Malajziai Nagydíj

Belső balhé a Williamsnél, relatív boldogság a Red Bullnál

Lewis Hamilton győzelmét hozta a Forma-1-es Malajziai Nagydíj, amely után kisebb belháború alakult ki a Williams csapatban.

"Egy ilyen nehéz hétvége után hihetetlen érzés" - kezdte a futam értékelését a pódiumon Hamilton. Sosem voltam itt különösebben szerencsés. Örülök, hogy ennyien eljöttek, különösen egy ilyen repülőtragédia után, ami néhány hete történt. Nekik és a családjaiknak ajánlom a győzelmet. Próbáltunk ezek között a körülmények között is jól koncentrálni, a csapat jól teljesített minden feladatot. Sokat tanultam a mai naptól, amit továbbvihetek a következő versenyekre. Azt kell mondjam, hogy ez a legjobb autó, amit valaha vezettem."

A jó háttér segítette győzelemhez Hamiltont - Fotó: AFP

Nico Rosberg nagyot rajtolt, majd elég nyugodt versenyt futott Hamilton mögött.

"Köszönöm a mérnökömnek, fantasztikus volt a rajt. Kicsit húzós volt a harmadik kanyar, de onnantól rendben volt a verseny, bár Lewis túl gyors volt. Nyilván szerettem volna nyerni, de most meg kell vizsgálnom a futamomat és, hogy miben tudok javulni. A Red Bull remekül fejlődik, nagyon gyorsan jönnek felfelé, de nekünk is folytatnunk kell a munkát Bahreinben" - nyilatkozta a második helyezett.

A kezdésnél Sebastian Vettel bizonyult vesztesnek, aki szintén elég eseménytelenül körözött végig a távon a Mercedeseket követve.

"Jól sikerült a rajt, de kicsit meglepődtem, mikor Nico megjelent a jobb oldalon. Úgy éreztem, jól indultam, de utána szoros volt, plusz egy helyet is vesztettem, amit később visszaszereztem. Később már csak át akartam érni a célvonalon. A Mercedesek még túl messze vannak előttünk, de dolgozunk azon, hogy utolérjük őket. A fiúk keményen dolgoznak a gyárban és a Renault-nál is. Figyelembe véve a kevesebb mint két hónappal ezelőtt helyzetünket, nagyot léptünk előre ezen a hétvégén. Kár, hogy nem ért mindkét autónk célba, de a kocsi gyors. Ugyanakkor sok munka van még, mert nem túl jó érzés vezetni. Sokat kell még tanulnunk" - összegzett a német címvédő.

A legnagyobb izgalmakat a Williams csapat belső harca okozta, miután Felipe Massa hiába kapott utasítást arra, hogy elengedje Valtteri Bottast, nem tette ezt meg.

"Gyorsabban haladtam, mint ő. Beszélnünk kell a csapattal, megnézni az adatokat, hogy utolérhettem volna-e Buttont. Szerintem igen. Tanulnunk kell a mai napból, ahogy mindig" - értékelt kissé dühösen a finn pilóta.

Massa ugyanakkor a saját álláspontját védi: "Nincs mit mondanom, csak küzdöttem a végéig. Így akartam csinálni, küzdeni fogok a karrieremért és mindazért, amit helyesnek tartok. Nem tettem semmi rosszat, üldöztem Jenson Buttont, és volt esélyem elkapni. Nem sajnálom, amit tettem. Próbáltam menni, amerre úgy éreztem hogy helyes, és végül mindketten szereztünk pontokat. Tisztelem a csapatomat, szerintem ők is engem, és ez nagyon fontos."

Sebastian Vettelhez hasonlóan a másik Red Bullos, Daniel Ricciardo is szépen haladt a pályán, utolsó kerékcseréjénél azonban a bal első kereket rosszul rögzítették. Meg kellett állnia a boxutcában, visszatolták, javították a hibájukat a szerelők, majd 10 másodperces büntetéssel sújtották a versenyigazgatók az ausztrált, aki inkább kiszállt a futamból.

"Csalódott vagyok, úgy nézett ki, hogy pontokkal végezhetünk, de aztán a kerékcserénél jöttek a gondok, végül kurtán-furcsán véget ért a versenyem. Belül nagyon csalódott vagyok, de van bennem egy kis boldogság is, mert mindent megtettem, hogy két futamot befejezzek. Van miben fejlődni, de vannak dolgok, amikkel elégedett lehetek. Mivel mosolygok, mindenki azt hiszi, egy aranyos gyerek vagyok, de ott akarok versenyezni elöl. Fognak még tőlem többet is látni" - mondta magabiztosan Ricciardo.

Malajziai Nagydíj, Szepang
végeredmény, 56 kör
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:40:25.974
2. Nico Rosberg német Mercedes 17.313 mp h.
3. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 24.534 mp h.
4. Fernando Alonso spanyol Ferrari 35.992 mp h.
5. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 47.199 mp h.
6. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:23.691 p h.
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:25.076 p h.
8. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:25.537 p h.
9. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 1 kör h.
10. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1 kör h.
11. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 1 kör h.
12. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1 kör h.
13. Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault 1 kör h.
14. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 2 kör h.
15. Max Chilton brit Marussia-Ferrari 2 kör h.
  Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 49
  Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 35
  Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 32
  Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 18
  Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 8
  Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 7
  Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes  
A világbajnoki pontverseny állása
versenyzők, két futam után
    GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 1 2 2 43
2. Lewis Hamilton 1 1 1 25
3. Fernando Alonso 2 24
4. Jenson Button 1 2 23
5. Kevin Magnussen 1 2 20
6. Nico Hülkenberg 2 18
7. Sebastian Vettel 1 1 15
8. Valtteri Bottas 2 14
9. Kimi Räikkönen 1 6
9. Felipe Massa 1 6
11. Jean-Éric Vergne 1 4
12. Danyiil Kvjat 2 3
13. Sergio Pérez 1 1
A világbajnoki pontverseny állása
konstruktőrök, két futam után
1. Mercedes 68
2. McLaren-Mercedes 43
3. Ferrari 30
4. Williams-Mercedes 20
5. Force India-Mercedes 19
6. Red Bull-Renault 15
7. Toro Rosso-Renault 7