Fogadóelőny

Győzelemmel indult a Fed-berg éra, Babos kiesett

Kedden simán hozta első meccsét az Australian Openen Roger Federer, így Novak Djokovicshoz hasonlóan neki is jól sikerült a bemutatkozása új edzőjével, Stefan Edberggel.

A hatharom.com Fogadóelőny névre keresztelt hírrovatában az új esztendőben is rendszeresen jelentkezünk a teniszpályák környékének érdekességeivel, apró információkkal, hátha ezek adhatnak nektek ötletet, ihletet egy-egy újabb sikeres fogadáshoz.

- Máris egy frappáns elnevezéssel illetik a nemzetközi sajtóban Roger Federer és Stefan Edberg együttműködését. A 17-szeres Grand Slam győztes svájci játékos és a korábbi svéd tenisz legenda "Fed-berg éra"-ként emlegetett kapcsolata jól kezdődött meg Melbourne-ben. Az Australian Open első fordulójában ugyanis Federer 6-4, 6-4, 6-2 arányban győzte le a szabadkártyás James Duckworth-öt. A 32 éves svájci klasszis korábban négyszer (2004, 2006, 2007, 2010) is megnyerte az Australian Opent, most azonban hatodik kiemeltként kifejezetten nehéz sorsolással néz szembe. A sorozatban 57. Grand Slam-főtáblás szereplésével csúcsot felállító Federer mindössze 106 percet töltött el a keddre már 42 fokosra hevülő pályán. A svájci következő ellenfele a Radek Stepánek–Blaz Kavcic párharc győztese lesz.

- Sajnos nem sikerült a továbbjutás az Australian Open első fordulójában Babos Tímeának, aki  három játszmában vereséget szenvedett a 19 éves Anna Schmiedlovától. Babos az első szettet 6-4-re megnyerte, ám szlovák ellenfele fordítani tudott (4-6, 5-7). A magyar éljátékos hiába jött vissza 2-5-ös hátrányról is a döntő szettben, végül a tavalyihoz hasonlóan idén is az első körben búcsúzott Ausztráliában. Veresége ellenére párosban még versenyben van a horvát Petra Martic társaként.

- Egyre több információ lát napvilágot Boris Becker és Novak Djokovics munkakapcsolata vonatkozásában. Korábban a Sport Bild szellőztette meg a megállapodás anyagi részleteit, most pedig maga az egyik érintett avatta be a külvilágot a háttérbe. "Novak nem az egyetlen és nem az első játékos volt, aki megkeresett engem. Voltak korábban is már igencsak rangos játékosok, akik velem képzelték el a folytatást" - nyilatkozta Boris Becker "védence" sima első fordulós meccse (Lukas Lackot verte meg a szerb 6-3, 7-6, 6-1-re) után. Konkrét neveket ugyanakkor a 46 esztendős német ex-teniszező egyelőre nem említett...

- Meglepő nyilatkozatot tett egy ausztrál lapnak a korábbi Roland Garros-bajnok teniszező, a kínai Li Na. "Tavaly, amikor megérkeztünk Wimbledonba, akkor azt mondtam edzőmnek, Carlos Rodrigueznek, hogy be akarom fejezni, vissza akarok vonulni" - mondta a Melbourne Age-nek Li, aki a rosszul sikerült párizsi nyílt teniszbajnokság (búcsú a második körben) és a Jelena Vesznyina elleni eastbourne-i vereség után keseredett neki 2013-ban. Miután aztán Wimbledonban negyeddöntőbe jutott, megváltozott a véleménye, és mégis maradt a teniszpályán.  Ebben szerepe lehetett edzőjének is, Carlos Rodriguez ugyanis nem a sablon választ ("Ugyan, ne csináld, folytasd tovább!") adta a felvetésre, hanem "OK, akkor menjünk haza" mondattal billentette ki őt a rossz érzés fogságából, így Li Na tavaly nyáron adott magának és teniszpályafutásának még egy esélyt.

- Nagy-Britannia, Románia és Lettország lesz a magyar női teniszválogatott csoportellenfele a Federation kupa euro-afrikai zónájának első osztályában. A Budapesten sorra kerülő 16 csapatos viadalt a Syma-csarnokban, kemény borításon rendezik meg február 4-től. A négy csoport győztesét két párba sorsolják, a két győztes együttes a világcsoport II rájátszásában szerepelhet a folytatásban. A magyar csapatba a hazai teniszszövetség Babos Tímeát (87. a világranglistán), Jani Rékát (250.), Czink Melindát (255.) és Bukta Ágnest (315.) nevezte.