Női kézilabda

Nem tett meg mindenki mindent a győzelemért - Németh András

A magyar női kézilabda-válogatott egy győzelemmel és két vereséggel tért haza horvátországi felkészülési tornájáról. Németh András szövetségi kapitány alapvető dolgokkal volt elégedetlen.

Amint arról a hatharom.com beszámolt, pénteken nehezen győzte le a több újonccal felálló magyar válogatott Horvátország B válogatottját, szombaton szoros mérkőzésen kikapott az A együttestől, amely vasárnap már fölényes győzelmet aratott a mieink felett.

"Az látszik, hogy nagyon az út elején járunk, a héten gyakorlott elemekből készségszinten még kevés dolgot tudunk végrehajtani, de éppen azért vagyunk itt, hogy meccskörülmények között fejlődjünk. A határozott védekezést és a gyors ellentámadásokat csak a találkozó egy rövid szakaszában tudtuk megvalósítani, amikor ez sikerült, akkor azonban megfordítottuk az állást és végül győztünk" - idézte még pénteken a magyar válogatott hivatalos facebook-oldala Németh Andrást, aki annak örült, hogy a csapat megtapasztalt egy szoros hajrát, ami szerinte a későbbi fejlődésben hasznos lehet.

A szombati találkozót jól kezdték Tomori Zsuzsannáék, az első félidő nagy részében vezettek, ugyanakkor a cserejátékosok beszállásával visszaesett a mieink játéka. A horvátok már a szünetre átvették a vezetést, amit nem is sikerült tőlük visszavenni.

"A mérkőzés nagy részében elégedett voltam a látottakkal, de sajnos a cseréink nem sikerültek. Fontos volna, hogy a padról beállva is úgy tudjanak bekapcsolódni a játékosok, hogy a kért taktikai elemeket végrehajthassuk. Kiss Éva, Bognár-Bódi Bernadett és Görbicz Anita klasszisteljesítményt nyújtott, de Mészáros Rea is jól teljesített védekezésben. Biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben a gyakorolt elemek közül még többet fogunk tudni készségszinten alkalmazni" - mondta akkor a szövetségi kapitány, akinek azonban vasárnap még több hibát kellett végignéznie.

Igaz, elmondása szerint részben tudatosan vállalt fel olyan döntéseket, amelyek negatívan befolyásolták csapata teljesítőképességét. Ugyanakkor játékosai hozzáállásával nem volt maradéktalanul elégedett.

"Nehéz döntés volt, hogy figyeljünk az eredményre, és adjunk úgymond a szépségre, vagy befejezzünk az előre eltervezett szakmai munkát. Végül utóbbi mellett döntöttünk, így fenékig kiittuk ezt a poharat. Sajnos az átlövéseink rosszul sikerültek, a meccs elején 11 lövésből csak 3 gólt szereztünk. Nyilván ebből le kell vonnunk a tanulságot, bár a videóelemzés még a szombati és a vasárnapi meccsről is hátra van, de az biztos, hogy mind szerkezetileg, mind személyi kérdésekben módosítanunk kell, de ez a hét erre szolgált, hogy bizonyos kérdésekre válaszokat kapjunk. Sajnos küzdőszellemben alulmaradtunk vasárnap, pedig nem így kezdtük a hetet. Sok új játékos érkezett a keretbe, de a harmadik mérkőzésen nem éreztem, hogy mindenki mindent megtett volna a győzelemért. Az alapokat lefektettük, a játékelemek végrehajtása még nem megy készségszinten. Úgy tűnik, hogy több újonc is helytállt, szélső poszton jó teljesítményeket láttam. Az biztos, hogy beálló pozícióban tovább kell keresnünk a megoldást szerkezetileg is" - összegezte a vasárnapi hétgólos, sima vereséget Németh András.

A magyar válogatott a decemberi, magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságra készül egész évben, miután házigazdaként nem kell selejteznie a tornára. A kontinens többi csapata az elmúlt hétvégén selejtezőmérkőzéseket játszott, és Norvégia, Franciaország, valamint Oroszország már biztosította is a részvételét az Eb-n. Közel áll ehhez Dánia, Ausztria, Szlovákia, Spanyolország és Hollandia is, a legutóbbi vb-n döntős Szerbia ugyanakkor komoly gondban van, miután korábban kikapott Szlovéniától, a múlt héten pedig csak két döntetlent játszott Svédországgal.