VB 2022

Nem nyáron rendezik a katari világbajnokságot

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára, Jerome Valcke kijelentette, hogy a 2022-es katari világbajnokságot a nagy hőség miatt nem nyáron rendezik.

"A katari világbajnokság nem június-júliusban lesz megtartva. A november 15. és január 15. közötti periódus tűnik a legvalószínűbbnek. November 15. és december vége között a legjobbak az időjárási körülmények, ez az időszak megfelel az európai tavasznak, átlagosan 25 fok a hőmérséklet. Ez tökéletes idő a futballra" - nyilatkozta Jerome Valcke a Radio France-nak.

Vagyis ez még nem a FIFA Végrehajtó Bizottságának hivatalos döntése és bejelentése, de lényegében annak tekinthető. Valcke mindössze három nappal azután jelentette ki ezt, hogy Sepp Blatter elnök azt mondta, a katari időpont kijelölésével meg kell várni a nyári, brazíliai vébét végét. A sportvezető megígérte, az összes résztvevővel és minden érdekelt féllel egyeztetni fognak, beleértve ebbe a körbe a játékosokat, klubokat, az egyes ligákat és a nemzeti szövetségeket.

A FIFA északír alelnöke, Jim Boyce a Sky Sports News-nak reagált. "Ezt a döntést a FIFA Végrehajtó Bizottságának kell meghoznia. Nagyon meglepődtem, amikor reggel értesültem a hírről. Én úgy tudom, a testület minden érintett félről várja a jelentéseket és a decemberi ülés előtt nem határoz az időpontról."


A 2022-es tornáról annak katari odaítélése óta vita zajlik a futballvilág szereplői között. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot azon véleményének, hogy nem lenne helyes nyáron rendezni a világbajnokságot, mert Katarban abban az évszakban akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A közel-keleti arab emírség pályázatának egyik sarokköve volt, hogy a stadionok légkondicionáltak lesznek, ennek ellenére a szervezők tavaly márciusban jelezték, nyitottak arra, hogy más évszakban kerüljön sor a viadalra.

2012 őszén Michael Palatini, az FIFA európai tagszövetségének (UEFA) elnöke szorgalmazta a téli viadalt. Tavaly nyáron már Sepp Blatter FIFA-vezér is a téli világbajnokság mellett érvelt.

Az ésszerűség nyert, a FIFA szerdán megerősítette, nem nyáron lesz a katari seregszemle. Minden bizonnyal nem lesz egyszerű megegyezni a megfelelő időpontról, hiszen az európai bajnokságok ekkor zajlanak. Az angol Premier League-ben decemberben és januárban is folyamatosan zajlik a bajnokság, Spanyolországban és Olaszországban pedig csupán két hét szünetet tartanak december vége és január eleje között. Németországban és Franciaországban viszont négy hét telik el játék nélkül a Bundesliga őszi és tavaszi szakasza között. Ráadásul 2022-ben téli olimpiát is rendeznek. Platini korábban november eleje és karácsony közötti időszakot javasolt, így a vb nem ütközne utóbbi sporteseménnyel.