Forma-1

A Red Bullnál csak a Marussia és a Caterham rosszabb?

  • P. Kele János

A Jordan egykori technikai vezetője azt mondja, a Red Bull annyira gyenge, hogy ha most vasárnap indulna a szezon, csak a Caterhamet és a Marussiát verné el. De vajon igaza van?

Vettel egyelőre nem lehet elégedett, többnyire a garázsban csücsül - Fotó: AFP

  • Gary Anderson korábban főtervezőként dolgozott az F1-ben. Most a tekintélyes Autosport.com vezető szakértője
  • Napról napra követi figyelemmel a teszteket, és rendszeresen meg is osztja az olvasókkal meglátásait.
  • Most elkészítette szezon előtti erősorrendjét, ami az eddigiek közül messze a legalaposabban összerakott munka. 

Anderson elemzése során a múlt heti, bahreini teszten futott köridőkből indult ki. Minden csapatnál a leggyorsabb kört vette számításba, így értelemszerűen a mercedeses Nico Rosberg lett a viszonyítási pont. Fontos kiemelni, hogy ő százalékos lemaradásokkal számol, így lehet elérni azt, hogy az erősorrend az egymáshoz képesti relatív lemaradást is viszonylag jól mérje, függetlenül a pálya hosszától.

A Red Bullnál nagy a baj, a listán alulról közelítik a 107%-ot, ami korábban a versenyre való kvalifikálás feltétele volt az F1-ben. Nyilván ekkora tényleges lemaradásuk nincs, de mindenképp érdekes, hogy a legjobb köridőket nézve még a tavaly katasztrofális Williams, és a testvércsapat Toro Rosso is simán befért eléjük.

Nem mindegy persze, hogy ki, milyen abroncsokon futva érte el a legjobb köridejét. Anderson a gumikeverékekkel is súlyozott, ehhez azt a tavalyi összefüggést használta fel, ami szerint körönként átlagosan 0.4 másodperc a különbség az egyes keverékek között. Némi hókuszpókusz után az előző táblázat így alakult át:

Persze még mindig ott maradt az üzemanyag-szint, mint befolyásoló tényező. Az alap igazság úgy szól, hogy minden +10 kg-nyi benzin 33 századnyi lassulást okoz körönként. Ez kétségtelenül hagy némi bizonytalanságot az elemzésben, de valljuk be, elég nehéz elképzelni, hogy a Mercedesen kívül a mezőny minden tagja csurig teletankolt kocsival körözgetett, csak, hogy lóvá tegye az ellenfeleket.

Tavaly, amikor az idény második felében a Red Bull és Vettel ellenfél nélkül uralta a versenyeket, mindenki azt mondta, jó, hogy jönnek az új szabályok, mert így megint szorosabb lehet a mezőny. Nos, Anderson a tavalyi év végén is elvégezte ugyanezeket a számításokat, akkor ez az erősorrend jött ki:

Hoppá, csak nem sokkal szorosabb a mezőny, mint most? De. Persze, azt is számításba kell venni, hogy míg fél éve Anderson versenyen mért adatokkal számolgathatott, addig most a sötétben tapogatózunk. Egy teszt mégiscsak egy teszt, nincsen tétje, és a korábbi években jó néhányszor láthattuk már, szinte mindig akad valaki, aki titkolózik a többiek és a közvélemény előtt.

Anderson arra jutott, hogy ha mindenképpen erősorrendet kellene felállítania, akkor ő azt a következőképp tenné.

1. Mercedes

A kasztni és a motor is egy helyen készül, kíváló az energiavisszanyerő-rendszerük (ERS), van két jó pilótájuk - ahogy mondani szokás, minden egyben van. Szinte biztosan előnnyel érkeznek Ausztráliába, a kérdés csak az, mennyire tudják majd kihasználni, hogy most az ő hátukat nézi a mezőny.

