Autósport

Wéber Gábor jövőre a Seat León Eurokupában versenyez

  • PKJ
Címkék:

Az MTVA Forma-1-es szakkommentátora jövőre visszatér, és a Seat León Eurokupában fog versenyezni. Csapatot is vált, Zengőéktől a szintén magyar B3 Racing Teamhez szerződik.

Wéber Gábor 27-ese idén sem a WTCC-ben tűnik majd fel - Fotó: Zengő Motorsport

A televíziós szakkommentátorként és újságíróként is dolgozó Wéber korábban versenyzett már az európai sorozatban. Első győzelmét 2008-ban a pau-i utcai pályán szerezte meg, 2010-ben pedig a bajnoki tabella élén végzett.

2012-ben a Michelisz Norbertet is foglalkoztató Zengő Motorsport színeiben a túraautó-világbajnokságban (WTCC) is bemutatkozhatott : 10 futamon indult, ezeken 3 pontot szerzett. A tavalyi évet anyagi gondok miatt viszont teljes egészében ki kellett hagynia.

Wéber most Facebook-oldalán jelentette be a visszatérését, egyúttal pedig azt is elmagyarázta, miért kellett csapatot váltania. Korábban évekig a Zengő Motorsport pilótája volt, most viszont a szintén magyar B3 Racing Team csapatában fog versenyezni.

"Miután ősszel nyilvánvalóvá vált, hogy idén sem lesz második Civic számomra, egyértelmű volt, hogy valamerre el kell mozdulni, hisz bő két év kihagyással elég nehéz lenne versenyképesnek maradni. Zengő Zolival nyár végén, majd ősszel is beszéltünk erről, de Norbi éppen futó szezonja és az akkor még csak pletykaként létező új Eurocup miatt lényegi döntés nem született." - fogalmazott a közösségi oldalon Wéber.

A Zengő Motorsport aztán bejelentette, hogy két fiatal, tavaly az ETCC-ben induló pilótáját, Ficza Ferencet és Tóth Norbertet idén már az Eurokupában kívánja indítani - így viszont Wébernek tulajdonképpen nem maradt hely. 

Mint Wéber leírta, döntésében az is komoly szerepet játszott, hogy semmiképpen nem akart erőforrásokat elvenni a WTCC-ben versenyző Michelisz Norberttől. 

"Egyértelmű volt, hogy Norbi jövő évi sikereinek ilyen szempontból nem lehetek útjában, hiszen a rám elköltött bármekkora összeg, vagy bármilyen emberi erőforrás később hiányozhat majd az éves keretből. Én is azért dolgoztam annak idején annyit az egész Honda ügyön, mert az abszolút bajnoki cím lehetőségéhez ehhez volt szükség, így most ennek kapujában – bármennyire is magam alatt vágom a fát ezzel – ez a logikus döntés. Nekem ugyanolyan fontos Norbi miatt, Zoli miatt, a srácok miatt, hogy ennek a munkának meglegyen a gyümölcse, mégha jelen pillanatban a partvonalról kell is szemlélnem."

Wéber versenymérnöke a B3 Racing Teamnél az a Bári Dávid lesz, akivel korábban a WTCC-s időkben már dolgozott együtt. További érdekesség, hogy Bári bátyja, Gergő, éppen Michelisz versenymérnöke.

A Seat Leon Eurokupa idén áprilisban rajtol, és hat, egyenként kétfutamos versenyhétvége után avatja majd bajnokát.