Vb 2014

Nem hibáznak több tizenegyest az angolok?

  • PKJ

Hodgson pszichológus bevetésével érné el, hogy játékosai magabiztosabbak legyenek a tizenegyeseknél. A kerékpárosok kapitánya is segíthet.

Hodgsonnak a büntetők miatt fáj a feje, de már úton a segítség - Fotó: AFP

Az angol válogatott hagyományosan bűnrosszul lövi a tizenegyeseket. Az elmúlt tíz olyan nagy tornán, amelyre kijutottak, hatszor is büntetőpárbaj okozta végül a kiesésüket. Történetük során csak egyszer jöttek ki jól a meccsvégi orosz rulettből, a hazai rendezésű, 1996-os Eb negyeddöntőjében a spanyolokat verték tizenegyesekkel.

A háromoroszlánosok szövetségi kapitánya, Roy Hodgson most arról beszélt a Sky Sports-nak, hogy a soron következő brazíliai vb-n minden bizonnyal pszichológus segítségét is igénybe fogja venni a csapat. Mindez azért kell, hogy a játékosok magabiztosabbak legyenek az esetleges büntetőpárbajokban.

"Van néhány kiváló tizenegyesrúgónk, de sokaknak baj van az önbizalmával az ilyen kiélezett helyzetekben" - ismerte el a veterán edző. "Nekik kell a segítség. Tudnunk kell, hogy olyan felkészültek, amennyire csak lehet."

Az angolok kálváriája

1990-ben és 1996-ban a németek, 1998-ban az argentinok, 2004-ben és 2006-ban a portugálok, 2012-ben az olaszok ellen bukott el tizenegyesekkel a csapat.

Egyedül a spanyolok elleni 1996-os Eb-negyeddöntőt tudták megnyerni büntetőkkel.

Összesen 35 büntetőt lőttek nagy torna tizenegyespárbajaiban, ebből mindössze 23 lett gól.

Hodgson a 2012-es Eb előtt vette át az angol válogatott vezetését, a kontinenstornán a negyeddöntőig jutott a csapattal. A későbbi döntős olaszokkal taktikus meccsen 0-0-át játszottak, de tizenegyesekkel végül kiestek, és nem jutottak tovább.

"Az egész a játékosok egyéniségéről szól, arról, hogy legyen önbizalmuk, hogy ki tudják zárni a másnapi szalagcímeket" - magyarázta Hodgson. "Pszichológus kell nekik, hogy ezen úrrá tudjanak lenni. Ha csak egy kicsit is sikerül javulnunk, már nagyon, nagyon boldogok lehetünk."

Hodgson állítólag már beszélt a brit kerékpár-válogatott vezetőjével, Dave Brailsforddal, és megkérte, hogy a csapat elutazása előtt szóljon néhány szót a játékosokhoz. Az angolok június 12-én kezdik meg szereplésüket a brazíliai vb-n.

"Sok játékos nincsen pontosan tisztában azzal, hogy mennyire fontos egy-egy ilyen világesemény. Rengetegszer találkoztam már a jelenséggel, hogy egy játékos visszatekintve azt mondja, bárcsak jobban koncentráltam volna, bárcsak többet ki tudtam volna adni magamból. Dave talán tud erről valami hasznosat mondani a csapatunknak, ami segíthet jobb eredményt elérni."

Brailsford egyébként elképesztő tiszteletnek örvend a szigetországban, a legtöbben az ő nevéhez kötik a brit kerékpársport utóbbi pár évének nagyszerű eredményeit. A BBC ma arról írt, a bicikli-kapitány az angolok május 30-i, Peru elleni barátságos meccse előtt látogatja majd meg a válogatottat. 

Hodgson már a 2012-es Eb-t követően is arról beszélt, hogy szeretné bevonni az ország más sportágakban kiemelkedő edzőit a válogatott mentális felkészítésébe. Szerinte sokat segíthet az a tapasztalat, amit a kollgák felhalmoztak az évek során, és ezt szeretné beépíteni a vb-felkészítés programjába is. Korábban egyébként hasonló okokból Sir Alex Fergusonnal, és az akkor még a Manchester Cityt vezető Roberto Mancinivel is beszélgetett.

Az angol válogatott vb-programja
csoportmeccsek
Mérkőzés Helyszín Időpont (magyar idő szerint)
vs. Olaszország Manaus június 15. (3:00)
vs. Uruguay Sao Paulo június 19. (21:00)
vs. Costa Rica Belo Horizonte június 24. (18:00)