Bayern München

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Bayern München elnökét

  • MTI

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte adócsalás miatt Uli Hoenesst, a Bayern München német labdarúgó egyesület elnökék csütörtökön a müncheni tartományi bíróság.

Hoeness börtönbe kerülhet - Fotó: AFP

A bíróság bűnösnek találta a sportvezetőt hétrendbeli, nagy értékre elkövetett adócsalásban, amiért 2003-tól 2009-ig nem tüntette fel az adóbevallásában tőzsdei és devizapiaci ügyletekből származó nyereségét. Az ítélet nem jogerős.

Az ügyészség öt és fél év börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem álláspontja szerint viszont legfeljebb felfüggesztett büntetés indokolt, mert Uli Hoeness feljelentést tett saját maga ellen. Védői az ítélet kihirdetése után közölték, hogy fellebbeznek a legfelső bíróságnál. Hanns Feigen, a sportvezetőt védő ügyvédek vezetője elmondta: a döntő kérdés az lesz, hogy a legfelső bíróság érvényesnek tartja-e az önfeljelentést.

A müncheni tartományi bíróság nem fogadta el az adókerülés büntetőjogi következményeinek elkerülését célzó önfeljelentést, arra hivatkozott ugyanis, hogy a vádlott nem tárta fel a terhére rótt adózási bűncselekmények valamennyi részletét.  

A bíróság szóvivője közölte, hogy a vádlott letartóztatását elrendelő határozat végrehajtását felfüggesztették, Hoeness így szabadon távozhatott a tárgyalás után.

Amint arról a hatharom.com beszámolt, Hoeness tavaly januárban feljelentést tett saját maga ellen, amiért eltitkolta az adóhatóság előtt, hogy jelentős összeget tart egy svájci számlán. A német sajtó áprilisban tárta fel az ügyet. Az elnök hétfőn beismerő vallomást tett, összesen 18,5 millió euró (több mint 5,7 milliárd forint) értékű adócsalást vallott be.

Noha az ígéret nem jogerős, Hoenessnek szinte biztosan távoznia kell a Bayern elnöki székéből. Az biztos, hogy a németek többsége elpártolt a sportvezető mellől, akit egykor erkölcsi példaképként, sikeres sportolóként és a tehetsége révén felemelkedett tisztességes üzletemberként tartottak számon. Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek 86 százaléka csalódott a Bayern München elnökében. A YouGov közvélemény-kutató intézet azt mutatta ki, hogy a németek 65 százaléka szerint azonnal le kell mondania.

A Handelsblatt című üzleti lap arról írt, hogy a labdarúgó egyesület szponzorai "nyugtalankodnak" az elhúzódó és egyre nagyobb botrány miatt, a legnagyobb példányszámú német újság, a Bild pedig csütörtökön a címoldalán öles betűkkel azt írta: "minden becsületes adófizető nevében követeljük, hogy csukják le" Uli Hoenesst.

Mint ismert, a közelmúltban egy másik sztárklub, az FC Barcelona elnöke mondott le. Sandro Rosellnek a Neymar-ügy lett a végzete, bíróság nyomoz az után, hogy a katalán klub pontosan mennyi pénzért és milyen körülmények között szerződtette a brazil támadót.

A Bayern München 62 éves elnöke 1970-től 1979-ig az egyesület labdarúgója volt, az NSZK nemzeti válogatottjával 1974-ben Európa- bajnoki, 1979-ben világbajnoki címet szerzett. 27 éves korában egy térdsérülés miatt visszavonult, de az egyesületnél maradt és menedzserként dolgozott tovább. Vezetésével a Bayern München a világ egyik legsikeresebb egyesülete lett, a legutóbbi szezonban a Bajnokok Ligáját, a Bundesligát és a Német Kupát is megnyerte.

A címvédő Bayern München kedden bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután a visszavágón az idegenbeli siker után döntetlent játszott az Arsenallal. A Bundesligában is címvédő Bőrnadrágosokra hétvégén a Bayer Leverkusen elleni rangadó vár.

[1479212] 2014-03-15 18:30:00 Bayern München - Bayer Leverkusenx;