Sportfogadás

BL-döntő? Inkább alpesi sí… - interjú Cesc18-cal

  • Tomihmv

Cesc18, avagy a hatharom.com egyik tippmestere készséggel mesélt nekünk pályafutásáról, sportfogadói szokásairól.

Az alábbiakban egy olyan sportfanatikussal ismerkedhettek meg, aki saját bevallása szerint szívesebben néz és fogad egy alpesi síversenyre, mint egy Bajnokok Ligája-fináléra. Sokan furcsállhatjátok a hatharom.com tippmesterének, Cesc18-nak eme kijelentését, azonban a számok eddig őt igazolják…

Cesc18 PROTIPP-statisztikái
Profit egységben ROI Lezárt tippek Találati arány Átlagos odds
90.81 8.70% 209 55.50% 1.98

Aki rendszeresen követi a hatharom.com PROTIPP-részlegét, az minden bizonnyal pontosan tudja ki is az a Cesc18. Azonban biztos akadnak olyanok is, akik még nem ismernek, ezért megtennéd, hogy pár szóban bemutatod magad a nagyközönségnek?

Egy igazi sportmániás ember vagyok, aki a birkózáson és a jégkorongon kívül bármely más sportot szívesen megnéz, vagy éppen kipróbál. A sport mindig is főszerepet játszott az életemben, hiszen hatéves korom óta focizom, de nagy szerelmem az asztalitenisz és a kerékpározás is. A sportfogadással néhány évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni, és elsősorban az egyéni sportokra, főleg téli sportokra és teniszre fogadok. Véleményem szerint ezekben sokkal nagyobb profitszerzési lehetőség van mint a csapatsportokban.

Honnan jön a Cesc18 nicknév?

Jó tíz éve már az Arsenalért dobog a szívem, ahol játszott egy bizonyos Francesc Fábregas, aki akkoriban a kedvencem és példaképem volt. Innen jött a név, amihez hozzácsaptam az akkori életkorom. Imádtam nézni, ahogy osztogatott a középpályán, de miután átigazolt a Barcába, egy kezemen meg tudom számolni hányszor láttam játszani...

Említetted, hogy szeretsz egyéni sportokra, azon belül is téli sportokra fogadni. PROTIPP-rendszerünkben már eddig is szépen kaszálhatott az, aki követte a tippjeid az idei téli szezon alatt, azonban a java, vagyis Szocsi még hátra van, így adott a kérdés: mit vársz a téli olimpiától?

Minden sportoló Szocsira próbálja kihegyezni a formáját, éppen ezért sportfogadói szempontból sem lesz egyszerű a helyzet, könnyebben borulhatnak a papírformák, igaz, ez nem mindig baj. Az viszont biztos, hogy aki szereti a téli sportokat, az nem fog unatkozni februárban.

Elárulnál nekünk néhány kulisszatitkot, hogyan készülsz az év legfontosabb eseményére?

A felkészülés a téli szezon kezdete óta tart, ugyanis olyan sportokat is néztem, amit egyébként nem gyakran szoktam, ilyen például a műkorcsolya vagy éppen a freestyle-sí. Mindezt azért, hogy a versenyzőkről a lehető legtöbb információm legyen. Mindent úgy intéztem, hogy a szocsi ötkarikás játékok alatt zavartalanul tudjam végezni a dolgom. Még egy plusz laptopot is beszereztem, aminek köszönhetően tényleg semmiről sem maradok majd le.

Miben más az olimpiára, mint egy Világkupa-versenyre fogadni?

Nagy tapasztalom téli olimpiára való fogadásban nincs, ugyanis Vancouverben még csak kóstolgattam ezt, viszont ha fogadtam volna, akkor sem biztos, hogy sokkal előrébb lennék. Szocsiban viszonylag ismeretlen pályák várnak majd a sportolók többségére, így már csak ebből kifolyólag is más, mint egy legendás Világkupa-helyszín, ahol évről-évre megmérkőznek a versenyzők. Óriási a tét, a nyomás, a favoritok is könnyebben betliznek, így jó sansz ez az outsidereknek, hogy nagy sikert érjenek el. 

