Jégkorong

Magasabban jegyzik a magyar hokit - Kangyal Balázs

  • Szabó Tamás

Magyar bronzérem a divízió I-es világbajnokságon, svéd siker az elitben, chicagói diadal az NHL-ben. A 2013-as jégkorong évadot Kangyal Balázzsal, a magyar szövetség sportigazgatójával értékelte a hatharom.com.

Kangyal Balázs szerint idén kézzelfogható közelségben volt a feljutás

- Az idei a második világbajnokság volt azóta, hogy egy csoportra szűkítették a divizió 1-et. A magyar válogatott tavaly és ezúttal is bronzérmet szerzett. Benne volt a feljutás?

- Idén kézzel fogható közelségbe került a feljutás, hiszen a kazahokat megvertük, éppen ezért a mostani teljesítmény jobb volt, mint a tavalyi - felelte Kangyal Balázs a hatharom.com-nak. - Szervezettebben, okosabban és taktikusabban játszottunk. Még akkor is ezt mondom, ha olykor nem látszott az eredményeken. Persze a bronzérem a realitás, mert ha feljutunk, akkor túlmegyünk azon a határon, amit a lehetőségeink engednek. Ha megnézzük, hol tart a nemzetközi hokivilág, akkor azt látjuk, hogy olyan csapatok vannak mögöttünk, mint Japán, Lengyelország vagy Ukrajna, ahol több pénzt fektetnek a jégkorongba. Ha innen nézzük, akkor rendre erőn felül teljesítünk.

- Mennyire változott a magyar jégkorong respektje a 2008-as, szapporói feljutás óta?

- Összességében sokat. Fontos dolog, hogy az ember kivívja a sporttársai tiszteletét. Ha például edzőmeccseket szeretnénk lekötni, vagy a magyar szövetség nevében különböző e-maileket írunk, könnyebben jönnek a válaszok. A magasabban jegyzett csapatok országai értékelik, ahol tartunk, szívesebben lépnek kapcsolatba velünk. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy bizonyos mentor edzők Magyarországon dolgozzanak, most viszont szívesen jönnek. Ehhez az kellett, hogy kiemelt, látványsportággá váljon a jégkorong. A szövetségi kapitányunk személye is jelzi, hogy magasabban jegyzik a magyar hokit.

- Szapporó óta más is változott, például a válogatott védelme szinte teljesen kicserélődött, a sikercsapatból csak Tokaji Viktor maradt hírmondónak. Milyen kaliberű az új védősor?

- Ha ilyen magasságokban vagy, akkor benne van a pakliban, hogy becsúsznak gyengébb eredmények. Ez azt jelenti, hogy közelebb kerülhetünk a realitáshoz, mert nem feltétlen az a reális, hogy bekerüljünk az A-csoportba. Az a generáció, amely Szapporóban játszott, szép lassan kiöregszik. és jönnek az újak. Nekik szép kihívást jelent, hogy még egyet lökjenek a magyar jégkorongon. A példa előttük van.

- A csatársorunk nem remekelt a vb-n, 12 gólt lőttünk, ennél csak a britek szereztek kevesebbet, és a Négy Nemzet Tornáján sem parádéztunk a kapu előtt. Mi ennek az oka?

- A góllövés képességét bizonyos játékosok a jó Istentől kapják, és ha nagy munkát fektetnek mellé, akkor eredményesek lesznek. Ez a csapatra is igaz. Ha valaki keményen dolgozik, és mindent megtesz a sikerért, akkor van sansza arra, hogy gólokat lőjön. Ha csak szeretne gólokat szerezni, és azt várja, hogy egy-két tehetség ezt megoldja helyette, akkor nagy csalódások lesznek. A sportban nincs garancia semmire.

- A Volán tavasszal lecsúszott a playoffról, és most sincs rájátszást jelentő helyen. Mire lehet képes a fehérvári gárda az EBEL-ben?

