Átigazolás

A Chelsea és a Manchester United költötte a legtöbbet a téli piacon

A Chelsea költötte a legtöbbet januárban erősítésre, a londoni Kékek több mint 50 millió eurót fizettek három játékosért, ugyanakkor két mellőzött játékos eladásával pozitív mérleggel zártak. Íme, a tíz legtöbbet költő klub rangsora a január 31-én záruló átigazolási piacon.

Nemanja Maticstól sokat remélnek a Chelsea drukkerei - Fotó: AFP

A Chelsea három játékost szerződtetett, Kurt Zoumát, Mohamed Salah-ot és Nemanja Maticsot. Előbbit egyből visszaadta kölcsönben az eladó Saint-Étienne-nek. Pénzügyileg ugyanakkor pozitív mérleget vonhatott a klub, Juan Matáért 45 millió eurót, Kevin de Bruyne-ért 17 milliót kapott, azaz közel kilencmilliós pluszban zárta a januárt.

A Manchester United nem igazolt mást a spanyol középpályáson kívül, ám Matárt új klubrekordot jelentő 45 millió eurót utaltak Londonba. A Paris Saint-Germain szintén egy emberrel ért oda a dobogóra, Yohan Cabaye 25 millió euróba fájt a katari tulajdonosi körnek.

Az Inter a hajrában került fel a listára, a milánói kék-feketék az utolsó napon ütötték nyélbe Hernanes szerződtetését, a brazil középpályás megszerzése a lista negyedik helyére repítette őket.

Az ötödik Galatasaray hét játékost vett kisebb-nagyobb összegért, a legdrágább Alex Telles volt, a Grémiótól érkező 21 éves brazil balhátvéd valamivel több mint hatmillió euróba került. A Zenit a 18 milliós kiadást egy az egyben José Salomón Rondónra szánta, a venezuelai csatár a Rubin Kazanytól jött.

Kevin de Bruyne (elöl) nagy fogás volt a Farkasoknak - Fotó: AFP

Németországban a Wolfsburg költötte a legtöbbet, Kevin de Bruyne-t 17 millió euróért hozta el a Chelsea-ből. Angliában a Chelsea és az MU mögött a Hull City költekezett a legtöbbet, a 2010-ben színre lépett új tulajdonos, az egyiptomi Assem Allam komolyan gondolja, hogy stabil középcsapatot épít. A Tigrisek 16.3 millió eurót perkáltak két támadóért, Nikica Jelavicért (Everton) és Shane Longért (West Brom).

A téli transzferpiac egyik legnagyobb, de legalábbis legmeglepőbb fogását a Premier League utolsó helyén kullogó Fulham könyvelhette el: a londoniak 15.2 millió fontot fizettek az Olimpiakosznak a görög góllövőlistát vezető Kosztasz Mitrogluért. A 25 éves csatár piaci árát 7.2 millióra taksálta a transfermartk.de... A rutinos védő, Johnny Heitinga ingyen érkezett az Evertontól, a pengés középpályás, Lewis Holtby pedig kölcsönbe jött. A megerősített kerettel illeni kiharcolnia a bennmaradást a londoni gárdának.

A tízes lista utolsó helyén álló Monaco Lacina Traorét tízmillió euróért igazolta át az Anzsitól, majd érthetetlen módon, már Radamel Falcao sérülése után kölcsönadta az Evertonnak.

A tíz legtöbbet költő klub az átigazolási piacon:
*a transfermarkt.de adatai szerint
  klub bruttó kiadás nettó kiadás
1. Chelsea 52.8 millió € + 8.93 millió €
2. Manchester United 44.73 millió € 44.73 millió €
3. Paris Saint-Germain 25 millió € 25 millió €
4. Internazionale 21.75 millió € 21.15 millió €
5. Galatasaray 18.2 millió € 17.8 millió €
6. Zenit 18 millió € 18 millió €
7. Wolfsburg 17 millió € 6.5 millió €
8. Hull City 16.3 millió € 16.3 millió €
9. Fulham 15.2 millió € 14.2 millió €
10. Monaco 11.5 millió € 11.5 millió €
A 10 legdrágább téli átigazolás:
*a transfermarkt.de adatai szerint
  játékos honnan hová poszt ár
1. Juan Mata Chelsea Manchester United támadó középpályás 45 m €
2. Nemanja Matics Benfica Chelsea védekező középpályás 25 m €
3. Yohan Cabaye Newcastle PSG középső középpályás 25 m €
4. Kevin de Bruyne Chelsea Wolfsburg támadó középpályás 17 m €
5. Mohamed Salah Basel Chelsea szélső 13.2 m €
6. Leandro Damiao Internacional Santos csatár 13 m €
7. Lacina Traoré Anzsi Monaco csatár 10. m €
8. Shane Long West Bromwich Hull City csatár 8.5 m €
9. Nilmar Al-Rayyan (katari) El-Jaish (katari) csatár 8 m €
10. Nikica Jelavic Everton Hull City csatár 7.8 m €