Magyar foci

Megvan a lista, az ő a kezükben a magyar foci jövője

  • PKJ

Fiatal titánok és rutinos edzők is helyet kaptak az MLSZ utánpótlással foglalkozó ad hoc bizottságban, ami április végéig mondja meg a tutit a fiatalokkal kapcsolatosan.

Dárdai a pályán szürke eminenciásnak számított, most főszereplővé léphet elő

Az MLSZ január végén nagytakarítást tartott, majdnem mindegyik utánpótlás-válogatott szövetségi edzőjét, és a sportigazgató Nyilasi Tibort is elbocsátotta, illetve áthelyezte. Az ok: a magyar futball ifjúsági- és utánpótlás-szinten is csapnivalóan teljesített, csapataink sorra szedték be a fájó pofonoknak is beillő vereségeket.

A szövetség akkor úgy nyilatkozott, április végéig egy ideiglenes, ad hoc bizottság veszi át az utánpótlás-program irányítását. Mint mondták, a testület feladata az lesz, hogy kidolgozza az utánpótlásképzés irányításának és az utánpótlás-válogatottak vezetésének átalakítását, valamint megnevezze a távozó Nyilasi Tibor utódját. Neveket viszont nem mondtak, így mind a mai napig nem lehetett hivatalosan tudni, kik vezetik majd ezt a bizonyos bizottságot.

Az utanpotlassport.hu viszont néhány napja Sipos Jenő MLSZ-szővivőre hivatkozva közölt egy listát - állítólag az ezen szereplő nevek mondják meg most a tutit a magyar utánpótlás-focival kapcsolatban.

A nevek között fiatal és rutinos szakemberek egyaránt találhatóak. A legmeglepőbb név talán Szabics Imréé, ő alig egy éve vonult vissza, azóta a Sturm Graz játékosmegyfigyelőjeként dolgozik. Hasonló múlttal került a grénumba Löw Zsolt és Fehér Csaba is, mindketten hosszú évekig játszottak Nyugat-Európa különböző országaiban. Löw jelenleg az osztrák Red Bull Salzburg tartalékcsapatának másodedzője, Fehér pedig a DigiSport állandó szakértője.

Dárdai Pál felbukkanása ezzel szemben papírforma, sokan őt tartják egyébként a sportigazgatói poszt legnagyobb várományosának is. A korábbi kiváló középpályás visszavonulása óta a Hertha akadémiáján dolgozik, kétség sem fér hozzá, vannak releváns tapasztalatai az utánpótlással kapcsolatosan.

Az idősebb edzők közül a legendás Kovács Ferenc, és a jelenleg is aktív, az MTK-t irányító Garami József került be a bizottságba. Előbbi ugyan pályafutása során keveset dolgozott az utánpótlásban, de vitathatatlan tekintélye, és a tény, hogy a Videotont 1985-ben az UEFA-kupa döntőjébe vitte, egyérteműen helyet követel neki a tagok között. A közelmúlt sikeredzői közül hasonló megfontolás alapján kerülhetett be Herczeg András (kupagyőzelem és bajnoki cím a Loikival, BL- és EL-főtábla), igaz, ő korábban és jelenleg is a debreceni utánpótlásban tevékenykedett.

Ott van még a listán a korábban Franciaországban és Görögöországban is légióskodó, jelenleg Diósgyőrött sportigazgatóként dolgozó Kovács Zoltán, valamint a Sándor Károly Akadémia szakmai igazgatója,Tamási Zsolt is.

A testületnek április végére többek között a korosztályos labdarúgók képzési programjának megújításával, a kiemelt utánpótláscentrumok tevékenységének összehangolásával és az utánpótlás-válogatottak működtetésének rendszerszerű megújításával kapcsolatos terveket kell letennie az MLSZ asztalára.