Válogatás

Beckhammel és Fergusonnal is szegényebb lett a labdarúgás

  • Drégelyvári Anna

Az esztendő végéhez közeledve elérkezett az ideje annak, hogy számba vegyük 2013 sporteseményeit. Idén jó néhány ikon nyugdíjba vonult, nézzük, kik intettek búcsút a futballpályának ebben az évben! Többnyire Angliában búslakodhattak a szurkolók.

13. bajnoki címével búcsúzott - Fotó: AFP

Sir Alex Ferguson
Korábbi portrénk

Talán a legfontosabb 2013-as búcsúzó. Sir Alex 27 év és 38 trófea után, 71 évesen köszönt el a Manchester Unitedtől, de fontos megemlíteni a Vörös Ördögök előtti időszakában a St. Mirrennel és az Aberdeennel nyert további 11 címét is. Fergie súlyos örökségét David Moyes próbálja továbbvinni, egyelőre kevesebb sikerrel, de az átalakulás időt kíván. A skót edzőfejedelem igazgatói posztot kapott a klubnál, és rendre feltűnik a United meccsein.

Párizsból, bajnokként vonult vissza focistapalánták millióinak példaképe - Fotó: AFP

David Beckham

Minden idők talán legnagyobb marketingértékkel bíró játékosa 38 esztendősen akasztotta szögre a csukát. Utolsó félszezonja a Paris Saint-Germainnél inkább a reklámról szólt, de a párizsiak megadták neki a tiszteletet. A középpályás a legendás 92-es évfolyam tagjaként a Manchester Unitedben érte el legnagyobb sikereit, majd "galaktikus" lett a Real Madridban. Innen Amerikába igazolt, az MLS rengeteget köszönhet Beckham jelenlétének. Az angol válogatottnak hosszú évekig volt csapatkapitánya, nem nyert semmit a háromoroszlánosokkal, de a legnagyobb angol labdarúgók között tartják számon.

Paul Scholes

A szerény középpályás 2012 telén engedett Ferguson hívásának és visszatért. A 38 esztendős Scholes 1994-ben debütált a Vörös Ördögöknél, egy híján 500 PL-fellépéssel (717 tétmeccsel) a háta mögött hagyott fel másodszorra - minden bizonnyal végleg - az aktív futballal.

Michael Owen

2001 aranylabdása szerényebb körülmények között búcsúzott. A Liverpool egykori ikonjának karrierjét folyamatosan sérülések hátráltatták, talán hibás döntést hozott, amikor a Real Madridhoz szerződött, majd pályafutása második felében a Newcastle Unitedben és a Manchester Unitedben epizódszerep jutott neki, a Stoke Cityben pedig mindössze 93 perc utolsó szezonjában. 17 éves karrierje alatt 482 tétmeccsen szerepelt, és hányattatásai ellenére is átlagban majdnem minden második meccsén eredményes volt (222 gól).

Carragher csak a Liverpoolnak élt - Fotó: AFP

Jamie Carragher

Mr. Liverpool, azaz Jamie Carraghar is istenhozzádot mondott. "Carra" 12 éves kora óta szolgálta a Vörösöket, ízig-vérig liverpooli játékosnak számít. Munkabírása hallatlan volt, technikai hiányosságait rendkívüli játékintelligenciájával és hihetetlen alázattal pótolta. A védő címei közül egyedül a bajnoki arany hiányzik, bár válogatott karrierje sem teljesedett ki igazán. A csapatkapitány-helyettes 737 mérkőzés után távozott, 35 évesen, de nem kizárt, hogy edzőként egyszer visszatér a csapathoz.

Az utóbbi két évtized egyik legnagyszerűbb hátvédje volt - Fotó: AFP

Alessandro Nesta

Tavaly nyáron a fénykorában a világ egyik legjobb védőjeként számon tartott Nesta is áldozatául esett a nagytakarításnak Milánóban. Kanadába ment levezetni a Montreal Impacthez, novemberben jelentette be visszavonulását. A Lazio és a Milan ikonját négyszer választották a Serie A legjobb hátvédjének.

Deco

17 évnyi játék után vonult vissza a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes irányító. Brazíliában született, 1997-ben a portugáliai Alvercához szerződött, később a Porto, a Barcelona és a Chelsea alkalmazottja volt. A luzitánok lecsaptak rá, felmenői között amúgy volt portugál. 2003-2010 között 75 találkozón viselte a portugál trikót, Eb-ezüstérmes. 2010-ben visszatért Dél-Amerikába, a Fluminensében töltötte utolsó éveit.

Bírta az iramot - Fotó: AFP

Jupp Heynckes

A Bayern Münchennél 2013 januárjában bejelentették, hogy megnyerték Pep Guardiolát a kispadra, és sajnálkoztak Jupp Heynckes visszavonulása miatt. Később kiderült, ugyan Heynckes már nem "mai gyerek", azért maradt volna a kispadon. A 2012-2013-as idényben mindent megnyert a bajorokkal, elegáns választ adott a vezetőknek, és óriási terhet rakott a katalán utód vállára. A nyáron összeboronálták a Real Madriddal, a Barcelonával, néhány hete pedig a magyar válogatottal, de a 68 éves mester inkább otthon fényesítgeti aranyérmeit.

Luis Aragonés

A spanyol szakember 2009 óta nem dolgozott, nemrég elmondta, nem is fog többet, 75 évesen már teher neki a futball. Aragonés 2008-ban Európa-bajnoki címig vezette a spanyol válogatottat. Az Atlético Madriddal nyolc címet nyert, a Barcelonát egy évig irányította, Király Kupát hódított el a katalánokkal.

Arne Friedrich

A 82-szeres német válogatott védő sokakhoz hasonlóan az Egyesült Államokban népszerűsítette a focit, a legutóbbi szezonban a Chicago Fire-ben focizgatott. Karrierje döntő részét a Herthánál töltötte, kétszeres vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes a Nationalelffel.

Szabics a bukaresti rossz emlékű vb-selejtezőn játszott utoljára a nemzeti csapatban - Fotó: AFP

Szabics Imre

A 36-szoros magyar válogatott csatár szokatlanul fiatalon, 32 évesen intett búcsút a zöld gyepnek. Az egykori ferencvárosi támadó légiósként a Sturm Grazot, a Stuttgartot, a Kölnt és Mainzot erősítette, a graziaktól vonult vissza, most is ott dolgozik, fiatal tehetségeket kutat a klubnak, és edzői karrierjére készül.

A lista természetesen nem teljes, a futballvilág legfontosabb távozóira tértünk csupán ki. Idén többek mellett szögre akasztotta a stoplist a tízszeres magyar válogatott Rósa Dénes is, José Luquét pedig Diósgyőrben búcsúztatták el. A Manchester United és az Everton nagy munkabírású középpályása, Phil Neville tavasszal abbahagyta labdarúgó pályafutását, majd a Vörös Ördögök szakmai stábjához csatlakozott. A kanadai válogatottsági rekorder Paul Stalteri és a dél-afrikai csúcstartó Benni McCarthy úgyszintén visszavonult.