Téli hírmorzsák

Maradt az osztrák uralom síugrásban, Diethart a Négysánc bajnoka

Hatalmas meglepetésre az alig 21 esztendős Thomas Diethart sikerével ért véget a síugrók hagyományos Négysáncversenye.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Hétfőn este az ausztriai Bischofshofenben ért véget a 62. síugró Négysáncverseny. Az eddigi három állomás után a mindössze 21 esztendős osztrák Thomas Diethart vezetett, aki a sorozat utolsó állomásán sem remegett meg. Diethart ugyanis már az első sorozat után is az élen állt, előnyét pedig a második ugrások után is megőrizte, így nem csak a bischofshofeni versenyt, de egyben az összetettet is megnyerte. Az utolsó versenyen a szlovén Peter Prevc és a szintén osztrák Thomas Morgentsern állt még dobogón. Az összetett versenyben az egyedüliként 1000 pont fölé jutó Diethart mögött gyerekkori példaképe, Morgenstern és a négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammann végeztek. A síugrók Világkupa sorozatát továbbra is a lengyel Kamil Stoch vezeti, aki sárga trikóban utazhat a hétvégi bad mitterndorfi sírepülő versenyekre.

Diethart sikerével az is eldőlt, hogy Wolfgang Loitzl (2009), Andreas Kofler (2010), Thomas Morgenstern (2011) és Gregor Schlierenzauer (2012, 2013) győzelmei után sorozatban hatodik éve osztrák síugró nyeri meg a Négysáncversenyt. A Négysáncversenyt megelőzően esélyesnek gondolt „nagy hármas” tagjai végül egyaránt csalódást okoztak, a lengyel Kamil Stoch (7.), a norvég Anders Bardal (6.) és az osztrák Gregor Schlierenzauer (8.) is messze elmaradt a dobogótól.

Alig néhány perccel a Négysáncverseny eredményhirdetése után a német síugrók szövetségi kapitánya, Werner Schuster már be is jelentette, hogy kiket visz magával a szocsi olimpiára. "Azt fogom javasolni a szövetségnek, hogy Andreas Wellinger, Severin Freund, Richard Freitag és Marinus Kraus utazhasson az olimpiára" - nyilatkozta az osztrák szakember. A fennmaradó ötödik helyért Andreas Wank és Michael Neumayer a lengyelországi Világkupa fordulókon Wislában és Zakopanéban küzdhet egymással.

- A vb-ezüstérmes Felix Neureuther sikerével ért véget az olaszországi Bormióban hétfőn este rendezett szlalom verseny. A 29 éves német síző szezonbeli első, pályafutása hatodik versenyét nyerte meg. Az első futam után még az osztrák Marcel Hirscher állt az élen, igaz csak egyetlen századdal Neureuther előtt, végül pedig 38 századdal elmaradva a második helyen zárt, megelőzve az olasz Manfred Moelgg-öt. Ezt a versenyt a múlt héten elmaradt zágrábi verseny pótlásaként iktatták be a Világkupa programba.

- Ezen a héten a németországi Ruhpoldingban rendeznek versenyeket a biatlon Világkupában. A németeknél újra a keret tagja lett Kathrin Lang (korábban Kathrin Hitzer néven versenyezett), aki ebben az évadban még egyetlen versenyen sem indult. Lang annak a Miriam Gössnernek a helyét foglalja el a német csapat keretében, aki a múlt héten Oberhofban jelentette be, hogy folyamatos hátfájdalmai miatt ebben az évadban már nem versenyez, így a szocsi olimpián sem indul.