NB I

A Győr megbüntette a tizenegyest hibázó Ferencvárost

1-1-es döntetlennel zárult a Ferencváros-Győr rangadó a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában.

Thomas Doll tizenegy olyan labdarúgót nevezett a kezdőcsapatba, akik az irányítása alatt még nem játszottak bajnoki mérkőzést. Ez persze nem nagy kunszt, az már sokkal inkább, hogy a csapat négy új szerzeménye is kezdőként lépett pályára. Még az a Laczkó Zsolt is, aki csak néhány napja csatlakozott a fővárosi zöld-fehérek keretéhez, a német szakember pedig a középpálya védekező szekciójában számolt vele. A másik oldalon Horváth Ferenc is betartotta ígéretét, támadószellemű együttest nevezett, Rudolf Gergely mögött a Dudás Ádám, Marek Strestík és Nemanja Andric rohamozhatott.

Kis magyar futballcirkusz
Már a játékosok melegítésnél kérdésesnek tűnt, miként lehet majd jól láthatóan megkülönböztetni a hazai és vendég labdarúgókat. Ferencváros zöld-fehér hosszanti csíkos meze ugyanis roppant zavaróan hatott a győriek zöld felirattal díszített fehér dresszével. Solymosi sporttárs négy perc elteltével észlelte a problémát, így a második félidőre a pályaválasztó már sötétzöld szerelésében futott ki a gyepre. Miután a kisalföldiek kapusa, Lubos Kamenár is kicserélte fekete - a sötétzöldhöz kísértetiesen hasonló - mezét kékre, útjára indulhatott a labda a második negyvenöt percre. Kérdésünk: a játékvezetői hatos a találkozó előtt miért nem vette észre a problémát.

Pontosabban csak rohamozhatott volna, mert az első félóra mezőnyjátékkal telt, a kapuk nem forogtak veszélyben. Még csak azt sem írhatjuk, egyik vagy másik csapat kezdeményezőbb lett volna, kiegyenlített küzdelem zajlott a kissé megviselt gyepszőnyegen. A monoton darálást egy védelmi megingás szakította meg, Dibusz Dénes bravúrja után viszont a Ferencváros nagyon megnyomta az utolsó tíz percet az első játékrészben, előbb Julian Jenner lövése, majd Mateo Pavlovic fejese kerülte el kevéssel a kaput. Thomas Doll érezte, a szünetben változtatnia kell, Leonardo és Somalia beállásával pedig lendületesebbé, kreatívabbá vált a házigazda. A fordulás után így már egyértelműen a Fradi uralta a játékot, több veszélyes játékhelyzetet is kidolgozott a győri kapu előterében. A 74. percben a fölény góllá érett, egy lepattanó lövést Leonardo tekert a háló jobb oldalába. (1-0)

Bő öt perccel a lefújás előtt minden eldőlhetett volna, egy mesteri indítás után Böde Dániel harcolt ki tizenegyest az őt lerántó, tettéért pedig kiállított Michal Svec mellett. A válogatott támadó viszont nem tudta megszerezni tizedik bajnoki találatát a szezonban, a jobb alsó sarokba tartó büntetőt Kamenár megfogta. A tíz emberrel játszó ETO szinte rögtön büntetett, egy bal oldali akció végén Varga Roland kotorta a kapuba a labdát néhány lépésről. (1-1) A végére is maradt feszültség, egy szabadrúgást megelőző kakaskodás után Lipták Zoltán és Mateo Pavlovicot is kiállította a bíró, a felek pedig megosztoztak a pontokon.

OTP Bank Liga
18. forduló
INFO Ferencvárosi TC-Győri ETO FC 1-1 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 11228 néző, vezette: Solymosi Péter
Gólszerző: Leonardo (74.) illetve Varga R. (87.)
Sárga lap: Besic (22.), Ugrai (43.), Pavlovic (48.), Leonardo (90.) illetve Völgyi (24.), Kalmár (53.), Lang (83.)
Kiállítva: Svec (84.), Lipták (90+2.) illetve Pavlovic (90+2.)
 
FTC: Dibusz - Besic, Pavlovic, Mateos, Bönig - Laczkó (Csukics, 74.), Gyömbér - Ugrai (Leonardo, a szünetben), Busai (Somalia, a szünetben), Jenner - Böde
Vezetőedző: Thomas Doll
 
ETO: Kamenár - Svec, Lipták, Lang, Völgyi - Kamber, Kalmár - Dudás (Martínez, 69.), Strestík (Mevongou, 62.), Andrics (Varga R., 56.) - Rudolf
Vezetőedző: Horváth Ferenc
[1609872] 2014-03-02 16:30:00 Ferencváros - Győrx;
144894