Női kézilabda

Németh András lehet a befutó a szövetségi kapitányi posztra

Németh András a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, tárgyal a Magyar Kézilabda Szövetséggel a szövetségi kapitányi posztról.

A 60 esztendős szakember elismerte, hogy tárgyalásban áll a Magyar Kézilabda Szövetséggel, és azt is elárulta, milyen feltételek megvalósulása esetén hajlandó elvállalni ismét a női válogatott szövetségi kapitányi tisztét.

Németh azt kérte, hogy a világversenyekkel együtt legalább tíz hét álljon rendelkezésre a válogatottnál a játékosokkal. Emellett hosszú távú programról kell, hogy szó legyen – nyomatékosította a legutóbb a Hypónál dolgozó szakember, ami időtávban legalább a riói olimpiát jelenti. Németh András 1998-ban, majd 2005 és 2008 között már irányította a nemzeti csapatot, jelenleg nincs csapata. Ahogy fogalmazott, szerinte a magyar női kézilabda van olyan erős, hogy külföldi példák másolása helyett a maga útját járja. A válogatott vele lett 2005-ben, Szentpéterváron világbajnoki bronzérmes.

Az MKSZ csütörtökön közleményben jelezte, az elnökség felhatalmazta Vetési Iván elnököt és Juhász István szakmai igazgatót, hogy megkezdje a tárgyalásokat a jelöltekkel a nemzeti csapat szakvezetői posztjára. Az érintettek kérésére a jelöltek nevét a Magyar Kézilabda Szövetség nem hozza nyilvánosságra, sajtóhírek szerint Németh András mellett a dán Jakob Vestergaard, a bosnyák Zdravko Zovko és a francia Olivier Krumbholz neve merült fel. Vestergaard a dán Midtjyllandot irányítja, Zovko a horvát férfiválogatott másodedzője, Krumbholz 1998 és 2013 kötött a fracia női csapattal ért el sikereket.

A nemzeti csapat élére 2011. augusztus 30-án nevezték ki Karl Erik Böhnt, megbízatása a 2016-os riói olimpia végig szólt. A norvég edző tavalyelőtt a válogatottal Európa-bajnoki bronzérmes lett, 2013 januárjában azonban leukémiát diagnosztizáltak szervezetében, csaknem tíz hónapos kezelése hazájában folyt. Böhnt novemberben gyógyultnak nyilvánították, azt tervezte, hogy januárban Magyarországra utazik, és márciustól ismét munkába áll. Karácsony előtt azonban közölték vele, hogy gyógyíthatatlan beteg. A decemberi világbajnokságon megbízott kapitányként Hajdu János irányította Görbiczéket, az együttes a nyolcadik helyen végzett.

Az idei legkomolyabb feladat a női válogatott számára a decemberi, horvátokkal közös Európa-bajnokság.