2. McLaren-Mercedes

A tavalyi katasztrofális szezon után felüdülés lehet az évad rajtja Wokingban. Az autójuk szép, megbízható, többnyire gyors, ráadásul a trükkös hátsó felfüggesztésük az év eddigi legmeglepőbb húzásának bizonyult. Magnussen sem okozott eddig csalódást.

3. Force India

A korai felkészülés meghozta a gyümölcsét, szinte minden közvetlen riválusknál előrébb járnak. Hülkenberg személyében övék a mezőny egyik legjobb pilótája, de Pérez is képes lehet majd komoly villanásokra. Jó lóra tettek a Mercedes motorokkal.

4. Ferrari

Räikkönen a minap azt mondta, fogalma sincs, hol tartanak, de mindegy is, mert ennek majd Melbourne-ben lesz csak igazán jelentősége. Ebben Anderson is egyetért, ő azonban kerek-perec kimondja: ez a Ferrari most még nincs olyan jó, mint a Mercedes és a McLaren autója. Ráadásul a tervező szerint az olaszok orr-megoldása sem a legtökéletesebb, ráférne még a csiszolás.

5. Williams-Renault

A Williams sokat lépett előre tavalyhoz képest. Egyrészt Massa személyében vettek egy rutinos pilótát, másrészt a szakembergárdát egy részét is új arcokra cserélték, gondoljunk csak Pat Symonds-ra, vagy Rob Smedley-re. Egyelőre jól is mennek, bár Anderson szerint a hátsó gumikat kissé agresszíven kezeli az autó, amiből még lehetnek majd bajok a későbbiekben.

6. Sauber-Ferrari

Megszokott helyükön, a langyos középmezőnyben. Egyelőre meglehetősen közepes is az autó, Anderson szerint alulkormányzott, és a féktávokon sem túl stabil. Ha hinni lehet az iparági pletykáknak, még Melbourne előtt jön egy jelentős fejlesztési csomag.

7. Lotus-Renault

Négy nap hátránnyal fogtak bele a tesztekbe, és ez egyelőre meg is látszik a teljesítményükön. Ők is küzdenek a Renault gondjaival, ráadásul a tapasztalatuk is kevesebb még, mint a többieknek. Az utolsó napon javultak, de a mezőny elejétől nagyon messze járnak.

8. Toro Rosso-Renault

Épp az idei szezon előtt cserélték Ferrari motorjaikat Renault erőforrásokra - Anderson szerint hatalmas bakot lőve. Pedig egyébként nem lenne rossz az autó, de egyelőre túl sok a gond és a probléma ahhoz, hogy ezt ki is tudják hozni belőle a pilóták.

9. Red Bull-Renault

Bár a csapatfőnök Christian Horner szerint főleg a Renault miatt szenved a bajnokcsapat, Anderson amondó, vannak itt egyéb gubancok is. Túl agresszív a csomag, a beállítások sem tökéletesek, de mivel egyelőre a megbízhatóságon is alig sikerült javítani, még szó sem lehet a teljesítmény fokozásáról. Tetemes a lemaradás.

10. Caterham-Renault

Ők is a szokásos helyen. Pedig előre kellene lépni, mert a tulajdonos Tony Fernandes állítólag unja a banánt, az állandó sereghajtás pedig anyagilag sem kifizetődő. Ha nem tudnak fejlődni, az idény végén nagyon valószínű a csomagolás.

11. Marussia-Ferrari

Megszenvedtek az új motorokkal Bahreinben, nem is csoda, hogy egyelőre bűnlassúak. Messze nekik vannak a leginkább korlátozott lehetőségeik a mezőnyben, nem lenne meglepő, ha az évad elején az is nagy kihívás lenne számukra, hogy kihajtsanak a garázsokból.

A mezőny csütörtöktől vasárnapig újabb négy napot tesztel Bahreinben, ezzel véget ér a hivatalos előszezon. Az évad első versenyét március 16-án rendezik Ausztráliában.