Téli hírmorzsák

Miklós Edit 12. helye új magyar csúcs a Világkupában

Magyar alpesi síző még sohasem ért el olyan jó eredményt a Világkupa sorozatban, mint Miklós Edit szombaton Val d'Isere-ben.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Most is volt miről írni, hiszen a Karácsony előtti utolsó hétvégén is sűrű volt a versenyprogram - ráadásul akadt jó hír magyar szempontból is.

- A franciaországi Val d'Isere-ben a nők lesiklásával folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet az élete első Vk-sikerét arató svájci Marianne Kaufmann-Abderhalden szerezte meg az összetett Világkupa címvédője, a szlovén Tina Maze és az osztrák Cornelia Hütter előtt. A mezőny egyetlen magyar indulója, az idén eddig pechesen versenyző Miklós Edit remekül ment, hiszen élete legjobb helyezését elérve a 12. helyen fejezte be a versenyt.

A magyar síző az ötven induló közül negyvennyolcadikként rajtolt, az első időmérőknél a huszadik hely környékén állt, de a pálya alsó szakaszán javítani tudott, és végül 1:43-as hátránnyal a 12. helyre érkezett, olyan neveket megelőzve, mint a svájci Lara Gut, vagy az olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso. A magyar síző az eredményért 22 Világkupa pontot kap, emellett pedig annak is örülhet, hogy ez minden idők eddigi legjobb magyar helyezése az alpesi sí Világkupa történetében. Miklós eddigi legjobbja a márciusi garmischi lesikláson elért 18. hely volt. „Edit most megmutatta, hogy mire vagyunk képesek. Fantasztikus ez az eredmény, annál is inkább, mert az anyagi támogatás jóval kevesebb, mint amire szükségünk lenne" - mondta a sikerről Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke. A szombati futam nem alakult jól az amerikai Lindsey Vonn számára, akinek továbbra sincs tökéletes állapotban a térde, az olimpiai bajnok láthatóan fájdalmakkal küzdve, térdét fogva, pont nélkül zárta a versenyt.

- Igazi meglepetést hozott a síugrók szombati Világkupa versenye a svájci Engelbergben. A korábban csupán egy kilencedik helyezéssel büszkélkedő Jan Ziobro ugyanis mindkét sorozatban a leghosszabb ugrást mutatta be (141 méterrel másodikra a sáncrekordot is beállította), így végül pályafutása első Vk-sikerének örülhetett. A lengyel versenyző mögött honfitársa, az utóbbi versenyeken jó formában lévő Kamil Stoch lett a második, a norvég Anders Bardal pedig a harmadik. Meglepetést okozott az is, hogy az összetett Világkupát vezető osztrák Gregor Schlierenzauer ezúttal gyengén teljesített, így csak a 27. helyen végzett, ezzel pedig a sárga trikót is át kellett engednie az immáron 310 ponttal álló Stochnak.

- A női síugrók hinterzarteni versenyén nem született meglepetés, mert ismét a japán Takanasi Szara győzött, aki ezzel második idei Világkupa versenyét is megnyerte. Mögötte a lillehammeri versenyhez hasonlóan most is az osztrák Daniela Iraschko-Stolz lett a második, míg a napokban a trentói Universiadén vitézkedő orosz Irina Avvakumova lett a harmadik. Pechesen alakult a hinterzarteni verseny pénteki selejtezője a vb-bronzérmes osztrák Jacqueline Seifriedsbergernek, aki bukott, a jobb térdében elszakadt a szalag, így számára már véget is ért a szezon. A hölgyek számára vasárnap is egyéni versenyt rendeznek Hinterzartenben, az urak pedig egy újabb engelbergi versennyel hangolnak a december végén kezdődő Négysáncversenyre.

- A sífutók ezen a hétvégén az olaszországi Asiagóban vendégszerepelnek, ahol a hölgyek 1250 méteres sprint versenyében a nagy esélyes Justyna Kowalczyk győzött. A klasszikus stílusban szintén kiválóan szereplő Marit Björgen távollétében a lengyel versenyzőt megszorítani sem tudták, aki végül fölényesen nyert a finn Anne Kyllönen és a norvég Maiken Caspersen Falla előtt. A férfiaknál az orosz Nyikita Krjukovnak olimpiai és világbajnoki címe után végre sikerült Világkupa versenyt is nyernie, aki magabiztosan nyerte az 1,65 km-es klasszikus stílusú sprintet. Mögötte a kazah Alexej Poltaranyin végzett a második helyen, míg a pályafutása első Vk-dobogóját ünneplő svájci Gianluca Cologna (az olimpiai bajnok Dario öccse) lett a harmadik.

- Az olaszországi Val Gardenában a férfiak lesiklásával folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet hetven induló között a kanadai Eric Guay szerezte meg a norvég Kjetil Jansrud és a francia Johan Clarey előtt. Az összetett versenyben továbbra is a most negyedikként végző - a pénteki super-G-t megnyerő - norvég Aksel Lund Svindal vezet, 175 pontos előnnyel az osztrák Marcel Hirscher előtt, ami egyben azt is jelenti, hogy az új évet biztosan a norvég síző kezdheti majd az élen.

- Elmarad a január elsejére tervezett müncheni alpesi sí verseny. A szervezők a túlságosan meleg időjárással magyarázzák azt, hogy nem tudják a párhuzamos szlalom verseny megrendezésére alkalmas állapotba hozni a helyszínt. A müncheni verseny most lett volna része negyedik alkalommal az alpesi sí Világkupában, de az időjárás miatt most már másodszor kellett lemondaniuk a rendezést.

- Az északi összetett Világkupa sorozat ezen a hétvégén a németországi Schonachban folytatódik, ahol szombaton a norvég Magnus Moan nyert honfitársa, Havard Klemetsen és a japán Vatabe Akito előtt. A síugrást ugyan még Klemetsen nyerte meg 102 méteres ugrással, de sífutásban csak a táv kétharmadáig tudta tartani az előnyét, ekkor azonban a huszadik helyről (!) induló Moan vezetésével felértek az üldözők. Egy ideig öten haladtak az élen, majd a hajrában Moan és Klemetsen tudott ellépni a többiektől, a harmadik helyért viszont nagyot csatázott Vatabe, a norvég Jan Schmid és az összetett Világkupát - továbbra is - vezető német Eric Frenzel. Közülük végül a japán került ki győztesen, aki a vasárnapi újabb schonachi versenyen is esélyes lehet.

- Még pénteken este történt, hogy aranyérmet nyert a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó az olaszországi Trentóban zajló Téli Universiade-n. A Béres Bence, Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence összeállítású csapat a döntőben a kanadai, az orosz és a francia négyest előzte meg, és 6:46.953 perc alatt teljesítette az 5.000 méteres távot. A mieink mindössze hét ezreddel voltak gyorsabbak a fináléban a kanadaiaknál.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra alkotta női együttes bronzérmet nyert a dél-koreaiak és az oroszok mögött. „A női váltó jól küzdött, de két apró hiba miatt az ezüstről lecsúszott” - értékelt Darázs István, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) szakági igazgatója. „A fiúk nagyszerűen futottak, s bár ez nem jelent kárpótlást számukra az olimpiáért, úgy érzem, sikerült szépen zárniuk az évet” - utalt arra, hogy a férficsapat vitatható bírói döntések miatt jelen állás szerint nem indulhat a februári, szocsi téli játékokon.