Vélemény

Nyugodj békében, Forma-1!

  • P. Kele János

Mint Taki bácsi hó végén, úgy spórolnak a benzinnel a versenyzők az F1-ben. Sípolásra váltanak, egy körig nyomhatják. Ki élvezi ezt?

Meghalt a Forma-1. 

A sport, amit egykor szerettünk, nevetséges, a legbénább időkre emlékeztető arcade-videójátékká változott át. Ott tartunk, hogy már gyorsan menni sem szabad, mert jajj, a fogyasztás, nem lesz elég a benzin, vagy ha mégis, akkor a gonosz boszorkány FIA kizár bennünket. Ez most komoly? Az F1-ben nem lehet nyomni a gázt, mert jajj, a fogyasztás? Tényleg? Mint Taki bácsi hó végén? 

Esküszöm, már csak Lenke néni hiányzik a pit wallról.

Kimi Räikkönen a második körben defektet kapott. Oké, a Ferrari eddig idén nem egy nagy szám, és Kimi sem nagyon melegedett még be, de ideális esetben ezek után úgy kellett volna átjönnie a mezőnyön, mint kés a vajon.

Ehelyett mi történt? Visszaesett a huszadik helyre, majd a fülére szóltak, hogy Kimikém, okosan ám, mert a fogyasztás, az a fránya fogyasztás. Nehogy sok legyen. Úgyhogy spóroljál.

A huszadik helyen. Spórolj. Az F1-ben. Hagyok időt.

Valamelyik másik delikvensnek (talán Ricciardo, de nem biztos), elkezdek sípolgatni a csapatrádióban, hogy pontosan mikor váltson az ideális fogyasztás érdekében. A feladat az volt, hogy találja el pontosan a sípolások ütemét, és akkor váltson fejlebb. Ha nem a saját fülemmel hallom, el sem hiszem. A '90-es évek közepének DOS-alapú, két dimenziós számítógép-játékai működtek így, de azokat is megunta az ember hatéves kora után.

Ehhez képest most erről szól a Forma-1.

Rosberg fülére (ő a futam nagy részében a második helyen ment) a verseny felénél bemondták, hogy hurrá, most lehet nyomni, egészen pontosan 1 köröd van, hogy odalépj neki, mert jól állunk a fogyasztással. Egy körig nyomhatom? Az igen, mi másért is akarna a világ legmagasabb szintű autósport-sorozatában versenyezni valaki, ha nem azért, hogy egy teljes körig odaléphessen a paripának?! Szánalom a köbön.

A télen foganatosított tucatnyi szabályváltoztatás mindössze erre, no meg arra volt jó, hogy Vettel helyett most valamelyik Mercedes hátsó szárnya mögött fulladjon unalomba a verseny. Ezúttal Hamilton volt a tettes, a különbség pedig annyi, hogy most még mögötte sem alakult izgalmasan a futam. Volt néhány DRS-es kikerülés (aki az ilyeneket előzésnek nevezi, az nem tudom mit szed), akadtak mesterkélt izgalmak a gumiválasztás és a boxkiállások miatt, még az is előfordult, hogy összeakadt egymással két versenyző, de ennyi, semmi több.

A Forma-1 meghalt.

Van helyette versenyautók körözése, amelynek legizgalmasabb része az, vajon jól működik-e a kocsikban az átfolyásmérő. Ha nem, akkor az FIA engedélyezi, hogy a csapatok használják a sajátjukat, ha igen, akkor meg hiába jó a saját is, csak az övékét lehet. Ami mást mér, mint a saját. Az a saját, ami egyszer megfelel, egyszer meg nem. Van, aki nem érti? Semmi baj, ugyanígy van vele az FIA is.

Meg vagy kb. 50 millió szurkoló. Bármerre járok, hazai és külföldi fórumokon, bárkivel beszélek, hazai és külföldi szakértőkkel, senki nem érti az okát, miért kell tendenciózusan szembenni a szurkolók érdekeivel. A halk motorok még oké, azt meg lehet szokni, de hogy a Forma-1 a spórolásról, és a környezettudatos vezetésről szóljon, na az már sok, az már nonszensz.

Vajon meddig veszi be a drukkerek gyomra?