Szocsi 2014

Német tarolás várható a jégteknőben - szánkó előzetes

A téli olimpiák szánkóversenyeit eddig a német sportolók dominálták - vélhetően ez a szocsi olimpián sem lesz másként.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com sportágismertető sorozatában harmadikként a szánkósokra kerül sor. A sportág uralkodói egyértelműen a németek, akik Szocsiból is minimum két aranyéremmel térhetnek majd haza.

A lebonyolítás rendje:

A szocsi olimpia szánkóversenyein összesen négy aranyérmet osztanak majd, a versenyeket február 8 és 13. között, tehát az olimpia elején rendezik meg. A vancouveri olimpiához képest bővült a szánkós versenyprogram, lévén az akkori három versenyszám mellé 2011 áprilisában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a csapatversenyt is. Ez utóbbiban országonként egy férfi, egy női szánkós és egy páros csúszik le egymás után a jégcsatornában és ezt követően alakul ki a sorrend. Az egymásutániságból fakadóan a váltásnak különös jelentősége van, amelyet már a Világkupában is jócskán gyakorolhattak az elmúlt években a nemzetek.

Az egyéni versenyekben négy futam, a párosoknál pedig két futam alapján hirdetnek majd olimpiai bajnokot. A nemzetközi szövetség (FIL) előírásai szerint csak azon versenyzők indulhatnak el a szocsi olimpián szánkózásban, akik már csúsztak korábban az olimpiai pályán és akik az olimpiai versenyeket megelőző két hétben is csúsznak valamelyik pályán - ezzel akarják a szakemberek megelőzni a sportágba a nagy sebesség okán - sajnos - belekódolt baleseteket.

A 2013/14-es Világkupa sorozatban kenus olimpiai bajnokunk, Pulai Imre már öt pontot szerzett, így teljesítette a nemzetközi szövetség minimális kvalifikációs kritériumait. Igaz, így is kérdés, hogy az ő neve is ott szerepel-e majd a január végén publikálásra kerülő 110 szánkós között, akik csúszhatnak majd a Szocsitól hatvan kilométerre található Sanki Sliding Centerben, ahol a szánkóversenyek mellett a bob és a skeleton viadalokra is sor kerül majd. A szánkó pálya 20 kanyarból épül majd fel a férfiak számára, a hölgyek, illetve a párosok pedig egy rövidebb pályán 17-17 kanyart teljesítenek.

A 2010-es vancouveri olimpia szánkós érmesei:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
Férfi Felix Loch (GER) David Möller (GER) Armin Zöggeler (ITA)
Női Tatjana Hüfner (GER) Nina Reithmayer (AUT) Natalie Geisenberger (GER)
Páros Andreas Linger, Wolfgang Linger (AUT) Andris Sics, Juris Sics (LAT) Patric Leitner, Alexander Resch (GER)

A grúz szánkós, Nodar Kumaritashvili vancouveri tragikus halála miatt a szocsi olimpia szánkó pályájába szokatlan módon három lassító szakaszt is beépítettek, ahol valójában felfelé csúsznak a versenyzők. Így viszont Felix Loch rémisztő vancouveri sebességrekordját (153,98 km/h) - szerencsére - meg sem közelítik majd a 2014-es olimpia jégcsatornájában.

Esélyek:

Ebben a sportágban évtizedek óta nem lehet megkerülni a németeket, akik hatalmas energiákat és pénzeket fordítanak arra, hogy megőrizzék technológiai előnyüket a nemzetközi mezőny előtt. A férfiaknál az olimpiai címvédő Felix Loch remek formában utazik Oroszországba, az idei versenyek közül négyet is megnyert a Világkupában, így jó esélye van az ismételt sikerre. A négyszeres világbajnok (2008, 2009, 2012, 2013), 191 centiméter magas német versenyző testméreteinek is köszönheti sebességét, de emellett mentálisan is az egyik legerősebb szánkósnak számít. Loch mellett a vancouveri ezüstérmes David Möller, a veterán olasz, Armin Zöggeler vagy a szezon első Vk-versenyén berobbanó olasz Dominik Fischnaller is dobogós lehet.