- Az EBEL egyre kiegyensúlyozottabb, idén például Klagenfurtban nyert a Volán, erre korábban nem volt példa. Néhány sztárcsapat - mint például a Salzburg - kiemelkedik, de a Volán őket is megtréfálta. Nagyjából egyformák a csapatok, ahol több pénz van, ott viszonylag jobbak a külföldi légiósok, akik sok meccset eldöntenek. A Volánnak idén is ugyanannyi esélye van bekerülni a playoffba, mint tavaly. Egy cél van, amikor a végső nyolc csapat kialakul, akkor ott legyen a gárda. Ha sikerül, akkor azt mondhatjuk, hogy az edzők jó munkát végeztek. Ebben a csapatban megvan a képesség a rájátszáshoz.

- A magyar utánpótlás milyen szinten termeli a tehetségeket?

- Sok tehetséges játékosunk van, néhányan már a felnőtt EBEL-ben is bemutatkoztak. Erdély Csanád például 1996-os születésű, és pár mérkőzésen jégre lépett Fehérváron. Több fiatal külföldön játszik, például Sebők Balázs, akinek profi szerződése van egy finn SM-ligás csapattal. Nagy Krisztián Észak-Amerikában játszik. A tehetségeknek csak akkor van esélyük fejlődni, ha a munka részét is odateszik, mert az adottság csak egy dolog. Azzal nem sokra jutsz, ha az összes többi hiányzik mellőle. Több nevet mondhatok, a kapusok között van két 1996-os születésű, akik kimondottak tehetségesek, Kornakker Dániel és Arany Gergely. Benne van a társaságban, hogy egy-két ember előrébb lép, és igazi erősítést jelenthet a válogatottnak. Itt az a kérdés, hogy tudunk-e olyan játékosokat nevelni, akik valóban húzóerőt jelentenek a felnőtt válogatottban, és nem csak kiegészítő szerepet kapnak.

- Az A-csoportos világbajnokságot Svédország nyerte, de a torna a svájciakról szólt, akik számos nagy csapatot elkaptak, és végül a második helyen zártak.

- Nagyon szurkoltam nekik, van egy-két svájci jégkorongozó barátom, akikkel együtt voltam edzőtáborban Észak-Amerikában. Svájc második helye a nagyon kemény és céltudatos munkának köszönhető, amit az elmúlt tíz évben végeztek. Rengeteg pénzt tettek bele, összehozták Európa egyik legjobb bajnokságát, minden feltétel adott ahhoz, hogy fejlődjön a jégkorong. A nemzet sportja lett, és most magasra tették a lécet. Számos játékosuk az NHL-ben szerepel, és néhányan meghatározó hokisok. Ugyanazt látom a svájci hokiban, mint amit a magyarban láttam a szapporói győzelem után. Csak ugye ők az A-csoportban játszottak döntőt az aranyéremért.

- Az NHL-ben a Chicago Blackhawks nyerte a Stanley Kupát. Meglepett a sikere?

- A Chicago egy jól össze rakott gárda, remek edzővel, megfelelő kohézióval - ez alatt a fiatalok, a középkorúak és az idősebbek arányát értem. Nagyon rég volt duplázás az NHL-ben, utoljára 1997-ben és 1998-ban a Detroitnak sikerült, de most azt mondom, a Chicagónak összejöhet.

- Jövőre talán az eddigi legkiegyensúlyozottabb mezőny vár a magyar felnőtt válogatottra a koreai vb-n. Mire számítasz?

- Jó edzőnk van, a csapat minden szempontból átalakult, ez így helyes és egészséges. Ezen a világbajnokságon bármi megtörténhet. Lehetünk elsők, másodikok, de akár utolsók is. Az összes fellépésünk ki-ki meccs lesz, talán az osztrákok és a szlovénok erősebbek, de a másik négy csapat egyforma. Jó kapusteljesítmény kell és egy-egy góllövő srác, aki éppen a vb-re találja meg az ütőjét. Tényleg bármi lehet, vagy erre billen a mérleg nyelve vagy arra.