Brazil foci

Súlyos büntetés a nézőtéri brutalitás miatt

Súlyos büntetést szabott ki a brazil fellebbviteli bíróság az Atlético Paranaense és a Vasco de Gama csapatára, a múlt héten történt súlyos nézőtéri rendbontások miatt.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenetek miatt sokan aggódnak a jövőre esedékes vb miatt / AFP

Mint arról a hatharom.com is beszámolt, a brazil Seria A utolsó fordulójában a kiesés elöl menekülő Vasco és a Libertadores-kupa selejtezőjére hajtó Atletico szurkolói hatalmas balhét csaptak a két csapat mérkőzésén. A lelátón történt szurkolói rendbontás miatt az első fél óra végén félbe is kellett szakítani a mérkőzést, 70 percig állt a játék, volt olyan szurkoló, akit mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. 

A brutális jeleneteket sokkolták a nemzetközi közvéleményt, sokan aggodalmukat fejezték ki a dél-amerikai országban történtek miatt, különösen annak fényében, hogy 2014-ben Brazília ad otthon a labdarúgó-világbajnokságnak. Az illetékes hatóságok haragja sem maradt el, a brazil viszonyokhoz képest meglehetősen súlyos büntetést szabtak ki az érintett klubokra. A döntés értelmében az Atletico 12, a Vasco pedig nyolc mérkőzésre szóló stadionbezárást kapott, ami azt jelenti, hogy ezeket a találkozókat idegenben kell majd lejátszani a csapatoknak.

A zárt kapuk mellett pénzbüntetést is kaptak a klubok: a rendező Atletico 37 500, míg a Vasco 25 000 eurós pénzbírságot lesz kénytelen elkönyvelni. A döntés után mindkét klub jelezte, fellebbez az ítélet ellen.