A hölgyeknél az idei Világkupát domináló Natalie Geisengberger a favorit, aki remekül használta ki honfitársnője, Tatjana Hüfner hátsérülését és gyengébb formáját. A hölgyeknél 1998 óta mindig német győzelem született, most óriási szenzáció lenne, ha megszakadna ez a széria. Az idei szezonban már hat Világkupa versenyt is megnyerő Geisenberger vancouveri bronzérmét cserélné fényesebbre. A női mezőny egyik nagy hiányzója lehet a vancouveri ezüstérmes osztrák Nina Reithmayer, akinek königsee-i bukása után bal térdében szakadtak el a szalagok, így kérdés, hogy felépül-e a rajtig. Geisenberger sikerére az olimpiai címvédő Hüfner lehet a leginkább veszélyes, aki az oberhofi Világkupán megtörte honfitársnője hat verseny óta tartó veretlenségét. A hölgyeknél a vb-bronzérmes kanadai Alex Gough nevét is fel kell jegyeznünk még az éremesélyesek közé.

A párosoknál igazi kuriózum lehetne az utóbbi két olimpiát (Torino,Vancouver) egyaránt megnyerő osztrák Linger testvérek (Andreas és Wolfgang) újabb sikere, ám itt is inkább a németekre tennénk. A fő favoritnak egyértelműen a Tobias Wendl - Tobias Arlt páros számít, amely az eddigi hét Világkupa versenyből ötöt megnyert. A maradék kettő (Igls és Oberhof) viszont a szintén német Toni Eggert és Sascha Benecken sikerét hozta, így a párosoknál a kettős német siker sem kizárt. A csapatverseny új szám, de ez is az idei öt Vk-versenyből négyet besöprő németeknek áll. Ha viszont ők esetleg hibáznak a váltásoknál, akkor a Winterbergben is győztes olaszok lecsaphatnak az aranyra...

Érdekességek:

- Az olimpia az oroszok szempontjából legfontosabb eseménye a veterán Albert Demcsenko "bevetése" lehet, akit amennyiben neveznek, akkor a japán síugró Kaszai Noriakival közösen rekordot dönthet, lévén hetedik téli olimpiáján indulhat, ami rajtuk kívül még senkinek nem sikerült korábban.

- A szánkósport 1964-es innsbrucki olimpiai bemutatkozása óta a párosok versenye végig "nyitott" volt, tehát hölgyek is versenyezhettek volna benne - más kérdés, hogy ilyenre nem akadt példa. A 2014-es szocsi olimpiától kezdve azonban ez a lehetőség megszűnik, így a párosoknál mostantól már hivatalosan is csak férfiak szerepelhetnek.

- A szánkósport egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka a német Georg Hackl, őt érheti utol (az osztrák Linger testvérek mellett) a rangsorban a 2002-ben és 2006-ban már győztes olasz Armin Zöggeler, ha Szocsiban is győzne a játékokon. Az olasz szánkós már akkor is történelmi eredményt érhet el, ha dobogóra áll, hiszen ebben az esetben sorozatban hatodik olimpiáján is érmes lenne, ezzel még Hackl ötös szériáját is felülírhatná.

- A szánkósport eddigi negyven olimpiai bajnoki címe közül huszonhetet (!) a németek szereztek meg, rajtuk kívül az olaszok (7), az osztrákok (5) és a szovjetek (1) örülhettek csupán aranyéremnek ebben a sportágban. A sportág 117 olimpia érméből 70-et vihettek haza a németek.

- Az 1968-as téli olimpia nagy botránya a kelet-német női szánkósok nevéhez fűződik. Az első helyen álló (nem mellesleg címvédő) Ortrun Enderleint, a második Anna-Maria Müllert és a negyedik Angela Knöselt ugyanis a harmadik futam után kizárták, mert kiderült, hogy a futamok előtt felmelegítették a szánkóik talpát (élét), ami ebben a sportágban versenyelőnyt jelent, így tilos.

- Az 1972-es szapporói olimpián a párosoknál a kelet-német Horst Hörnlein - Reinhard Bredow és az olasz Paul Hildgartner - Walter Plaikner páros századra azonos idővel zárt, így holtverseny után mindkét pár olimpiai bajnok lett. Az ilyen esetek elkerülése érdekében vezette be a nemzetközi szövetség (FIL), hogy onnantól kezdve már nem csak századokra, de ezredmásodpercekre is mérik a sportág időeredményeit.