Kézilabda

Mostanra elhittem, segíteni tudok a magyar kézilabdázásnak - Németh András

Németh András lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia végéig szól.

Ágai Kis András, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sajtófőnöke (b) bemutatja a női kézilabda-válogatott új vezetőit, Németh András szövetségi kapitányt (b2) és Pálinger Katalin csapatmenedzsert (j). Fotó: MTI

"Bizonyos értelemben rekorder leszek, hiszen még egyetlen kapitány sem ült háromszor a magyar válogatott kispadján. Ügy érzem, hogy mostanra valóban eljutottam odáig, hogy higgyek abban, hogy szövetségi kapitányként segíteni tudok a magyar kézilabdázásnak. Egy olyan erős női válogatottat szeretnék összerakni, amely már az Európa-bajnokságon megmutathatja az erejét, de a végső cél egy eredményes olimpiai szereplés" - fogalmazott a 60 éves tréner a Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának adott interjúban.

"Az elnökség azt várja, hogy a válogatott a decemberi hazai rendezésű Európa-bajnokságon a legjobb négybe kerüljön, majd a 2015-ös világbajnokságon ismét bizonyítsa, hogy a világelit tagja, és kvalifikálja magát az olimpiára, 2016-ban pedig éremesélyesként szerepeljen Rióban" - mondta céljairól Németh András.

"Szeretnék kezdetben bő kerettel, körülbelül negyven fővel dolgozni, lehetőséget adni új játékosoknak, hogy bekerüljenek a válogatottba, hogy új lendületet hozzanak magukkal. Az tisztán látszik, hogy belső pozíciókban irányítóban, átlövőben erős csapatunk van, míg szélen, beálló és kapus poszton mindenképpen szükség lesz olyan emberekre, akik új lehetőséget jelentenek. Lesznek változások, például, hogy a jobbátlövő posztra mindenképpen balkezes játékosokat szeretnék találni, de nem mondanék le senkiről sem, hiszen bárki élheti másod- vagy éppen harmad virágzását is. A pályán, a mutatott játék alapján dől majd el, hogy kik alkotják a magyar válogatottat. Természetesen vannak olyan játékosok, például Görbicz Anita vagy Tomori Zsuzsanna, akik nélkül nem képzelhető el a mai magyar csapat, melléjük kell megtalálnunk a legütőképesebb társakat, illetve a már meglévőkből kihozni a legtöbbet. Gondolok itt Zácsik Szandrára, akinek fel kell nőnie a többiek mellé" - folytatta a szövetségi kapitány.

"Március végén lesznek az első közös edzéseink, majd 27-29. között részt veszünk egy horvátországi tornán, ahol a házigazdák, illetve Tunézia és Angola ellen lépünk pályára. Az éves programunk kialakítása még folyamatban van, de szeretnénk minden időt kihasználni, sőt szeretném, ha nyáron is tudnánk együtt dolgozni."

Az új szakmai stábban - csapatmenedzserként - a két éve visszavonult sztárkapus, Pálinger Katalin is szerephez jut. "A stáb kialakítása még zajlik, de az már biztos, hogy csapatmenedzserként Pálinger Katalin segíti a munkámat. Azért esett rá a választásom, mert éppen az ellentétem, én férfi vagyok, ő nő, míg én elmúltam hatvan, ő fiatal, így jobban érti a fiatalság, a jelenlegi világ nyelvét. Én mezőnyjátékos voltam, míg Kati kapus volt, róla a Győr, rólam pedig a Ferencváros jut mindenkinek az eszébe. Emellett az alap elképzeléseink ugyanazok, így ütőképes páros lehet a miénk."

Németh András 1998-ban (Zsiga Gyulával közösen), illetve 2005 és 2008 között már volt szövetségi kapitány. Vezetésével 2005-ben világbajnoki bronzérmet szerzett a válogatott. Klubedzőkét nyert KEK-et, EHF Kupát, a Ferencvárossal hétszeres magyar bajnok és kupagyőztes, míg a Hypo NÖ-vel négyszeres osztrák bajnok és kupagyőztes.

"Rutinosabb lettem. Néhány dolgot átértékeltem, mostanra jobban látom, hogy legutóbb mit csináltam jól és mit rosszul, és közben rengeteg tapasztalatot szereztem a klubmunkám során. Tulajdonképpen az elmúlt két szezonban szintén egy „válogatottal” dolgoztam, hiszen összesen tizenegy világbajnok brazil játékos munkáját irányítottam a Hypo Niederösterreich csapatában. Lehetőségem volt belelátni a válogatottjuk munkájába is, további tapasztalatokra tettem szert, amelyekből a hasznos dolgokat szeretném beépíteni a magyar kézilabdázásba. A brazilok esetében azonban a legfontosabb az volt, hogy a játékosok egy bizonyos szakasz után nagyon akartak tanulni, mindent meg akartak tanulni tőlem, hittek abban a munkában, amit elvégeztünk, és szeretném, ha ez a magyar játékosoknál is így lenne."

Németh elődje, a norvég Karl Erik Böhn hosszú betegség után február 2-án hunyt el leukémiában. A tavaly decemberi szerbiai világbajnokságon megbízottként a Hajdu János-Siti Bea kettős irányította a nyolcadik helyen zárt csapatot.

Az idei legkomolyabb feladat a női válogatott számára a decemberi, horvátokkal közösen rendezendő Európa-bajnokság.