalhálót találta el. A 20. perc környékén kiegyenlítetté vált a mérkőzés, aztán a 26. percben a csapatkapitány Thiago Silva buta hibát követett el: rossz ütemben lépett oda, a labdát nem, Oscar lábát viszont eltalálta, tizenegyes következett, amit Eden Hazard higgadtan értékesített (1-1).

A 31. percben Lavezzi 10 méterről fordult kapura, Cech hárított, pár perccel később Ivanovics a gólvonalról vágta ki Azpilicueta veszélyes mentését. A félidő végén a Chelsea-nél volt többet a labda, és majdnem ráfázott a PSG arra, hogy kiengedett, a 40. percben Hazard fantasztikusan lőtte el a labdát, balról, 18 méterről kapásból a túloldali kapufát találta el.

A PSG a második félidőben is nekiment a londoniaknak, az 52. percben Matuidi ívelt középre balról, Lavezzi 11 méterről fejelt épphogy a léc fölé. A 61. percben visszavette az előnyt a hazai együttes: Lavezzi bal oldali szabadrúgásánál Luiz menteni akart, de öngól lett belőle (2-1). Nem sokkal később szívéhez kapott minden párizsi szurkoló, ugyanis Zlatan Ibrahimovic a combját tapogatta, ártatlan helyzetben sérült meg, cserét kért. Ráadásul a svéd fenegyerek után Marco Verratti is megsérült. ...

A folytatásban kissé leült a meccs, csak a 84. percben pezsdült fel, amikor Cavani tekerte el a labdát 16 méterről centikkel a bal kapufa mellett. Már-már fellélegezhetett a Chelsea a szoros vereség tudatáben, amikor a hosszabbítás legvégén a csereként beállt Javier Pastore fantasztikus egyéni akció végén az ötös jobb sarkáról a rövid alsóba lőtt, a gólban az egész Chelsea-védelem vastagon benne volt (3-1).

A PSG megnyugtató előnyt szerzett, de kérdés, mi lesz Ibrahimoviccsal, az első hírek izomszakadásról szólnak, ami kizárja játékát a visszavágón.

[1679342] 2014-04-02 20:45:00 Paris Saint Germain - Chelseax;
[1679342] 2014-04-02 20:45:00 Paris Saint Germain - Chelseax
Percről percre: Real Madrid-Dortmund és PSG-Chelsea - ÉLŐx