Légiósaink

Huszti kegyelemdöfést adott, Megyeri újra bajnok lett

A külföldön szereplő magyar labdarúgók szempontjából Huszti Szabolcs bombagóljáról marad emlékezetes a mögöttünk hagyott hétvége. A válogatottságot korábban lemondó szélső látványos találata mellett Koman Vladimir gólpassza és Megyeri Balázs újabb görög bajnoki aranyérme okozhatott örömöt. Légiósmustra.

ANGLIA

Fontos három pontot gyűjtött a bennmaradásért folytatott harc során a West Bromwich Albion, amely 2-1-re győzött a pocsék formában lévő Swansea City vendégeként. Gera Zoltán az utolsó negyedórára csereként állt be.

A másodosztályban Tőzsér Dániel végig pályán volt csapata, a Watford 3-0-ás győzelme alkalmával, melyet hazai környezetben aratott a Barnsley felett. Varga József, a Middlesbrough középpályása ugyancsak kilencven percet futballozott a piros-fehérek Bournemouth elleni idegenbeli mérkőzésén (1-1), Bogdán Ádám pedig a Bolton kapuját őrizte, de együttese odahaza kapott ki a Brightontól (0-2).

Huszti Szabolcs bombagóllal állította be a végeredményt Berlinben - Fotó: GettyImages

NÉMETORSZÁG

Góllal vette ki a részét a Hannover fölényes sikeréből Huszti Szabolcs, aki a hosszabbítás perceiben Berlinben állította be a 0-3-as végeredményt. A korábbi ferencvárosi szélső jobbról, éles szögből bombázott a rövid felső sarokba. Győzött a Schalke is (1-2), Szalai Ádámnak azonban epizódszerep sem jutott Augsburgban, időhúzó csereként a duplázó Klaas-Jan Huntelaart váltotta a 90. minutumban.

Huszti Szabolcs gólja 0:49-től látható

A második vonalban a feljutásért küzdő Greuther Fürth a meccset végigjátszó Stieber Zoltán szabadrúgását követően szerezte meg a döntetlent jelentő találatot a berlini Union ellen (1-1), a zöld-fehérek másik magyarja, Korcsmár Zsolt viszont csak a kispadon ült. A tabella második helyén álló gárda emberhátrányban fejezte be a találkozót. Az 1860 München Király Gáborral a kapujában szintén ikszelt, méghozzá az Erzgebirge Aue otthonában (2-2), az Ingolstadt Hajnal Tamás nélkül maradt alul otthonában az FSV Frankfurttal szemben (0-1). A sereghajtó, utolsó szalmaszálba kapaszkodó Energie Cottbus 1-0-ás bravúrgyőzelmet aratott a Karlsruhe ellen, Sváb Dánielt viszont nem cserélték be. A piros-fehérek kilenc fordulóval a zárás előtt öt pontra vannak az osztályozót jelentő tizenhatodik helytől.

A 3. Ligában Nagy Dániel kezdőként 76 percet töltött pályán a bombaformában lévő Red Bull Liepzig otthonában elvesztett bajnokin (1-0), a Borussia Dortmund tartalékjai viszont hasonló különbséggel nyertek a sereghajtó Saarbrücken vendégeként. A fekete-sárgáknál Bajner Bálintot a 63. percben lecserélték.

HOLLANDIA

A holland élvonalban nem alakult jól a hétvége magyar szempontból, a legnagyobb sikert a Babos Gábort és Bodor Boldizsárt foglalkoztató Breda érte el, amely pontot rabolt a listavezető Ajaxtól (0-0). Az amszterdamiak elleni hazai összecsapáson előbbi a kispadon ült, utóbbi végig pályán volt. A Groningen a be nem cserélt Adorján Krisztián nélkül vesztett pontokat az utolsó másodpercekben Hágában (2-1), a Roda pedig hasonló különbséggel maradt alul a Heracles pályáján a sérült Németh Krisztián hiányában. A Heerenveen 2-0-ás vereséget szenvedett Rotterdamban, a Feyenoordtól, Otigba Kenneth a 76. percben csereként szállt be a küzdelembe, Varga Szabolcsot nem nevezték.

OLASZORSZÁG, CIPRUS, GÖRÖGORSZÁG

Az olasz másodosztályban Feczesin Róbert nem volt tagja a Varesében győztes (0-3) Padova keretének, Kovácsik Ádám pedig a kispadról nézte végig, amint munkaadója, a Carpi elhasal a Cittadella pályáján (0-1).

