Téli hírmorzsák

Schmitt újra a Négysáncversenyen, Takanasi verhetetlen

Bár most már nem tartozik a legjobbak közé, a németek mégis elviszik a december végén kezdődő Négysáncversenyre legendás síugrójukat, Martin Schmittet.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A női síugró Világkupa sorozat ezen a hétvégén a németországi Hinterzartenben folytatódott, ahol ismét a japán Takanasi Szara diadalmaskodott. A két sorozatban 96 valamint 98,5 méterig jutó japán ugró ezzel sorozatban harmadik Világkupa versenyét nyerte meg és maximális ponttal (300) vezeti az összetett Világkupát a most ötödikként záró osztrák Daniela Iraschko-Stolz előtt. A vasárnapi verseny második helyét az orosz Irina Avvakumova szerezte meg, míg pályafutása során másodszor állhatott dobogóra a német Carina Vogt, aki harmadik lett. A női síugrók Világkupa sorozata csak jövőre, január negyedikén az oroszországi Csajkovszkijban folytatódik.

- Vasárnap délben az olaszországi Asiagóban csapat sprint versenyekkel folytatódott a sífutók Világkupa sorozata. A hölgyeknél a finnek - Aino Kaisa Saarinen és Anne Kyllönen - végig komoly tempót diktáltak és így sikerült is a hajrára leszakítaniuk a riválisokat. Az utolsó váltásig csak a norvégok tudtak velük lépést tartani, de a végére ők is közel tíz másodperces hátránnyal zárták a versenyt. Az Ingvild Flugstad ÖstbergMaiken Caspersen Falla összeállítású csapat végül a németek előtt azért megszerezte a harmadik helyet.

- A férfiaknál a 6x1,6 km-es versenyben a hajrára két norvég és két orosz együttes mellett a kazahok maradtak még az élcsoportban. A célvonalnál aztán a 2009-es világbajnok Ola Vigen Hattestad "csúszott be" a legjobban, így ő szerezte meg az első helyet csapatának (a staféta első embere Eldar Rönning volt) hajszállal a kazahok előtt. A döntőben harmadikként a norvégok kettes csapata érkezett célba, míg az esélyes oroszok mindkét váltója leszorult a dobogóról. A sífutók számára a karácsonyi szünet után december 28-án az oberstdorfi prológgal kezdődik el a Világkupa sorozat részének számító Tour de Ski sorozat.

- A hétvége versenyei után a Német Síszövetség (DSV) bejelentette, hogy újra nevezik a síugrók Négysáncversenyére a veterán Martin Schmittet. A 35 éves, korábbi világbajnok síugró karrierje során immáron 18. alkalommal vehet részt a sportág legnagyobb presztízsű viadalán, amely december 29-én a németországi Oberstdorfban veszi majd kezdetét. Schmitt tavaly is gyenge formában kezdte az évadot, de a négy állomásból álló hagyományos versenyre végül "feltámadt" és az összetett verseny tizedik helyét szerezte meg.

- A Világkupa sorozat legjobb síugrói vasárnap délután a svájci Engelbergben szerepeltek, ahol ismét a lengyel szurkolók ünnepelhettek. Kamil Stoch révén ugyanis megint az ő ugrójuk nyert, aki a német Andreas Wellinger és a szintén lengyel (szombaton győztes) Jan Ziobro előtt tudott nyerni. Stoch ezzel a sikerrel növelte előnyét az osztrák (a szombati 27. helye után javító és most negyedik helyen végző) Gregor Schlierenzauer előtt az összetettben, ezzel pedig a Négysáncverseny legnagyobb esélyesévé lépett elő.

- A férfi alpesi sízők az olaszországi Alta Badián óriás-műlesikló versenyen küzdöttek egymással vasárnap. A győzelmet az összetett Világkupa címvédője, az osztrák Marcel Hirscher szerezte meg, aki harmincöt századdal végzett a két futam alapján a francia Alexis Pinturault előtt. A dobogó harmadik fokára a szakági specialistája, az amerikai Ted Ligety állhatott fel, az összetett Világkupát továbbra is vezető norvég Aksel Lund Svindal most a 13. helyen fejezte be a futamot. Érdekesség, hogy az első négy helyen kialakult sorrend a második futam után sem változott meg.

- A hölgyeknél Val d'Isereben rendeztek óriás-műlesikló versenyt vasárnap, ahol a liechtensteini Tina Weirather győzött. A pályafutása harmadik sikerét arató versenyző ezzel 27 pontosra növelte előnyét Lara Gut előtt az összetett Világkupában. A második helyen éppen Gut végzett most, aki a svéd Maria Pietilae-Holmnert előzte meg a második futamban. A szombati lesiklásban bravúros 12. helyet szerző Miklós Edit ezúttal nem indult a versenyen, de az összetett Világkupában 22 pontjával így is a 71. helyen áll.