Kézilabda

Németh András lett a női kéziválogatott szövetségi kapitánya

  • MTI/hatharom

Németh András lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia végéig szól.

Elődje, a norvég Karl Erik Böhn hosszú betegség után február 2-án hunyt el leukémiában. A tavaly decemberi szerbiai világbajnokságon megbízottként a Hajdu János-Siti Bea kettős irányította a nyolcadik helyen zárt csapatot.

A 60 esztendős Németh 1998-ban (Zsiga Gyulával közösen), illetve 2005 és 2008 között már volt szövetségi kapitány. Vezetésével 2005-ben világbajnoki bronzérmet szerzett a válogatott. Klubedzőként nyert KEK-et, EHF Kupát, a Ferencvárossal hétszeres magyar bajnok és kupagyőztes, míg a Hypo NÖ-vel négyszeres osztrák bajnok és kupagyőztes. Németh január végén megerősítette, hogy tárgyalásban áll a Magyar Kézilabda Szövetséggel, és azt is elárulta, milyen feltételek megvalósulása esetén hajlandó elvállalni ismét a női válogatott szövetségi kapitányi tisztét.

Németh azt kérte, hogy a világversenyekkel együtt legalább tíz hét álljon rendelkezésre a válogatottnál a játékosokkal. Emellett hosszú távú programról kell, hogy szó legyen – nyomatékosította akkor a legutóbb a Hypónál dolgozó szakember, ami időtávban legalább a riói olimpiát jelenti - kinevezése addig szól.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke elmondta, hogy több célt is megfogalmazott az elnökség: a csapat a decemberi, horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon kerüljön a legjobb négy közé, a 2015-ös dániai világbajnokságon végezzen az elitben, és jusson ki a riói olimpiára. Hangsúlyozta: Németh mellett szólt, hogy jól ismeri a hazai és nemzetközi viszonyokat, múltja és eredményessége is alkalmassá teszi a feladat elvégzésére. Hozzátette: amennyiben a válogatott nem jutna ki a riói játékokra, akkor Németh szerződését újratárgyalják.

"Kedden Norvégiában utolsó útjára kísértük Karl Erik Böhnt, aki éppen ma lenne 49 éves. KEB egyik utolsó üzenete, úgy érzem, nekünk is szólt, hiszen azzal bocsátotta útjára lányát, hogy az élet nem áll meg, folytassa útját. A keddi temetést követően nekünk is döntést kellett hoznunk arról, hogy ki vezesse tovább a magyar női kézilabda-válogatottat - mondta el a szövetség sajtótájékoztatóján Vetési Iván, az MKSZ elnöke. - Azt a csapatot, amelyről bátran mondhatom, hogy a világ egyik legjobbja, hiszen nem csupán Európa-bajnoki bronzérmes, hanem a decemberi világbajnokságon az összes együttes közül a legnagyobb küzdelemre késztette a későbbi világbajnok Brazíliát. A csapat egyik hívószava is Brazília, mégpedig a 2016-os riói olimpia, idén pedig olyan Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, amely a magyar válogatott eredménye miatt is felejthetetlen. Figyelembe véve az előzetes egyeztetéseket, a hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatot, az eredményességet és a magyar kézilabdázás ismeretét, az új szövetségi kapitány keresése végén a szövetség elnöksége Németh András mellett tette le a voksát. András valamennyi kritériumnak megfelel, eredményei mellett nála behatóbban kevesen ismerik a magyar női kézilabdázást, segítője csapatmenedzserként a sportág egyik hazai legendája, Pálinger Katalin lesz. A szövetségi kapitánnyal az MKSZ a 2016-os olimpia végéig kötött szerződést, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a csapat nem jut ki Rióba, a kvalifikációs folyamat lezárulását követően a megállapodást újratárgyaljuk. Céljaink ugyanakkor ambiciózusak: az idei hazai Európa-bajnokságon a legjobb négy közé szeretnénk jutni, a 2015-ös dániai világbajnokságon a cél az, hogy a csapat maradjon az elitben, jusson ki a riói olimpiára, amelyre pedig éremesélyesként érkezzen meg. Örök optimistaként azért szeretném, ha a jövő évi világbajnokság számunkra Rio szempontjából tét nélküli lenne, hiszen ne feledjük: az idei Európa-bajnok közvetlenül kijut az ötkarikás játékokra."

Németh András kiemelte: harmadszor vállalja el a kapitányi munkát, s érez magában annyi erőt, hogy összerakjon egy jó csapatot. Elárulta, hogy az első időszakban sok játékost akar kipróbálni, és már a március végi umagi tornára is így válogatja össze a keretet. Nyáron is szeretne sokat dolgozni a csapattal, s az ősznek már azzal a maggal akar nekivágni, amely az Eb-n is szerepelni fog.

