Férfi kézilabda Eb

Folytassa, Lékai! - Lazarovék következnek

megosztom

A norvégok elleni drámai meccs után a magyar válogatott folytathatja szereplését a dániai Eb-n, a mieink szombaton a legutóbb ötödik Macedónia ellen gyarapíthatják pontjaikat. A feladat nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan.

Lékia Máté parádéja jó hatással volt a többiekre is / AFP

A középdöntőbe jutott csapatok közül Magyarország az egyetlen, amely győzelem nélkül verekedte be magát a legjobb 12 együttes közé, Mocsai Lajos legénysége az izlandiak ellen megszerzett egy pontot vitte magával a torna második szakaszába. A lebonyolítás értelmében a B-csoport három továbbjutó csapata az A-csoport nyerteseivel "fuzionált", így a házigazda dánok mellett az osztrákok és a macedónok lesznek a soron következő ellenfelek az I-es középdöntős csoport herningi helyszínén.

Szombat délután négy órakor a mieink a 2012-es Európa-bajnokságon ötödik helyet szerző Macedónia ellen lépnek pályára, az ellen a Macedónia ellen, amely tétmérkőzésen utoljára közel 10 éve tudta legyőzni a magyarokat. A macedónok a januári világbajnokságon már nem tudták megismételni az Eb-bravúrt, hiszen az akkor még Zvonko Shundovski irányításával készülő csapat helyezetlenül zárt Spanyolországban. Még a tavalyi évben a horvát Ivica Obrant nevezték ki a válogatott élére, aki miután első két mérkőzését elveszített Spanyolországgal szemben, egy óriási hajrát nyitva végül sikeresen kivezette a macedónokat az Európa-bajnokságra - megelőzve a selejtezőben Portugáliát és Észtországot.

Ahogy azt felvezető anyagunkban is írtuk, Macedónia meglehetősen baljós előjelekkel vágott neki a tornának, hiszen a gárda első számú irányítója, Neumce Mojsovski mellett a védelem egyik fontos láncszeme, Filip Lazarov is lesérült, míg Filip Mirkulovski csak kevéssel az Eb előtt épült fel. A csapat évközi eredményei, valamint a két fontos sérült miatt nagy kérdés volt, mire lehet képes a macedón csapat, ám végül Csehországot és Ausztriát megelőzve csoportmásodikként jutott tovább a középdöntős szakaszba.

Lazarov elnyűhetetlen, három meccs után 27 gólnál jár / den2014.ehf-euro.com

Az Eb-n nincs könnyű ellenfél

"Az eredményesség nem jelent nyomást a játékosokon, sőt, óriási harci kedv és tűz van bennük. Laci kiválása után több helyen olvastuk, hogy meggyengült a válogatott, márpedig egy élsportolót az motivál a legjobban, ha a csapatát ledegradálják" - mondta a hatharom.com-nak Juhász István, a válogatott edzője. "Ez a sportág már kinőtte azt, hogy egy kontinenstornán gyenge ellenfeleid legyenek, minden egyes gárda eljuthat a végső győzelemig. Emlékezhetünk a fluktuációra, 2005-ben a spanyolok világbajnokok lettek, két évvel később az első nyolcba sem fértek be. Norvégia nem jutott ki a vb-re, a németek pedig az Eb-ről maradtak le. Mi egyet ígérhetünk: a csapat körömszakadtáig küzdeni fog Dániában."

A sikerekben természetesen óriási szerepe van a 33 esztendős Kiril Larazovnak. A magyarok által kiválóan ismert balkezes átlövő 27 góljával jelenleg vezeti a góllövőlistát, meccsenkénti kilencgólos átlagával természetesen csapata legjobbja. A Barcelona szupersztárja mellett a kapuban Borko Risztovszkit lehet még kiemelni, a Gummerscbach portása 40 százalékos védési hatékonyságot mondhat eddig magáénak. Amellett, hogy a kulcsemberek tudják hozni magukat, a macedón válogatott sem hazudtolja meg önmagát: a balkáni csapat remekül védekezik, a házigazda dánok csak ellenük nem tudtak 30 dobott gól fölé jutni, míg Ausztriát és Csehországot is 25 gól alatt tartották.

Tény, hogy bár egy rendkívül szívós és harcos csapat a macedón, közel sem verhetetlen a mieink számára. Mocsai Lajos legénysége a spanyolok elleni nyitómeccset leszámítva összességében jól kézilabdázik, és habár olykor bizony (még) akadnak hullámvölgyek, egyre inkább belendülnek a fiúk. A Celjében légióskodó Lékai Máté Norvégia ellen élete egyik legjobb meccsét produkálta, hét góljával oroszlánrészt vállalt a továbbjutás kiharcolásában, 30 méterről szerzett gólja pedig joggal pályázik az Eb legszebb találata címre. Ha figyelembe vesszük, hogy az irányító Izland ellen a vége előtt nyolc másodperccel egyenlített, úgy tűnik, ezen a tornán Lékai lehet a húzóember, a további sikerekhez azonban szükség lesz néhány segítő társra is. A jelenlegi magyar válogatott keretében mindenkiben benne van egy-egy jó mérkőzés, de egyelőre azzal az eggyel is többen "lógnak", hiszen például Mocsai Tamás, Nagy Kornél, Putics Barna és Császár Gábor is adós még a jó teljesítménnyel, a PSG derékproblémákkal küszködő irányítója például mindössze hat akciógólt szerzett a három meccsen.