A ciprusi élvonalban a Leandro Almeidát foglalkoztató Omonia Nicosia nem bírt közvetlen riválisával, az Ermisz gárdájával, gyors gólváltás után 1-1-re végeztek a felek. A válogatott balhátvéd végig pályán volt. A kiesés elől menekülő Arisz nagy meglepetésre nyert az Anorthoszisz Famaguszta ellen (2-0), Kovács Zoltán a cserepadon ült.

A görög elsőosztályú bajnokságban szombat este, öt körrel a zárás előtt megszerezte az aranyérmet a hétvégén padozó Megyeri Balázs együttese, az Olimpiakosz Pireusz. A piros-fehérek 2-0-ra legyőzték a Panthrakikoszt, így hazai pályán ünnepelhették a klub abszolút rekordnak tekinthető, negyvenegyedik bajnoki címét. Túlságosan persze nem rúghattak ki a hámból a pireusziak, akikre szerdán fontos Bajnokok Ligája-meccs vár Manchesterben.

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

Papírforma vereséget szenvedett a Ligue 2-ben a bennmaradásért harcoló Chateauroux, melynek otthonából az éllovas Metz hozta el a három pontot (0-1). A hazaiaknál Filkor Attila nem volt tagja a keretnek. Jean Louis Garcia fiait csupán két pont választja el a kiesőzónától.

A belga élvonalban az alapszakasz utolsó fordulóját rendezték a hétvégén, a szokásoknak megfelelően ezúttal sem maradtak el az izgalmak, kár, hogy a sérült Köteles László nem léphetett pályára. A magyar kapus csapata, a korábban a bajnoki címre is esélyesnek tartott Genk abban a tudatban lépett pályára a Kotrijk otthonában, hogy legalább annyi pontot kell szereznie, mint a Gentnek otthon, a Zulte Waregem ellen ahhoz, hogy a felsőházi rájátszásban folytathassa. Emilio Ferrera fiai végül kétgólos hátrányból felállva döntetlent játszottak, a Gent kikapott, így Kötelesék a hatodik helyen zártak.

Svájcban az első osztályban szereplő Sion 4-2-re kikapott Zürichben, a Grasshopper vendégeként, a vendégeknél Vanczák Vilmos végig pályán volt.

OROSZORSZÁG

Az orosz Premjer Ligában a Dinamo Moszkva 1-1-es döntetlent ért el a Kubany Krasznodar ellen, a vendég fővárosiak 62 percig kezdőként foglalkoztatták Dzsudzsák Balázst. A Dinamo negyedik a tabellán. Az Ural kiesési rangadóhoz méltó, drámai fordulatokat hozó meccset játszott a Terek Groznyij együttesével. A 88. percben a végig pályán lévő Koman Vladimir gólpasszából vezetést szereztek a jekatyerinburgiak, a hosszabbítás elején a vendégek egyenlítettek, az utolsó másodpercekben azonban az Ural újra lecsapott és 2-1-re nyert. Az újonc ezzel a győzelemmel megelőzte kiesőzónában lévő riválisát és az osztályozós helyre lépett előre. Pintér Ádám alakulata, a Tom Tomszk hétfő délután az FK Krasznodart látja vendégül.

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG

Az osztrák Red Bull Salzburg a visszavágó szempontjából biztató, gól nélküli döntetlent ért el Bázelben az Európa Liga nyolcaddöntőjének első felvonásán, Gulácsi Péter magabiztos volt. A hétvégi bajnokin a magyar kapus nem volt tagja a keretnek, de így is lesöpörte a Wolfsbergert (5-0). Eközben a Wacker Innsbruck Sáfár Szabolccsal a kapuban 1-1-re végzett a szezon meglepetéscsapatának számító Grödig pályáján.

A lengyel élvonalbeli pontvadászatban a Lech Poznan nehezen hozta a kötelezőt, de a 96. percben szerzett találattal legyűrte az utolsó előtti Podbeskidziét. Lovrencsics Gergő végig pályán volt.

DÁNIA, IZRAEL

A dán bajnokság első osztályában az Odense Vadócz Krisztián nélkül remizett azzal a Viborggal (1-1), amelyet törökországi edzőtáborában a Ferencváros legyőzött. A korábbi válogatott középpályás nem volt tagja a keretnek. Az izraeli élvonalban a Maccabi Haifa 2-1-re nyert az Ironi Ramat Hasharon ellen, a győztes vendégeknél Priskin Tamás kezdőként 73 percet töltött pályán.