NFL

Alázás a köbön - bajnok a Seattle!

  • SzA

A Super Bowlok történetének egyik legnagyobb különbségével, 43-8-as arányban technikai kiütéssel nyerte az NFL nagydöntőjét a Seattle Seahawks Peyton Manning Denver Broncosa ellen.

A mérkőzés legértékesebb játékosa, Malcolm Smith a meccset eldöntő touchdownnal / AFP

A mérkőzés a Seattle szerencséjével kezdődött: a kirúgás utáni legeslegelső játékban a munkamániás Peyton Manning és Manny Ramirez nem értette meg egymást, és a center elhajította a labdát az irányító feje felett. A játékszerre Knowshon Morenónak csak a saját endzone-ján belül sikerült ráterülnie, így ritkán látható pontszerzési móddal kezdődött a meccs: safety!

A kőkemény Seattle-védelem a következő denveri támadás során már megmutatta foga fehérjét is, és Kam Chancellor irgalmatlan ütközésével tudatosította Demaryius Thomasékban: itt ugyan egy árva yardot nem fognak elkapni anélkül, hogy meg ne fizetnék az árát!

Fordítva ez már kevésbé működött: a Broncos védelme ugyan többé-kevésbé megfogta a Seahawks támadósorát, de azt nem tudták megakadályozni, hogy nem vezessenek hosszabb támadásokat a washingtoniak, és két mezőnygól berúgásával ne vezessenek az első negyed végén 8-0-ra.

A második negyed elején Marshawn Lynch egyyardos TD-futása után (amivel 15-0-ra ment a Seattle) Peyton Manning elkezdte rövid passzokkal szórni a Legion of Boomot, és egy pofás, nyolc és fél perces drive-ot sikerült is elkezdenie. A rengeteg játék azonban a védelemnek kedvezett: a nagyszünet előtt három és fél perccel Cliff Avril beleütött Manning Morenónak szánt passzába, amely egyenesen Malcolm Smith kezébe hullott. A főcsoportdöntőben is győzelmet érő elkapást bemutató linebacker pedig köszönte szépen a lehetőséget, és 69 yardot nyargalva huszonkét pontos, csaknem behozhatatlan előnyhöz juttatta csapatát!

Szegény embert az ág is húzza, mondták a régiek. Valami igazuk csak lehetett: az a Percy Harvin, aki a Seattle legnagyobb igazolása volt nyáron, sérülés miatt viszont alig játszott, ezúttal a második félidő kezdőrúgásánál hirtelen levedlette fáradt lábait, és egy sprinter sebességét vette fel. Engedte lepattanni a labdát, amire a Broncos védői elszálltak, mint a győzelmi zászló.

Az elkapó 87 yardos visszahordott touchdownja végleg eldöntötte a meccset. Nemhogy 29 pontos, de tízpontnál nagyobb különbséget még soha nem sikerült nagydöntőben csapatnak visszahoznia. Ezért a végén már az a szégyen is megesett, hogy Pete Carroll csereirányítóját és cserefutóját játszatta, mintha csak valami nímand csapattal játszottak volna az előszezonban - és Tavaris Jacksonék így is simán vitték előre a labdát - Floyd Mayweather pedig sírhatott a pénze után.

A mérkőzés legértékesebb játékosának Malcolm Smith-et választották, aki kilenc szerelésével a védelem egyik vezére volt, interceptionből elért touchdownja pedig megtörte a Denvert. Teljesítményéért egy vadonatúj autóval lett gazdagabb, de alighanem csak másodrangú érzés ez a világbajnoki cím után!

XLVIII. Super Bowl
Résztvevők Helyszín Végeredmény
Seattle Seahawks-Denver Broncos New Jersey, MetLife Stadium 43-8 (8-0, 14-0, 14-8, 7-0)

A Super Bowlra természetesen a hatharom.com tippmestereinek is van tippje. Ha tudni szeretnéd, hogy mire fogadtunk mi, látogass el aProtipp-rendszerbe!