Ássunk egy picit mélyebbre a fogadás világában. Hogyan születik meg nálad egy tipp? Csak statisztikára hagyatkozol, vagy a személyes tapasztalatokat helyezed előtérbe, esetleg fórumokat olvasgatsz és adsz mások véleményére?

Mindig is azt vallottam, hogy a sikeres sportfogadás alapja, hogy minél több mérkőzést/versenyt tekintsünk meg, hiszen így juthatunk a legtöbb információhoz. Ez persze időigényes, viszont ha olyan sportot választunk, amit szeretünk is, akkor ez a szórakozás része. A tipp sok esetben már ekkor elkezd formálódni bennem, ugyanis a látottak alapján tudom, hogy mit szeretnék majd következőleg megjátszani. Rengeteg külföldi oldalon szoktam bogarászni, a téli sportoknál nem ritka, hogy norvég, orosz vagy épp francia honlapokról próbálom begyűjteni az infót. Fontosnak tartom a statisztikákat is, de ritkán hagyatkozom csak adatokra, hiszen ezek igen becsapósak tudnak lenni, és ha nem tudunk mögé tenni mást, akkor különös gondossággal kell azokat kielemezni.

Visszakanyarodva a beszélgetésünk elejéhez, ugye Te az egyéni sportokat részesíted előnyben. Úgy gondolod, hogy ezekben a sportokban jóval nagyobb haszon van, mint a csapatsportokban?

Számomra biztosan, korábbiakban az egyéni sportokra való fogadás jóval nagyobb profitot eredményezett, ezért felhagytam a csapatsportokkal. Azonban a hatharom.com többi tippmestere az ékes példa rá, hogy a csapatsportokkal is lehet nyerni.

Evezzünk más vizekre, hiszen egy sportfogadó életében elég szélsőséges periódusok váltakoznak, sokszor a mennyekben érezheti magát az ember, máskor viszont semmi nem jön össze. Emlékszel még a legnagyobb nyereményedre, illetve veszteségedre?

Nem vagyok az a Floyd Mayweather-típus, aki tíz millió dollárt pakol fel egy mérkőzésre, így óriási nyereményről illetve veszteségről sem tudok beszámolni. Amióta komolyan foglalkozom a sportfogadással, csak is a hosszú távú célok érdekelnek, és mivel szigorú bankroll-menedzsment mellett fogadok, így nincsenek kiugróan magas tétjeim. Ellenben mindig szívesen emlékszek vissza egy-egy nagy szorzó levadászására, hiszen az igazi tudás ehhez kell. Nincs szebb dolog annál, amikor így sikerül megkopasztani az irodákat. Az idei téli szezonban a franciák kiválósága, Nastasia Noens tömte tele a zsebeim a bormiói versenyen, miután egy fantasztikus síelést mutatott be a második futamban, azonban az oddsmesterek úgy gondolták, hogy ez is kevés lesz a dobogóhoz, és hétszeres pénzt fizettek rá. Azt viszont nem vették figyelembe, hogy a pálya rohamosan romlott, így egyre nehezebb volt a gall lányt megelőzni, végül a pódium legalsó fokára felállhatott, ami számomra szép kis summát jelentett. 

Marit Björgen győzelme cesc18-nak is mosolyt csalt az arcára

Volt már olyan fogadásod, amiről azt hitted, hogy elmegy, de végül valami csoda folytán mégis bejött?

