Horvát foci

Pénzt kért a korrekt bíráskodásért, négy év börtönt kapott

Négy év szabadságvesztésre ítélte a zágrábi megyei bíróság a horvát szövetség korábbi alelnökét, aki a játékvezetői bizottság elnökeként 95 ezer eurót kért a Hajduk Splittől a tisztességes bíráskodásért.

Siric és Sprajcer és a feljelentő Males

Sajnálatos módon az elmúlt pár évben számos megdöbbentő történet látott napvilágot a futball világából, a Horvátországban történtek mégis a legbizarrabb esetek közé tartoznak.

A zágrábi megyei bíróság kedden első fokon négy év börtönbüntetésre és további nyolc év közügyektől való eltiltásra ítélte Zeljko Siricet, aki 2011-ben a Horvát Labdarúgó Szövetség alelnöki tisztsége mellett a játékvezetői bizottság elnöki posztját is betöltötte. Siric mellett az NK Karlovac egyik vezetőjét, Neven Spracjert 10 hónap felfüggesztett börtönre ítélték, míg harmadik tettestársuk, Stepjana Djedovica ügyében egyelőre még várnak a döntésre - írja a hrsport.net.

Siric és Spracjer az ítelethirdetés előtt / jutarnji.hr

2011 nyarán a Hajduk Split akkori első embere, Hrvoje Males azzal a kéréssel fordult a játékvezetői testület vezetőihez, hogy az előttük álló idényben tisztességes és korrekt bíráskodást kérjen csapata meccseire. Egy földi halandó számára már itt gyanússá válik a történet, ám a java még csak ezután jön. Males ugyanis azt a választ kapta az illetékes személyektől, hogy a pártatlan bíráskodás bizony pénzbe kerül, a korrekt játékvezetésnek pedig 95 ezer euró az ára. A Hajduk elnöke ekkor arra hivatkozott, hogy a nehéz időszakban a nagy múltú klubnak nincs ilyen célokra félrerakott pénze, mire Siricék közölték, hogy ha decemberig ki tud fizetni 20-30 ezer euró előlegete, akkor a Hajduk hátralévő találkozóin részlehajlás nélküli fújnak majd a sporttársak.

Ezek után a Males a horvát ügyészség korrupció ellenes nyomozóhatóságához fordult, majd 2011 decemberében elfogták a vesztegetőket. A megbeszéltek szerint a klubelnök - bemikrofonozva - decemberben egy zágrábi szállodában találkozott Stepjana Djedovicával, akit Siric megbízott a pénz átvételével - ekkor ütöttek rajta a rendőrök.


A Hajduk Split jelenleg harmadik helyen áll a horvát bajnokságban, miután a hétvégén 2-0-ra elveszített a derbit a címvédő Dinamo Zagreb ellen. Ahogy arról beszámoltunk, a találkozón kisebb botrány tört ki a VIP szektorban, amikor a Dinamo-elnök provokatív ünneplésbe kezdett a lefújáskor. A splitiek a hétvégén a Zadart fogadják hazai pályán, amely tétmeccsen az elmúlt 15 évben csak egyszer tudott pontot szerezni a Hajduk vendégeként.

[1472266] 2014-03-28 18:00:00 Hajduk Split - NK Zadarx;
144709