Férfi kézilabda Eb
Az I-es csoport állása
# Csapat M GY D V GK P
1. Spanyolország 2 2 0 0 67:55 4
2. Dánia 2 2 0 0 62:50 4
3. Macedónia 2 1 0 1 43:50 2
4. Izland 2 0 1 1 55:60 1
5. Magyarország 2 0 1 1 54:61 1
6. Ausztria 2 0 0 2 50:55 0

"Úgy gondolom, a macedón és az osztrák csapat azonos képességű, mindkettő ellen a norvégok ellen tapasztalt védekezéssel, hátsó rendezettséggel eredményesek lehetünk" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány az MTI-nek, hozzátéve, hogy néhány pozícióban még javulásra számít. - Balátlövő poszton Nagy Kornélban és Putics Barnában még ott van a fejlődés lehetősége, bízom benne, hogy az izlandiak elleni találkozóhoz hasonlóan négy-öt kiemelkedő teljesítmény lesz majd, csak akkor van esélyünk." - így a kapitány. A sípcsontrepedés miatt az Eb-t kihagyó Nagy László pénteken úgy fogalmazott: a macedónok és az osztrákok elleni mérkőzés "fogható", ám a címvédő dánok ellen - akik hazai pályán játszanak - nehéz lesz.

A két csapat egymás ellen
2012.04.06 Olimpia-sel. Magyarország Macedónia 28 - 26
2011.03.13 Eb-sel. Magyarország Macedónia 29 - 26
2011.03.09 Eb-sel. Macedónia Magyarország 22 - 29
1998.05.29 Eb-sel. Magyarország Macedónia 29 - 20

A támadójáték javulása mellett a macedónok elleni győzelem kulcsa Kiril Lazarov semlegesítése lehet, ugyanakkor el kell fogadni, hogy az exveszprémi klasszis 8-10 gólt ellenünk is könnyedén szerezhet. További fontos feladat a belső posztok megfelelő levédekezése, valamint hogy lehetőleg minél több könnyű, gyors indításos gólt tudjunk szerezni, hisz' a felállt macedón fal ellen egyáltalán nem könnyű játszani. Különösen úgy, hogy a kapitány által is említett balátlövő poszt egyelőre meglehetősen lyukas. Macedónia ellen az elmúlt években háromszor is megmérkőztek a mieink, a 2011-es Európa-bajnoki selejtezőben oda-vissza sikerült diadalmaskodni, míg a 2012-es olimpiai selejtezőben Svédországban - szép számú macedón szurkolósereg előtt - 28-26-ra nyert a Mocsai-csapat.

A magyar válogatott pénteken délelőtt utazott el Aalborgból a 130 kilométerre fekvő Herningbe, ahol a 14 ezer férőhelyes Jyske Bank Boxenben már este edzettek is a játékosok.

Ahogy a magyar válogatott összes Európa-bajnoki mérkőzéséről, úgy a szombati, Macedónia elleni mérkőzésről (16.00) is élő, szöveges közvetítés formájában számol be a hatharom.com
Férfi kézilabda Európa-bajnokság
középdöntő, I. csoport
1. forduló - január 18., szombat
16:00: Macedónia-Magyarország ÉLŐ
18.15: Ausztria-Izland
20:30: Dánia-Spanyolország
 
2. forduló - január 20., hétfő
16:00: Macedónia-Izland
18:15: Ausztria-Spanyolország
20:30: Dánia-Magyaroszág ÉLŐ
 
3. forduló - január 22., szerda
16:00: Macedónia-Spanyolország
18:15: Ausztria-Magyarország ÉLŐ
20:30: Dánia-Izland

A Magyar Kézilabda Szövetség szponzorává váló Unibet számos tippelési lehetőséget kínál az Európa-bajnokságra, a magyar válogatott mérkőzéseinek kapcsán pedig speciális fogadásokat is köthetünk.

Macedónia - Magyarország
Az Unibet oddsai alapján
Macedónia Döntetlen Magyarország
2.80 8.75 1.67
Döntetlen esetén a tét visszajár
Macedónia Magyarország
2.50 1.48
Gólok száma
49.5 felett 49.5 alatt
1.87 1.87
Macedónia góljai
24.5 felett 24.5 alatt
1.85 1.85
Magyarország góljai
25.5 felet 25.5 alatt
1.85 1.85
Hendikep
Macedónia +1.5 Magyarország -1.5
1.90 1.85
megosztom