Rengetegszer és persze a fordítottja is. Az, hogy egy teniszmérkőzésen a „játékosom” meccslabdát hárítva nyer vagy épp veszít, gyakorlatilag tucatszámra szokott előfordulni egy szezon során. Ami viszont a mai napig élénken él a fejemben, az Marit Björgen 2011-es oslói aranyérme a 10 kilométeres sífutóversenyen. Jóformán 100 százalékig biztos voltam benne, hogy a norvég hazai környezetben begyűjti a legfényesebb medált, és különösebben nem is fizetett jól a győzelme, hiszen csak 1.30-as oddsot kínáltak rá a bukmékerek. Azonban még ebben a szorzóban is értéket láttam, és a téttel sem fogtam vissza magam. Egyenkénti indítású versenyről beszélünk, ahol Björgen startolt utolsó előttiként, míg Justyna Kowalczyk utána. A lengyel három kilométerrel a vége előtt közel tíz másodperccel jobban állt, mint riválisa, és ekkor már elkönyveltem, hogy ez elúszott. Majd a végére jött a slusszpoén, ugyanis Kowalczyk annyira elfáradt a táv utolsó harmadában, hogy leadta teljes előnyét, sőt négy másodperces hátránnyal ért célba. A FIS még egy grafikont is kitett a futam után, melyen jól látszódott, hogy a lengyel mennyire elkészült az erejével, ami azért volt meglepő, mert egy olyan sífutóról beszélünk, aki mindent megnyert ebben a sportágban. A kommentátorok, a szurkolók és én is neki adtam már az aranyérmet - a bukiknak meg a pénzem -, majd jött a döbbenet. Amikor a célegyenesbe fordult, már látszódott, hogy mégis kikap a norvégtól…

Ha már a nagy nyereményeknél tartunk, mit gondolsz, meg lehet élni csak és kizárólag a sportfogadásból?

Úgy gondolom, hogy igen, de én személy szerint a sportfogadás mellett másra is alapozom. Mindig kell egy B terv, hiszen ez egy rettentően stresszes meló…

Pedig aki a PROTIPP-rendszerben megjátszotta eddig a tippjeidet, az nem ezen a véleményen van…

Igen, eddig remekül teljesítettem, de bármikor beüthet a krakk. A hatharom.com tippmesterei - beleértve engem is - rengeteget tesznek azért, hogy minőségi tippekkel szolgálják ki az előfizetőket - gyakorlatilag ez teszi ki a szabadidőnket -, így pedig minél nagyobb profitot könyvelhessenek el. Ennek ellenére mondom azt, hogy rizikós csak ebből megélni.

A PROTIPP-rendszerben élő fogadási tippeket még egyelőre nem közlünk - dolgozunk rajta -, így adott a kérdés: szoktál élőben fogadni, ha igen, szerinted melyik a kifizetődőbb, az élő vagy az esemény/mérkőzés előtt játékba küldött fogadás?

Személy szerint mindkettőt egyformán preferálom. Először is vannak olyan események, amelyeket csak mérkőzés előtt lehet megfogadni, viszont előfordul olyan - például tenisznél -, hogy az élő piac bővebb, így sok esetben inkább megvárom a kezdést. Hasznos dolognak tartom az élő fogadást, hiszen ha nem áll jól a tippünk, akkor is van lehetőség kiszállni. Én személy szerint sokszor ha egy meccsen vagy versenyen meglepetést várok, akkor előbb bele nézek az adott eseménybe, és csak utána döntök.

Van bármiféle álmod, vágyad, célkitűzésed 2014-re azon kívül, hogy az Arsenal megnyerje a Premier League-et?

Jó lenne eljutni a síugró Négysáncverseny egyik állomására, vagy a snooker UK Championship döntőjére, de egy wimbledoni túrával is megelégednék... Bízok benne, hogy az év végén is nagyjából 10 százalék körül áll majd a ROI-m, hiszen akkor egy tisztes profitot tudok elkönyvelni. Az Ágyúsok pedig bajnokok lesznek, ez teljesen nyilvánvaló, ugyanis Wengernek januárban is sikerült egy klasszis játékost igazolnia

Végezetül, miért pont ezt az avatart választottad, mit jelent számodra a profilképeden látható dartsos?

A dartsról eddig nem esett szó, pedig ez a sport is a nagy kedvenceim közé tartozik. Paul Nicholson nem ért el óriási sikereket, viszont ő tölti be a mezőnyben a rosszfiú szerepet. Szereti összeakasztani a nem létező bajszát a közönséggel, hergeli őket, és kicsit sem zavarja a füttykoncert. Én az életben épp az ellentéte vagyok, viszont a sportolók közül mindig is szerettem azokat, akikben van egy kis vagányság.