Válogatás

Falcao, Bale, Özil - 2013 legdrágább igazolásai

A gazdasági világválság közepette 2013-ban több rekordnagyságú átigazolást is nyélbe ütöttek Európa sztárcsapatai. Év végi összeállításunkban csokorba szedtük a mögöttünk hagyott esztendő legdrágább transzfereit.

10. James Rodriguez

A Porto 22 éves irányítója a nyári átigazolási időszak egyik legdrágább igazolása lett, annak ellenére, hogy a kolumbiai talán még nem tartozik a szűken vett elithez. Az orosz pénzből menedzselt Monacónál azonban az anyagiak nem jelentenek akadályt, így Rodriguez 45 millió euró ellenében elhagyta a portugál bajnokot. A fiatal dél-amerikai évi 6 millió eurós fizetést is zsebre vághat, az ötéves kontraktus értelmében ez további 34.2 milliójába került a hercegségbelieknek. Ezenfelül még 1.5 millió eurós aláírási pénz valamint 3 millió eurós ügynöki juttatás is belekerült a szerződésbe, így Rodriguez mindent összevetve 83.7 millió eurójába kerül a Monacónak.

9. Gonzalo Higuaín

Edinson Cavani eladásával igen jól járt a Napoli együttese, hiszen az uruguayiért kapott 64.5 millió eurón felül még évi 4.5 millió eurót tudott spórolni - ennyit keresett ugyanis a dél-amerikai gólvágó az olaszoknál. Aurelio De Laurentiis elnök remekül használta fel az ily' módon felszabaduló tőkét, hiszen többek között sikerült megszereznie az argentin Gonzalo Higuaínt. A Real Madridban három év alatt több mint 100 gólt szerző csatárért 37 millió eurót fizetett a Napoli, amely 2018-ig szerződtette a támadót. Az évi 6 millió eurós alapfizetés, a prémiumok és az adók, az aláírási pénz és az ügynöki jutalék után összesen 83.3 millió eurós transzfer kerekedett ki a dologból. Higuaín azonban úgy tűnik, megéri a pénzét, gyorsan a déliek vezérévé vált, ami után a temperamentumos közönség legnagyobb kedvence lett.

8. Marquinhos

A 19 éves brazil mintapéldája annak, olykor milyen eszetlen nagy összegeket hajlandóak kifizetni az újgazdag klubok Európában még szinte ismeretlen tehetségekért. 2012-ben Marquinhos mindössze 44 felnőtt bajnokival a lábában igazolt a Corinthianstól a Romához, amely 31.4 millió euróért egy évvel később továbbpasszolta őt a PSG-nek. Marquinhos évi 5 millió eurós fizetése mellett 10 millió extra bónuszra is jogosult lehet az elkövetkező öt évben, az aláírási pénzzel és az ügynöki járulékkal együtt az átigazolási díjon felül további 55 millió eurós terhet rótt a francia bajnokra. A fiatal hátvédnek a szerződése teljesítményétől függően változhat, ha minden "extrát" igénybe vesz, közel 100 millió eurójába kerülhet a Szajna-partiaknak.

7. Marouane Fellaini

Az Everton belga középpályásának megszerzése a Manchester United történetének egyik legnagyobb összegű üzletét jelentette. Fellainiért 32.4 millió eurót kért a liverpooli csapat, aki 2018-ig évi 7.74 millió eurót tehet zsebre, az aláírási pénz és az ügynöki díj további 6 milliójába fájt a Vörös Ördögöknek, akik összesen közel 97 millió eurót áldoztak a védekező középpályásra. A nyáron Sir Alex Fergusont váltó David Moyes legnagyobb fogása tehát a belga, aki azonban egyelőre nem szolgál rá teljesítményével a horribilis pénzekre.

6. Mario Götze

A nyári transzferpiac egyik legnagyobb sztárja a német válogatott Mario Götze volt, aki a Borussia Dortmundot hagyta el az ősi rivális Bayern München kedvéért. A 21 éves támadó középpályásért 37 millió eurót fizettek a bajorok, amivel a klub történetének legdrágább játékosává tették Götzét. A 2017-ig szóló kontraktusban szerepel az évi 10 milliós fizetés, 10 milliós bónusz, hétmilliós aláírási pénz, amin felül a Bayernnek még 20.2 millió adót is be kellett fizetnie. Götze elcsábítása a legnagyobb hazai riválistól így potom 114 millió eurójába került a münchenieknek, de a bajor fővárosban nem foglalkoznak a pénzzel, Götze megszerzését ugyanis hatalmas fegyvertényként kezelik.

