Férfi kézilabda

A fiúk az építkezés és a fokozatos fejlődés évén vannak túl

Világbajnoki nyolcadik hely, Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddöntő, izgalmas bajnoki versengés. Összefoglaljuk férfi kézilabdázóink 2013-as eredményeit.

Ahogy az lenni szokott, egy világverseny, aktuálisan épp a spanyolországi világbajnokság nyitotta a kézilabdaévet. Eléggé hasonlóan alakult a torna a magyar férfiválogatott számára, mint a már bemutatott hölgyeké az elmúlt néhány hétben. A kötelezőket magabiztosan hozták Mocsai Lajos tanítványai, akik a nyolcaddöntőre csúcsformára pörögtek fel, ott elkalapálták a lengyeleket, egy körrel később azonban begörcsöltek, és nem bírtak a későbbi döntős dánokkal. Azon a találkozón borzasztóan sikerült az első félidő, és hiába estek neki Nagy Lászlóék minden mindegy alapon az ellenfélnek a fordulás után, hiába voltak nagyon közel a véghajrában az egyenlítéshez, végül a skandinávok jutottak tovább.

Búsulni nem igen volt idő, hiszen szinte a vb után azonnal folytatódtak a nemzetközi kupasorozatok, így a Bajnokok Ligája is, ahol a Pick Szeged és az MKB Veszprém is érdekelt volt. A Tisza-partiak ekkorra már bejelentették, hogy a szezon végén elköszönnek majd Skaliczki Lászlótól, de ebben a furcsa időszakban is úgy alakultak az eredmények, hogy összejött nekik a továbbjutás. A következő körben azonban már nem bírtak az addig százszázalékos Kielcével, amelyet itthon sikerült legyőzni, de idegenben, sérülésektől tizedelve nem.

Veszprémben nem kellett nagyon izgulni a továbbjutásért, majd a korábban rettegett, de anyagi gondjai miatt jócskán visszaeső León sem okozott igazán gondot Carlos Ortega csapatának. A negyeddöntőben viszont jött az akkor címvédő Kiel. Nagyot játszottak idegenben a bakonyiak az első mérkőzésen, de hiába vezettek hat góllal, némi játékvezetői segítséggel fordított a német sztárgárda. Amely aztán a Veszprém Arénában furcsa módon még komolyabb háttértámogatást kapott, szintén nyerni tudott, azaz kettős győzelemmel, de nem igazán megérdemelten jutott a Final Fourba. Számunkra kissé sovány vigasz ugyan, de a négyes döntőben a Hamburg és a Kielce is meg tudta mutatni a valós erőviszonyokat, hiszen mindkét csapat legyőzte a Zebrákat.

Idehaza nem volt kérdéses a veszprémi fölény a szezon hajrájában, hiszen a bajnoki döntőben már idegenben is le tudták győzni Császárék a Szegedet, így újra övék lett az arany. Véget ért azonban egy korszak az együttesnél, hiszen 16 év után távozott a magyar kézilabdázás egyik legnagyszerűbb játékosa, a Kubából egy életre "szerződtetett" Carlos Pérez, azaz Csárli.

Szintén új éra kezdődött nyáron Szegeden, hiszen Skaliczki László említett távozása után a spanyol válogatottal korábban világbajnok Juan Carlos Pastor lett a vezetőedző. Az új tréner új játékosokat és új játékszemléletet is hozott a Tisza partjára, ahol abban bíznak, hogy hosszabb távon vele eredményesek lehetnek. Az első lépések nem sikerültek túl jól, hiszen a Bajnokok Ligája szabadkártyás selejtezőjében a Metalurg Szkopje az odavágón kiütötte a magyar csapatot, amely itthon már hiába nyert, nem jutott főtáblára. Némi vigaszt jelenthet, hogy a macedón gárda a csoportjában már megmutatta - például a PSG legyőzésével -, hogy nem egy gyenge ellenfél volt, a mieink pedig talán nyugodtabban építkezhetnek az EHF-kupában. Ott egyébként már - a Csurgóval együtt - a középdöntős csoportkörben járnak.

Az MKB-MVM Veszprém képviseli tehát egyedül férfi kézilabdázásunkat a Bajnokok Ligájában, de azt elég hatékonyan teszi. A Löwent egy nehéz rangadón, a Celjét nagy szerencsével sikerült itthon legyőzni, de innentől már a magyar bajnok kezében van a csoportelsőség. Remélhetőleg nem is engedi el.

A bajnokságban szerencsére már meg tudta mutatni a Pick Szeged, hogy komoly kihívó szeretne lenni, odahaza ismét nyert az örök rivális ellen, amivel a hazai sport is nyer hosszú távon.

Válogatott játékosaink a londoni olimpia miatt egybe nyúlt két szezon után idén nyáron végre kaptak egy kis pihenőt, így frissebben készülhetnek a további kihívásokra. A világbajnok Spanyolország ellen már játszottak ősszel egy értékes felkészülési mérkőzést Debrecenben, ezen a hétvégén pedig már kezdik a közvetlen felkészülést a januári Európa-bajnokságra. Hogy ott mire számítunk tőlük, és tavasszal mit várunk klubcsapatainktól, majd az új évben mondjuk el.