VB 2022

A FIFA visszakozott, teljes a zűrzavar a katari vébével kapcsolatban

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közleményt adott ki, eszerint még nem döntöttek a 2022-es katari világbajnokság időpontjáról.

Amint arról a hatharom.com hírt adott, Jerome Valcke, a FIFA főtitkára kijelentette, hogy a 2022-es tornát a nyári nagy hőség miatt télen rendezik, november 15. és (2023) január 15. között. A téli rendezésről azóta vitatkoznak a futballvilág szereplői, hogy a szervezet 2010-ben a közel-keleti arab emírségnek szavazta meg a rendezési jogot - már ez is felháborodást váltott ki, sokan korrupciót szimatoltak a háttérben.

A FIFA szerda délután tagadta, hogy döntés született volna a téli időpontról, közleményében hangsúlyozta, Valcke személyes véleményét mondta el egy francia rádiónak.

"Az esemény pontos dátumáról még zajlanak a tárgyalások az összes érdekelt féllel, köztük minden nemzetközi futballszervezettel (FIFA, tagszervezetek, nemzeti szövetségek, ligák, klubok, játékosok) valamint a kereskedelmi partnerekkel. A torna nyolc év múlva lesz, a konzultációt nem siettetjük, kellő időt kell adni annak, hogy megfontoljuk az összes tényezőt. Következésképpen a Végrehajtó Bizottság a brazíliai világbajnokságig nem fog dönteni" - olvasható a közleményben

Minden bizonnyal nem lesz egyszerű megegyezni a megfelelő időpontról, hiszen az európai bajnokságok a legtöbb szakértő által javasolt téli periódusban zajlanak. Az angol Premier League-ben decemberben és januárban is folyamatosan zajlik a bajnokság, Spanyolországban és Olaszországban pedig csupán két hét szünetet tartanak december vége és január eleje között. Németországban és Franciaországban viszont négy hét telik el játék nélkül a Bundesliga őszi és tavaszi szakasza között. Ráadásul 2022-ben téli olimpiát is rendeznek.