5. Mesut Özil

A nyári őrület talán legsokkolóbb bejelentése volt, hogy a német válogatott Mesut Özil elhagyja a Real Madridot, és az Arsenalban folytatja pályafutását. Az utolsó pillanatokban bejelentett transzfer nem csak amiatt érte váratlanul a közvéleményt, mert Özil a Real egyik legjobbja volt az elmúlt években, hanem azért is, mert hozzá hasonló kaliberű klasszist Arséne Wenger már jó ideje nem tudott szerződtetni. A francia menedzsernek alaposan a zsebébe is kellett nyúlnia, hiszen Florentino Pérez 50 millió euróért engedte el a török felmenőkkel bíró passzkirályt, ami természetesen klubrekordot jelentett Londonban, sőt a Premier League-ben is, hiszen Fernando Torresért és Carlos Tevezért is ugyanennyit fizettek annak idején.

Özil 2018-ig írt alá az Ágyúsokhoz, ahol évi 8 millió euró körüli összeget keres majd, az aláírási pénzekkel és az adókkal együtt összesen 117 és fél millió eurójába "fájt" az angoloknak.

4. Neymar

Milliónyi futballbarát várta, hogy a brazil futball legnagyobb sztárja végre áttegye székhelyét Európába. Noha több dúsgazdag sztárklub is versenget Neymar kegyeiért, végül a Barcelona lett a befutó, amely összesen mintegy 124 millió eurót áldozott a 21 éves labdazsonglőr megszerzésére.

Az átigazolási díjról többféle információ is napvilágot látott, a Barcelona 57 millió euróról beszélt, míg a Santos csak 17 milliót kapott meg, mint kiderült, az összeg kétharmad része más szervezetekhez került, például Neymar apjának menedzserügynökségéhez.

Neymar öt esztendőre kötelezte el magát a katalán óriáshoz, évi 7 milliós apanázsban állapodott meg, amely az egyéb költségekkel és adókkal összesen 52.968 millió eurójába kerül a Barcának. A szerződésben többféle bónusz és egyéb juttatás is szerepel, így például 2 millió jár a brazilnak, ha jelölik az Aranylabdára, és további négy milliót kell fizetnie a Barcának két, Santos elleni barátságos mérkőzéséért. Ezen felül további két millió ütötte a markát Neymarnak a szignóért, és újabb 171 ezer eurót kellett fizetni a klubnak különféle adminisztrációs illetékekért.

3. Edinson Cavani

Idén nyáron Aurelio De Laurentiis kijátszotta legnagyobb kártyáját, és egy vagyonért eladta legjobbját a PSG-nek. A Napoli uruguayi sztárjáért a franciák 64 és fél millió eurót utaltak át, a játékosnak öt évre pedig további 50 millió euró jár majd fizetés gyanánt. Erre jön még rá 26 és fél millió adó és egyéb illeték, a két és fél millió aláírási pénz és 5 millió euró ügynöki jutalék is. A 26 éves támadó így összesen közel 150 millió eurójába került a francia kirakatcsapatnak.

2. Radamel Falcao

A nyár egyik legnagyobb durranása a kolumbiai Radamel Falcao csapatváltása volt. Az Atlético Madridban parádézó kolumbiai csatárért fél Európa sorban állt, a legkomolyabb kérőnek a Real Madrid tűnt, de a pletykák szerint Falcao szerződésében külön pontban rögzítették, hogy Spanyolországba - és különösen a városi riválishoz - nem szerződhet, így némiképp váratlanul a Monaco lett a befutó. Dmitrij Ribolovlev tulajdonos nem sajnálta a pénzt Falcaóért, 60 millió euróért kivásárolta a szerződéséből, és további 70 (!) milliós fizetést biztosított a kolumbiainak az elkövetkező öt esztendőre, amivel a világ egyik legjobban kereső labdarúgója lett. A gigantikus fizetés annak is köszönhető, hogy Monacóban másfajta jogszabályok vonatkoznak az adózásra, így Falcao után az orosz milliárdosnak csak 9.8 milliót kellett befizetnie a központi kasszába. További költségként jegyezhető fel a 7 milliós ügynöki prémium, a 3.5 milliós aláírási pénz- mindent összevetve 150 millió eurós bizniszt jelentett az átigazolás, amelytől a Monaco újbóli felemelkedését várják.

1. Gareth Bale

A nyár egyik leghosszabbra nyúló szappanoperájának végén a walesi Gareth Bale minden idők legdrágább focistájaként a Tottenham Hotspurtól a Real Madridhoz szerződött. A világrekordot jelentő 100 millió eurós átigazolási díj már önmagában elképesztő összeg, ám ez mindössze a felét tette ki annak a pénzmennyiségnek, amennyibe a szélső a királyi gárdának valójában került. A 24 éves támadó 2019-ig kötelezte el magát a madridi gárdához, ahol ez idő alatt 60 millió eurót tehet majd zsebre. Bale után a "Beckham-törvény" értelmében 30.81 millió eurónyi adót fizet a Real, további 3 millió euró volt az aláírási díj és 5 millió az ügynöki jutalék, így mindent összevetve Gareth Bale közel 200 (!) millió eurójába fájt Florentino Péreznek. Csak összehasonlításképpen: a magyar NB I teljes mezőnyének piaci értéke 109 millió euróra rúg...