Forma-1

Szárazon egyelőre a Ferrari, vízen a McLaren a legjobb

A Forma-1 idei első hivatalos tesztjének második napja zajlik a spanyolországi Jerezben, ahol a szerdát az esős tesztelésnek szentelik.

Rossz indulás után jól ment a Ferrari Räikkönen alatt - Fotó: AFP

 

Noha a kedd rosszul kezdődött a Ferrari számára, hiszen Kimi Räikkönennek öt kanyar után le kellett állítania az autóját, amit egy teherautóval vittek vissza a boxba, végül a finn futotta a nap leggyorsabb körét (1:27,104). Ráadásul 31 fordulót tudott teljesíteni, amivel szintén a nap legjobbja lett.

"Mindenki minél több kört akar menni, így mi is, de teljesen normális, hogy ilyen változásoknál nehézkes az indulás. Kell egy kis idő, míg száz százalékon tudunk futni és nem lesznek gondjaink. Jól kezdtünk" - összegzett a Jégember.

Mindenképp jobban, mint a McLaren, amely a szakértők meglepetésére egyetlen kört sem tudott megtenni az első napon.

"Kihívást jelentő rajt volt ez az MP4-29-es és a fejlesztési programunk számára. Más csapatokhoz hasonlóan nehézségeink voltak az új autónkkal, amely sajnos folyamatos elektronikai gondokkal küzdött" - közölte az istálló.

Hamilton kedden a falban végezte - Fotó: formula1.com

Az elsőként a pályára kifutó Lewis Hamilton a gumifalban fejezte be a napot, ennek ellenére nem volt elégedetlen: "Összességében nagyon pozitív nap volt. Mi voltunk az elsők, és ez nagy lépés volt a számunkra. Ez egy tesztelés, ahol várhatók gondok. Ezeken túl fogunk jutni. Remek csapatunk van."

A tervezett reggeli időpontnál ugyan később, de be tudta mutatni autóját a Williams és a Caterham is, előbbivel ráadásul Valtteri Bottas biztató köridőt tudott futni.

Szerdán az eredeti tervek szerint száraz pályán folytatódott volna a tesztelés, de éjszaka esett az eső, ezért előrehozták a péntekre tervezett vizes napot. Ezt a gumiszállító Pirelli kérésére iktatta be az FIA a heti programba, és napközben locsolással tartják fenn a szükséges körülményeket.

A második nap első fele már sokkal jobban sikerült a McLaren számára. Elsőként bejelentették, hogy a Lotus korábbi csapatfőnöke, Eric Boullier lett az istálló versenyigazgatója, majd pályára tudták küldeni az MP4-29-est is, amellyel Jenson Button az eddigi leggyorsabb kört is megfutotta (1:36,094). A délelőtti órákban a sauberes Esteban Gutiérrez volt a legaktívabb, ő 33 kört teljesített.

Forma-1
jerezi teszt, 1. napi eredmények
  versenyző csapat legjobb köridő hátrány körök száma
1. Kimi Räikkönen Ferrari 1:27.104 perc   31
2. Lewis Hamilton Mercedes 1:27.820 +0.716 mp 18
3. Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:30.082 +2.978 7
4. Sergio Pérez Force India-Mercedes 1:33.161 +6.057 11
5. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Renault 1:36.530 +9.426 15
6. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:42.257 +15.153 7
7. Sebastian Vettel Red Bull-Renault idő nélkül - 3
8. Marcus Ericsson Caterham-Renault idő nélkül - 1