Vélemény

Tényleg csak ennyit érdemelt Ladányi?

  • Szabó Tamás

Ladányi Balázs, az elmúlt két évtized meghatározó játékosa nem kapott meghívót a divízió I/A világbajnokságra készülő jégkorong-válogatottba.

Ladányin nem csak a kapitány, a szövetség is átlépett

Vajon mit szólnának hozzá az olaszok, ha Cesare Prandelli nem vinné ki Gianluigi Buffont a vb-re? Hogyan magyarázná meg Vicente del Bosque, ha otthon felejtené Xavit? Mivel indokolná Joachim Löw Miroslav Klose mellőzését? Mindhárman mondhatnák, hogy ja kérem, elérkezett a fiatalítás ideje, itt az idő lobogó ifjakra váltani. Na és a rutin? A sorozatmeccsek terhelése, a világbajnokság légköre olyan figurákat követel, akik nem roppannak össze a tét okozta nyomás alatt. Ha éles a meccs, szoros az állás, vajon kit látnál szívesebben a csapatodban? Egy zöldfülűt vagy egy veterán csibészt?

Ráadásul a jégkorongban ez hatványozottabban érvényes, éppen ezért állok értetlenül Ladányi Balázs mellőzése előtt. Rich Chernomaz szövetségi kapitány döntése értelmében a 38 éves hokis nem lesz ott a koreai világbajnokságon. Ladányi azt mondta, Chernomaz a fiatalításra hivatkozott és arra, hogy már csak a Mol Ligában szerepel. Azt viszont elfelejtette a kapitány, hogy a dunaújvárosi menő ezzel együtt is az egyik legprímább magyar csatár, aki a szezonban is jól teljesített. A Mol Liga alapszakaszában a legponterősebbnek bizonyult (47 mérkőzés, 62 pont) és őt választották a legjobb csatárnak, illetve bekerült az All Star-csapatba. Rendben, tényleg nem az EBEL-ben nyomul, de könyörgöm, Ladányi Balázsról beszélünk, aki 227 válogatott meccsén rekordnak számító 214 pontot (78 gól, 136 gólpassz) gyűjtött, és amióta tagja a felnőtt válogatottnak (1994/95), egyetlen vb-ről sem hiányzott.

Ráadásul Ladányi nem az a figura, aki 4-0-nál az ötödiket lövi, hanem az, aki döntetlennél győztes gólt szerez, vagy éppen hátrányban ikszre menti a meccset. Aki speciális helyzetekben döntő mozdulatokra képes, gólpasszt ad, vagy emberhátrányban rommá melózza magát. Ladányi csak a szimpla jelenlétével lelki pluszt ad a társaknak, mankóval a hóna alatt is kispadra ültetném. Hogy miért? Azért, mert olyan vb vár ránk, ahol az sem lenne meglepetés, ha az állandóan emlegetett feljutás helyett kiesnénk. Nem túlzás, minden idők legkeményebb mezőnye gyűlt össze: Szlovénia és Ausztria az utóbbi években rendre elkalapált minket, Ukrajna kemény rivális, alig várja, hogy végre visszavágjon Szapporóért, Japánt nem kell bemutatni, a házigazda Korea pedig tavaly Budapesten - büntetőkkel ugyan - legyőzött minket. És akkor Chernomaz otthon hagyja Ladányit. Tényleg arra való a vb, hogy kísérletezzünk?

Tegyük hozzá azt is, a bejelentés sem volt elegáns. Ladányi többet, más bánásmódot érdemelt volna. "Ha egy-két héttel korábban jelzi, hogy nála nem leszek válogatott, akkor valamilyen indokkal magam jelentettem volna be, hogy visszavonulok a válogatottságtól, nem egy sajtóközleményben kellett volna tudatnia - mondta Ladányi a jegkorongblog.hu-nak. - Azt csodálom, hogy ha egyedül is döntött erről a kapitány, a környezetében vagy a szövetségben nem volt senki, aki jelezte volna neki, hogy mást érdemlek."

Chernomaz 2013 nyarán hároméves szerződést kötött a magyar válogatottal, ami az jelentheti, hogy Ladányi a méltó búcsú lehetőségét sem kapja meg. Pedig lehet úgy intézni a fiatalítást, hogy közben a múltat is méltányoljuk. Kalapot emelünk az utóbbi 20 év előtt, és ha tényleg muszáj elköszönni, akkor egy teltházas meccsen kezet rázunk. A hoki szövetség eddig elegánsan intézte az ilyen ügyeket. Bízom benne, hogy Ladányi kapcsán is sikerülni fog.