Szocsi 2014

Sztárok garmadája az olimpiai jégkorong tornán

NHL klasszisok tömkelege utazik el februárban Szocsiba, ahol 12 csapat indul harcba az olimpiai bajnoki címért.

A napokban hozták nyilvánosságra a szocsi téli olimpia jégkorong tornáján szereplő 12 csapat játékoskereteit. A listákat böngészve számos ismerős név fedezhető fel, köztük a csehek legendája, Jaromír Jágr, aki már az ötödik olimpiáján szerepelhet, mivel ezúttal is tagja lett Alois Hadamczik szövetségi kapitány 25 fős bő keretének. A 41 éves támadó a most futó szezonban is jó teljesítményt nyújt az észak-amerikai profi ligában (NHL) szereplő New Jersey Devils együttesében: 43 mérkőzésen 13 gólt szerzett és 21 gólpasszt adott.

Jagr 1998-ban tagja volt a naganói olimpián aranyérmes cseh csapatnak (amelyből 2014-re már csak ő maradt egyedül) is, a 2006-os torinói játékokon pedig harmadik lett a nemzeti együttessel, és kétszer világbajnokságot is nyert. Az NHL-ben a Pittsburgh Penguins csapatával ért fel a csúcsra kétszer. A csehek Svédországgal, Lettországgal és Svájccal szerepelnek majd azonos csoportban a februári olimpián.

A 2010-es vancouveri olimpia egyik hőse, a kapus Roberto Luongo, valamint Steven Stamkos is sérült jelenleg, mégis mindketten helyet kaptak a kanadai válogatott keretében. Luongo kisebb lábsérülése várhatóan napokon belül rendbe jön, míg Stamkos - akinek két hónapja tört el a sípcsontja - bízik abban, hogy az ötkarikás rajtig formába tud lendülni. A 25 fős keretből 22 játékos nevezhető az olimpiai meccsekre. Természetesen a csapat tagja Sidney Crosby is, aki jelenleg vezeti az NHL pontlistáját, és négy éve ő lőtte - hosszabbításban - az amerikaiak elleni döntőben az aranyérmet jelentő gólt. A 2010-ben hazai jégen aranyérmet szerző kanadai csapatból 11-en ismét bekerültek a keretbe a keretbe.

A 2014-es olimpia férfi jégkorong tornájának csoportbeosztása:
A-csoport Oroszország, Szlovákia, Egyesült Államok, Szlovénia
B-csoport Finnország, Kanada, Norvégia, Ausztria
C-csoport Csehország, Svédország, Svájc, Lettország

Rekordbeállítást jelentő hatodik olimpiáján szerepelhet Teemu Selänne, miután kedden beválasztották a finn hokiválogatott keretébe. A 43 éves csatár elmondása szerint ez az utolsó idénye, és szeretne szépen búcsúzni: érmet szerezni az ötkarikás játékokon, nyár elején pedig Stanley-kupát nyerni az Anaheim Ducks együttesével.

Az NHL-ben szereplő sztárok 1998 óta lépnek jégre olimpián, és azóta a finneké az egyetlen válogatott, amely legalább háromszor dobogóra állhatott: 1998-ban és 2010-ben a harmadik, 2006-ban pedig a második volt. Selänne mostani beválogatásával honfitársa Raimo Helminen hatos rekordját állította be az olimpiai részvételeket illetően.

Három orosz, Ilja Kovalcsuk, valamint a legutóbbi két NHL szezon MVP-je, Alekszandr Ovecskin és Jevgenyij Malkin vezeti a szocsi olimpián pályára lépő hokis sztárok fizetési listáját. A házigazda orosz válogatott kedden, a szövetség honlapján nyilvánosságra hozott ötkarikás keretéből tizenöten játszanak a tengerentúli (NHL), tízen pedig a hazai profiligában (KHL). Mind a 12 résztvevő csapatot beleértve Kovalcsuk a legjobban kereső játékos, ő a szentpétervári SZKA-tól kapott évi 10.3 millió dolláros alapfizetéséért hagyta el nyáron az NHL-t. Ovecskin a Washington Capitalsban közel 9.5 millióval, Malkin a Pittsburgh Penguinsben - akárcsak klubtársa, Sidney Crosby - 8.7 millióval gazdagodik évente.

A leendő házigazda oroszok 1992 óta nem nyertek aranyérmet a jégkorong tornán, ezen időszak alatt 1998-ban Naganóban a második, 2002-ben, Salt Lake Cityben pedig a harmadik helyen végeztek. Érdekesség, hogy Ovecskin és Malkin már a legutóbbi két olimpián is ott volt az orosz keretben, de Torinóban negyedik, Vancouverben pedig csak hatodik helyen végeztek. A 39 éves Szergej Goncsar ezúttal kimaradt az orosz keretből, így ő nem juthat el pályafutása ötödik olimpiájára.