NFL

Álomelődöntő után álom-Super Bowl!

A wild card-körrel ellentétben most nem kellett felhívniuk a kardiológusukat azoknak, akik követték az NFL-t. A főcsoportdöntőket ugyanis aránylag biztosan nyerte a két előkelőbben rangsorolt csapat, így papírforma szerinti finálát, Denver Broncos - Seattle Seahawks Super Bowl-t rendeznek majd két hét múlva.

Magában Peyton Manning és John Elway is a Super Bowlra gondol már... / AFP

Denver Broncos - New England Patriots 26-16

A két nagy rivális, Peyton Manning és Tom Brady tizenötödszörre találkozott egymással, aminek eddig többnyire a Hazafiak szurkolói örülhettek: Bill Belichick védelme mindig meg tudta valahogy fogni Manninget, aki 4-10-es, nem túl kecsegtető mérleggel állt a meccs előtt a bostoni gárda ellen.

Most azonban az Indianapolis Coltstól ,,elszökő" irányítólegenda jól bemelegített az első negyedben (amelyben csak három pont esett Matt Prater révén), s a második játékrész után sorra dobálta az új lehetőségeket meghozó passzokat, s vezette a hosszú, több mint hétperces támadásokat. Az egyik végén még Jacob Tamme-t is megtalálta a vendégek végzónáján belül, így 10-3-as eredménnyel mehettek a nagyszünetre.

A negyedóra alatt Manningéknek elég jól sikerülhetett megbeszélniük a dolgokat, mert egy fura játék után (amelyben három büntetőzászló is elrepült) ismét végigvonultak a pályán. Demaryious Thomas háromyardos TD-elkapása után 17-3 lett az eredmény, így egyre mélyebb szakadékban találták magukat Bradyék... pláne, amikor egy negyedik kísérlet során Terrance Knighton, a Broncos közel 150 kilós falembere úgy rávetette magát az irányítóra, mintha csak a földbepasszírozásával egy új meteor-becsapódásnyomot akart volna teremteni a Mile High stadion közepén.

A Patriots így csak kevesebb mint tíz perccel a vége előtt tudta megszerezni első touchdownját Julian Edelman révén, majd Brady is bekocogott eggyel... ez azonban már túl kevés volt, mert Manning egyszer sem adta el a labdát, és Matt Prater révén még két mezőnygólt is szerzett a Broncos. Így a Vadlovak jutottak be a nagydöntőbe az AFC oldaláról - Peyton pedig ezzel behozhatja öccsét, Eli-t, és az ő pályáján, New Jersey-ben nyerheti meg második bajnoki aranygyűrűjét.

A döntő pillanat: Malcolm Smith lehúzza a levegőből a Michael Crabtree-nek szánt labdát / AFP

Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 23-17

Ehhez azonban valószínűleg Russell Wilsonnak és csapatának is lesz hozzáfűznivalója. Az NFC oldalán a lehető legínyencebb párosítás jött össze: a 49ers-szel csaptak össze Pete Carrollék, amit sokan az egész NFL legjobb rivalizálásának tartanak a kiszámíthatatlansága, brutalitása és ellenségeskedése miatt.

Erről már a kezdés előtt bemutatót tartott a két csapat: egy megye hármas meccset idézően a játékvezetőknek sorfalat kellett alkotniuk a bemelegítés alatt, nehogy elkezdjenek kötözködni Shermanék.

A parázs kezdés már csak azzal lett még hevesebb, hogy Aldon Smith az első játékban sackelte Russell Wilsont, ráadásul még a labdát is elvette tőle. Az első hatpontosra viszont egy teljes negyedet kellett várni: Kaepernick óriási, majdnem hatvanyardos futása után Anthony Dixon repült be a célterületre, miközben megsérült egyik legjobb falembere, a szamoai származású Mike Iupati.

Ezután a meccset az ilyen pirruszi 49ers-részsikerek jellemezték; még amikor úgy nézett ki, hogy a kaliforniaiak felülkerekednek ellenfelükön, abból is a Seahawks jött ki jobban.

Ilyen volt például a harmadik negyed elején egy rövid yardos szituáció, amiben egy pillanatra úgy tűnt, hogy Marshawn Lynch saját csapattársába ütközik majd bele, de a Buffalóból érkező futó csak taposott tovább, és meg sem állt a célig, ahol kedvenc csemegéje, egy maréknyi Skittles-cukorka várta hat pontért cserébe.

Kíváncsi vagyok, hogy Washington államban termesztenek-e mákot, mert ha igen, akkor a negyedik negyedben alaposan szüreteltek is belőle... Kaepernick furcsa, ugrás közben eleresztett TD-passza után 20-17-re vezetett a 49ers, és úgy nézett ki, hogy megállítják Steve Hauschka rúgó elbambulása miatt a hazai támadókat. Aldon Smith kiugrása miatt viszont ingyen játékot kapott a Seahawks, és Wilson tökéletes passzával megtalálta Kearse-t, amivel megfordították a meccset.

A következő támadásból a másodéves elkapó ugyan az egyyardos vonalon elejtette ugyan a labdát, de a Sirályok valahogy még ebből is jól másztak ki. NaVorro Bowman, a vendégek Pro Bowlos linebackere ugyanis elég brutálisan kinéző térdsérülést szenvedett (ritkán kellemes, ha az embernek oldalra hajlik a térdízülete kilencven fokot), ráadásul még a labdát sem kapta meg, amit a bírók a kavarodás közben elvesztettek szem elől.

Hauschka következő mezőnygólja így hatpontos Seahawks-előnyt hozott, s egy tipikus helyzetre egyszerűsödött le a történet: ha a 49ers az utolsó támadásából touchdownt tud szerezni, akkor ők lesznek a konferencia bajnokai, egyéb esetben viszont mehetnek golfozni.

Kaepernick pedig úgy fogott hozzá a történetnek, mint aki nem nagyon szeret napsütésben a zöldön sétálni, mert egyre csak szórta Boldinékat a jó passzokkal. Fél perccel a vége előtt megpróbálta Michael Crabtree-t megjátszani, de ezt nem kellett volna: a sportág egyik legjobb cornerbackje, Richard Sherman beleütött a passzba, amely egyenesen csapattársának, Malcolm Smithnek a kezei között landolt. Így 2005 után ismét bejutott a nagydöntőbe a Seattle, amire már előre csoroghat az amerikaifoci-kedvelők nyála: a legjobb támadósor a legjobb védelem ellen ritkán szokott unalmas csatát vívni...

Richard Sherman a mérkőzés utáni interjújában tovább fokozta a feszültséget, rendesen beszólt Crabtree-nek

NFL
Főcsoportdöntők
AFC  
   
Denver Broncos - New England Patriots 26-16
   
NFC  
   
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 23-17