NÉMETH ANDRÁS
Született: Budapest, 1953. augusztus 12.
Klubjai játékosként: III. Ker. TTVE (1969–1972), Szondi SE (1973), Tatai Rákóczi (1974), FTC (1975–1979)
Klubjai edzőként: FTC férfi ifjúsági (1979-1982), Építők SC (nők, 1982-1983), FTC férfi ifjúsági (1984-1987), Újpesti Dózsa (férfiak, 1987-1989), Gödöllői SC (nők, 1990-1992), FTC (nők, 1992-2007), Hypo NÖ (nők, 2007-2009), Váci NKSE (nők, 2009–2011), Hypo NÖ (nők, 2011-2013)
Női szövetségi kapitány: 1998, 2005–2008
Legjobb eredményei edzőként: vb-3. (2005), vb-8. (2007), Eb-5. (2006), KEK-1. (2013), EHF-kupa-1. (2006), BL-2. (2002, 2008), 7-szeres női magyar bajnok (1994, 1995, 1996, 1997, 2000, 2002, 2007), 7-szeres női Magyar Kupa-győztes (1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2001, 2003), 4-szeres osztrák női bajnok (2008, 2009, 2012, 2013), 4-szeres Osztrák Kupa-győztes (2008, 2009, 2012, 2013)

"Először is szeretném kifejezni részvétemet Karl Erik Böhn családjának. Köszönöm a Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének a bizalmat - hangsúlyozta Németh András szövetségi kapitány. - A tárgyalások során fontos volt számomra, hogy legyen idő a munkára, így hamarosan felkeresem a kiszemelt játékosok klubjainak vezetőit, és ott dolgozó kollégáimat, akikkel csak közös, összehangolt munka hozhatja meg a kitűzött cél elérését. Egy rövid és egy hosszú távú cél lebeg a szemünk előtt. A távolabbi cél természetesen a riói olimpia, amely meghatározza a magyar női kézilabdázás következő két és fél évét. A decemberi magyarországi Európa-bajnokság pedig olyan lehetőség, amely ritkán adódik egy edző, a játékosok vagy éppen a szurkolók életében. Szeretnénk, hogy a jelen klasszisaiból és a jövő reménységeiből álló válogatott a szurkolóink segítségével a lehető legjobban szerepeljen, és igazi csapattá érjen hazai pályán. Az már most biztos, hogy március végén, amikor az európai csapatok Eb-selejtezőt játszanak, mi Horvátországban szerepelünk majd felkészülési tornán a horvátok, valamint a közelmúltban lezajlott Afrika-bajnokság győztese, Tunézia és bronzérmese, Angola ellen. A nyári időszakot szeretnénk jobban felhasználni a közös munkára, hiszen ezzel nem zavarjuk meg a klubok bajnoki és nemzetközi kupaszereplését, és ezzel nem növeljük sportolóink nem csekély terhelését. A felkészülési tervet és a programot a lehetőségek megismerését követően hamarosan részleteiben is kidolgozzuk. Az utóbbi években külföldön végzett munkám által rengeteg nemzetközi tapasztalattal lettem gazdagabb, ezeket felhasználva szeretném, ha a magyar női kézilabda erejének megfelelően szerepelne a világversenyeken. Ehhez nagy segítséget adhat Pálinger Katalin is, aki nagy örömömre elvállalta felkérésemet. A teljes szakmai stáb összetétele napokon belül válik véglegessé."

A szövetség pénteki sajtótájékoztatóján azt is bejelentették, hogy az új szakmai stábban a korábbi klasszis kapus, a 2012-ben visszavonult Pálinger Katalin is szerephez jut. Az Eb-arany-, olimpiai és vb-ezüstérmes, BL-második, nyolcszoros magyar bajnok Pálinger - aki posztján a világ egyik legjobbja volt - csapatmenedzserként dolgozik majd. "Megtisztelő, hogy a kapitány megkeresett. Tudom, mit vár tőlem, miben segíthetek, és fontos az is, hogy a játékosokkal jó a kapcsolatom" - mondta Pálinger, akinek kislánya hat és fél hónapos. Hozzátette: a Győr - ahol elnökségi tag - hozzájárult a válogatottbeli munkájához.

Böhn irányításával 2012-ben Eb-harmadik volt a magyar válogatott, de 2013 elején kiderült, hogy a norvég szakember leukémiában szenved. Emiatt a tréner nem tudta ellátni a feladatát, a decemberi vb-n a Hajdu-Siti páros vezette csapat pedig nyolcadik lett. Amikor közvetlenül karácsony előtt Böhnnel közölték, hogy gyógyíthatatlan beteg, a magyar szövetség  elnöksége felhatalmazta Vetési Iván elnököt és Juhász István szakmai igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a szövetségi kapitányi posztra kiszemelt jelöltekkel. Sajtóértesülések szerint Németh Andráson kívül három külföldi szakember, a dán Jakob Vestergaard, a francia Olivier Krumbholz és a horvát Zdravko Zovko volt jelölt a posztra.

Az idei legkomolyabb feladat a női válogatott számára a decemberi, horvátokkal közösen rendezendő Európa-bajnokság.