Magyar foci

Tudom, hogy nekem mit kell tennem, dolgozok az előrelépésért - Bogdán Ádám

  • Drégelyvári Anna

Bogdán Ádám felemás évet zárt, a Boltonnal nem sikerült kiharcolnia a feljutást a Premier League-be, és a magyar válogatott tagjaként részese volt az őszi kudarcoknak. A 18-szoros válogatott kapus ugyanakkor egyénileg ismét bizonyított, zsinórban másodszor választották meg az Év legjobb labdarúgójának. Bogdán a hatharom.com-nak értékelte az évet, és mesélt terveiről.

Bogdán Ádám hamarosan visszatér a pályára - Fotó: AFP

A 26 éves kapus október vége óta maródi, egy edzésen sérült meg, bal térdében részlegesen beszakadt az oldalsó szalag, de műtétre nem volt szükség. "Jól vagyok, úgy néz ki, napokon belül  teljes értékű munkát végezhetek a csapattal. A visszatérésem azon múlik, milyen hamar nyerem vissza a gyorsaságom és az önbizalmam, utóbbit főleg a bal lábbal való kirúgásokra értem. Szerintem ez hamar bekövetkezik, és onnantól visszakerülhetek a keretbe" - mondta a hatharom.com érdeklődésére Bogdán Ádám.

A légiós klubja, a Bolton Wanderers második éve az angol másodosztályban szerepel. 21 fordulót követően a 18. helyen áll a 24 csapatos Championshipben, 11 pont a hátránya a még rájátszást érő hatodik helyhez képest. A csapat pocsékul kezdte a szezont, a 11. fordulóban győzött először. A folytatásban volt egy nyolcmeccses veretlenségi szériája, az utolsó öt mérkőzésen egyszer nyert, legutóbb döntetlent játszott. A hullámzó teljesítmény okát Bogdán sem látja pontosan.

"Jó kérdés, nem is tudok rá helyes választ adni. Tavaly is hasonlóan alakult az év, érdekes kérdés, hogy ez miért van. Minden meccs nagyon szoros, rengeteg döntetlent játszunk, ha nyerünk, akkor is egy vagy maximum két góllal, és ez fordítva, a vereségekre is igaz. Remélem, ez a tendencia megfordul, és a döntetleneket győzelmekre tudjuk váltani, a kulcsmomentumok pedig a mi javunkra válnak. A Championship nagyon hektikus bajnokság, nehéz jó sorozatokat produkálni, bárki bárkit meg tud verni, ez látszik is a tabellán, sűrű a mezőny."

"A szezon elején a feljutást fogalmaztuk meg célként, de legalábbis a rájátszást érő hatodik helyet. Ahogy teltek a hetek, hónapok, egyre messzebb kerültünk ettől. De azért úgy gondolom, hogy pont a szoros mezőny miatt egy jó nyerő szériával nagyon hamar a hatodik hely környékén találhatnánk magunkat. Ezen dolgozunk" - tette hozzá Bogdán.

A Bolton az előző idényben rosszabb gólkülönbségével maradt le a play-offról a Leicester City mögött, a magyar válogatott csalódást keltően zárta az évet, a romániai és hollandiai vereség fájó sebet ejtett labdarúgásunkon. Vagyis a Bolton légiósának nem 2013 volt karrierje legjobb éve. "Felemás érzéseim vannak, tulajdonképpen egy ideig a klubnál és a válogatottban is jól mentek a dolgok. Aztán a rájátszásról egy hajszállal csúsztunk le, és a válogatottban, ha úgy vesszük, a végére maradtak el az eredmények. Mindkét csapattal a cél előtt buktunk el, nem tudtuk azt teljesíteni, van bennem emiatt rossz érzés" - mondta 2013-ról a kapus, akit sorozatban másodszor választott meg az Év játékosának az MLSZ.

Fájó pont a bukaresti verség (is) - Fotó: AFP

"Pályafutásom egyik legmegrázóbb momentuma volt a 8-1-es vereség. Korábban a Boltonnál voltak olyan meccsek, amik megviseltek, a válogatottnál ez volt a legrosszabb" - fűzte hozzá Bogdán.

Múlt héten Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke általános megdöbbenésre Pintér Attilát, az NB I-ben címvédő Győri ETO vezetőedzőjét mutatta be új szövetségi kapitányként a beharangozott külföldi sztáredzővel szemben. "Azért lepett meg, mert mindenki külföldi kapitányt várt. A Vasasnál dolgoztam vele együtt, ő volt akkor vezetőedző, bár én akkor nem védtem."

A 18-szoros válogatott kapus szerint vannak pozitívumok a nemzeti csapat utóbbi három évét tekintve, az eredményekhez viszont bravúrokra lesz szükség a jövőben. "Ha egészében nézzük a dolgokat, akkor volt fejlődés, végig versenyben voltunk a pótselejtezőért. A vége nagyon csúnya lett, rossz játékkal, és ezek az utolsó emlékek mindenkiben. Eredményben nincs előrelépés, azokat a meccseket, amiket kötelezően hozni kellett, azokat mind hoztuk, és végig ott volt előttünk elérhető célként a csoport második helye."

"Minden korszaknak vannak hibái és pozitív vonásai. Kell építkeznünk például arra, hogy megvertük a törököket és a kötelezőnek mondott meccseket megnyertük. A jövőben bravúrokat kellene felmutatni a magasabban rangsorolt nemzetek ellen. Hogy ehhez min kell változtatni, az nagyon nehéz kérdés, és én csak annyit tudok hozzátenni, hogy a legjobb tudásom szerint védek... Ami engem illet, levontam a következtetést, hogy nekem miben kell fejlődnöm, és mit tudok hozzátenni az eredményekhez. Másnak a munkájába nem tudok és akarok beleszólni" - mondta a jövőről.

Bogdán jövőre visszatérne a Premier League-be, és egyénileg is javulna. "Évtől függetlenül a feljutás a cél. Olyan teljesítményt szeretnék nyújtani a klubomban, hogy a válogatottban továbbra is számítsanak rám, ha ott vagyok, akkor a válogatottal pedig természetesen jól szeretnénk kezdeni a selejtezősorozatot."

Bogdán Ádám magyarul tanítja kapustársát, Jay Lynchet:

[1475508] 2013-12-26 16:00:00 Barnsley - Boltonx;