Kézilabda

Örök nyugalomra helyezték Karl Erik Böhnt

Szülővárosában, a norvégiai Sandefjordban február 11-én eltemették Karl Erik Böhnt, a magyar női kézilabda-válogatott február 2-án, életének 49. évében elhunyt szövetségi kapitányát. A szertartáson részt vett Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Siti Bea edző, Görbicz Anita, a magyar női válogatott és a Győri Audi ETO KC csapatkapitánya, valamint Kelecsényi Ernő, az MKSZ elnökségi tagja, az Audi ETO KC elnöke.

Fotó: keziszovetseg.hu

Az MKSZ közleménye szerint családtagok, barátok, korábbi játékosok, kollégák búcsúztak Karl Erik Böhntől a sandefjordi templomban.

Jenny Böhn, az elhunyt lányának búcsúbeszéde után levetítették azt a kisfilmet, amelyet az egyik barát, a magyar női válogatott korábbi videóelemzője, Andreas Smeby készített, és amelyet már a Larvik és a Győr játékosai láthattak a pénteki meccsük előtt.

Karl Erik Böhnnél 2013 februárjában diagnosztizáltak akut leukémiát. A norvég szakember hat kemoterápiás-kezelésen és egy csontvelő-átültetésen esett át, 2013 novemberében pedig úgy tűnt, sikerült legyőznie a betegséget, ám karácsony előtt kiderült, hogy leukémiája gyógyíthatatlan.

A  kiváló szakember január 6-án blogján rögzített üzenetben köszönt el mindenkitől. A kiváló edző megköszönte családjának, barátainak, ápolóinak a támogatást, majd azzal búcsúzott mindenkitől, hogy vigyázzon szeretteire, élje az életét, és ne riadjon vissza a kihívásoktól.

Az 1965-ben született Karl Erik Böhn játékos-pályafutása során 1986 és 1993 között 126-szor szerepelt a norvég férfi kézilabda-válogatottban. Edzői pályafutását a norvég férfi nemzeti csapat mellett kezdte másodedzőként, majd a Drammen trénereként dolgozott. 2002-ben került a Larvik női együtteséhez, amelynél másodedzőként, majd 2005-től vezetőedzőként dolgozott 2011-ig, 2008-ban KEK-et nyert a csapattal. 2011 szeptemberében a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lett. A csapattal kijutott a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságra, 2011 novemberétől 2012 júniusáig pedig párhuzamosan a Győri Audi ETO vezetőedzőjeként is dolgozott. A klubbal megnyerte a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát, emellett bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A magyar nemzeti csapattal bravúros szereplést követően bronzérmet szerzett a 2012-es Európa-bajnokságon.