Szocsi 2014

Holcomb a ketteseknél is megtörné a német uralmat - bob előzetes

  • Vásárhelyi Tamás

Az amerikai Steven Holcomb Vancouverben a négyes bobok küzdelmében legyőzte a németeket. Szocsiban már duplázna, ahol a kettes boboknál is véget vetne a német uralomnak.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatában ezúttal a bobosok versenyeit elemezzük ki.

A lebonyolítás rendje:

A bobsport három olimpiai versenyszámának (női kettes, férfi kettes és négyes) olimpiai küzdelmeit február 16-23. között, tehát a szocsi játékok második felében rendezik meg. A versenyek helyszíne a Sanki Sliding Center lesz, ahol a skeletonosok és a szánkósok is küzdenek az érmekért. Valamennyi versenyszámban négy futam alapján hirdetnek majd végeredményt. A férfiaknál a 130, a nőknél pedig a 40 résztvevő listáját a január 20-ai világranglista alapján állították össze.

A bobsport az 1924-es (legelső) téli olimpia óta egyetlen kivétellel minden olimpia programjában szerepelt. A férfi négyes bobok mellett a férfi kettes az 1932-es olimpiától, a hölgyek kettes bobja pedig a 2002-es olimpiától kezdve szerepel a programban. A hőskorban még súlykorlátozás nélkül rendezték a versenyeket, mára azonban komoly előírások vonatkoznak a bobokra. A kettes bob hossza maximum 270 centiméter lehet, súlya pedig a versenyzőkkel együtt nem haladhatja meg a 390 kg-ot, a négyeseknél pedig 380 cm és 630 kg a limit. A jégcsatornában villámgyorsan száguldó bobokban van ugyan fékberendezés, de a verseny közbeni használat azonnali kizárást von maga után.

Esélyek:

A férfi párosoknál az amerikai Steven Holcomb - Christopher Fogt páros számít favoritnak, akik a most futó szezonban hét Világkupa versenyből ötöt meg tudtak nyerni. Winterbergben és St. Moritzban a svájci duó (Beat Hefti - Alex Baumann) győzött, így ők is dobogóesélyesek, csakúgy, mint a hazai jégen éremre vágyó, négy éve Kanadában bronzig jutó orosz páros (Alexander Zubkov - Alexej Voevoda).

A négyesek küzdelmében is a Steven Holcomb által irányított amerikai egység a favorit, amely a szezon első három Vk-versenyén nem talált legyőzőre. A két winterbergi futamot a német Maximilian Arndt vezette egység nyerte, St. Moritzban és Iglsben viszont már az  Oskars Melbardis által kormányzott lett bob csúszott a leggyorsabban. Utóbbi alkalommal az olimpiai címvédő Holcombék is ott voltak a mezőnyben, igaz alig kaptak ki, hiszen a két páros között két futam után alig 11 századmásodperc volt a különbség. A dobogóra a lett-amerikai-német hármas felkerülése valószínűsíthető, kérdéses vélhetően csak a sorrend lesz.

- A hölgyeknél is nagyrészt jósolható az érmes nemzetek köre, nagy szenzációt keltene, ha a kettes boboknál nem kanadai-amerikai-német csata lenne a dobogós helyekért. Az olimpiai címvédő kanadai Kaillie Humphries - Heather Moyse páros három Vk-versenyt nyert az idei hétből, fő riválisuk a Park Cityben mindkét versenyt megnyerő Elana Meyers - Aja Evans duó lehet. Nem szabad megfeledkezni a torinói bajnok német Sandra Kiriasisról sem, aki új (az olimpiákat tekintve immáron a negyedik különböző) tolóemberével (Franziska Fritz) Szocsiban is éremesélyesnek számít. Az olimpia előtt pár nappal, január 26-án Königsseben még megrendezik a szezon utolsó Világkupa versenyét, ahol talán már tisztábban láthatunk a sportági esélyeket illetően.

Érdekességek:

- Az 1932-es Lake Placid-i olimpián a négyes bobok versenyének utolsó két futamát az enyhe időjárás miatt csak a hivatalos olimpiai záróünnepség után tudták megrendezni.

- Az irgalmatlan sebesség és a hosszú pálya miatt ugyan kevéssé válószínű, de mégis volt már holtverseny az élen az olimpiai bobversenyek során. Az 1998-as naganói olimpián ugyanis a kettesek versenyében a kanadai Pierre Lueders - David MacEachern és az olasz Günther Huber - Antonio Tartaglia páros századra azonos idővel végzett, így mindkét páros aranyérmes lett.

- A bobsport legeredményesebb versenyzői a német André Lange és Kevin Kuske, akik 2002 és 2010 között négy arany- és egy ezüstérmet szereztek közösen. Ők amúgy a sportágban az egyetlenek, akik akik mind a ketteseknél (2006-2010), mind pedig a négyes boboknál (2002,2006) címet tudtak védeni olimpián.

A 2010-es vancouveri olimpia érmesei a bobsportban:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
Női kettes Kanada (Kaillie Humphries - Heather Moyse) Kanada (Helen Upperton, Shelley-Ann Brown) USA (Erin Pac, Elana Meyers)
férfi kettes Németország (André Lange, Kevin Kuske) Németország (Thomas Florschütz, Richard Adjei) Oroszország (Alexander Zubkov, Alexej Voyevoda)
férfi négyes USA (Steven Holcomb, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz, Justin Olsen) Németország (André Lange, Kevin Kuske, Alexander Rödiger, Martin Putze) Kanada (Lyndon Rush, David Bissett, Lascelles Brown, Chris le Bihan)

- Magyar bobcsapat eddig négy olimpián indult el. Lillehammerben a magyar kettes (Gyulai Miklós, Nicolas Frankl) 28. lett, négy évvel később Naganóban négyesben (Nicolas Frankl, Pallai Péter, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt) 24. lett a magyar egység, 2002-ben Gyulai Mártonnal kiegészülve pedig a 23. helyen végzett. Salt Lake Cityben indult a Stréhli Ildikó - Kürti Éva összeállítású női kettesünk is és végül 13. lett. A torinói olimpián Gyulai Márton és Pintér Bertalan lett 29. a kettessel, a Gyulai-Pintér-Margl Tamás-Kürtösi Zsolt összeállítású magyar négyes pedig 24. helyen végzett.

- Squaw Valleyben az 1960-as téli olimpián nem rendeztek bob versenyeket, mivel az amerikai szervezők a magas költségekre hivatkozva nem építettek pályát. A sportág versenyeire előzetesen csupán kilenc ország nevezett, ez sem növelte az amerikaiak építési kedvét...

-  A sportág ismertté válásához nagyban hozzájárult a jamaicai bobcsapat olimpiai szereplése és az arról készül "Jég veled!" (Cool running) című film. Nem véletlen, hogy Szocsi előtt is komoly visszhangot váltott ki a jamaicai bobosok újabb olimpiai kvalifikációja.

- Az olimpiák történetében egyetlen sportoló van, aki téli és nyári sportágban is tudott bajnoki címet gyűjteni. Az 1932-ben négyes bobban győztes amerikai Eddie Eagan az 1920-as nyári olimpián ökölvívásban lett első. Hazájában az 1967-ben elhunyt sportembernek még bélyegen is emléket állítottak.

- A téli olimpiák történetének első színes bőrű győztesét a bobsport adta, 2002-ben a női kettes bobban győztes amerikai egység toló emberéé, Vonetta Flowersé a dicsőség.