VB 2014

Kik a vb-sorsolás legnagyobb győztesei és vesztesei?

megosztom

Pénteken kisorsolták a jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportjait Costa do Sauípében. A nagy futballnemzetek közül Franciaország és Argentína fellélegezhetett, míg Portugália vagy Hollandia számára az egyik legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Nézzük, kik a legnagyobb győztesek és vesztesek.

A győztesek

Ahogy haladt előre a sorsolás, az E-csoport egyre vonzóbb lett a negyedik kalapban lévő európai csapatoknak. Franciaország lett a szerencsés "győztes", illene csoportelsőként továbbjutnia a nyolcaddöntőbe, már csak azért is, hogy ott elkerülje a papírforma szerint az F-jelű négyest megnyerő Argentínát. Vagyis a galloknak ki van kövezve az út a legjobb nyolcba. Az Ukrajna elleni drámai pótselejtező után Fortuna megsegítette Didier Deschamps együttesét.

A sors kárpótolta Elefántcsontpartot a 2006-os és 2010-es sorsolásért: Németországban Argentínát és Hollandiát (meg Szerbia és Montenegrót) kapták, Dél-Afrikában Brazília és Portugália (valamint Észak-Korea) jutott Drogbáéknak, mindkétszer búcsúztak a csoportkörben. Most kiegyensúlyozott - más megítélés szerint az egyik leggyengébb - kvartettbe kerültek, de Kolumbia, Görögország és Japán társaságából korántsem lehetetlen a továbbjutás. Az egyenes kieséses szakaszban viszont az egyik halálcsoportból érkezővel találkozhatnak.

Marc Wilmots nagyon izgult, végül örülhetett - Fotó: AFP

Belgium sokak szerint kiugró eredményt érhet el, a fogadóirodák közvetlenül a torna favoritjai mögé sorolják Marc Wilmots csapatát. A kétezres évek közepén ráncba szedett utánpótlás-nevelés mára beérett, a belga válogatott tagjai a kontinens legjobb klubcsapatainak meghatározó szereplői. És a sorsolásra sem panaszkodhatnak, legalábbis a nyolcaddöntőig kötelező eljutniuk, várhatóan az oroszok elleni meccsen dől el a csoportelsőség. Utána a másik halálcsoportból kaphatnak ellenfelet, ha bejutnának a negyeddöntőbe, akkor valóban rászolgálnának a "megelőlegezett" bizalomra.

Brazília után, mögött Argentína a legnagyobb esélyese a tornának fél évvel a rajt előtt. Az Albicelestes kerülhetett volna mondjuk a franciákkal és a portugálokkal egy négyesbe. Alejandro Sabella szövetségi kapitány szerint veszélyes lehet, hogy nem ismerik az ellenfeleket, szerintünk Messiéknek könnyedén le kell győzniük Boszniát, iránt és Nigériát, és az E-csoportból érkező nyolcaddöntős ellenfelüket.

A vesztesek

A FIFA saját csapdájába esett, az októberi világranglista alapján elkészített kalapok görbe tükröt mutatnak, több tradicionálisan nagy nemzet biztos korán elvérzik. A brazil-spanyol-holland hármasból valamelyik együttes nem lesz ott a nyolc között, az Olaszország, Uruguay, Anglia trióból egy nemzet már a csoportkörben elvérzik, és Németország, valamint Portugália sem mehet biztosra az első szakaszban, hiába esélyesebb papíron Ghánánál és az Egyesült Államoknál. Túl sok remek csapat eshet ki túl korán, és túl sok középszerű juthat messzire.

Chile Argentína és Kolumbia mögött meglepetésre harmadik helyen végzett a dél-amerikai selejtezősorozatban, Jorge Sampaoli szimpatikus csapata jól eredményekkel vétette észre magát az utóbbi egy-két évben. Azonban az Arturo Vidal és Alexis Sánchez vezette "vörösök" már a legelején összecsapnak az előző seregszemle két döntősével, a spanyolok vagy a hollandok ellen legalább döntetlen kellene elérnie a gárdának a továbbjutási reményekhez.

Az egyik halálcsoport - Fotó: AFP

Roy Hodgson, az angolok szövetségi kapitánya a sorsolás előtt az időjárástól tartott a legjobban, a sajtóban vitába keveredett az Amazonas-menti Manaus polgármesterével. A szakvezető elmondta, reméli, nem kell a magas a hőmérsékletű és nagy páratartalmú városba utazniuk, mire Arthur Virgilio Neto visszavágott, mondván, ő is reméli, sokkal erősebb válogatott játszik majd a Novo Vivaldao Stadionban. Hodgson az ellenfelek megismerése után sem ijedezett, kijelentette, hogy ha jól felkészülnek, Uruguayt, Olaszországot és Costa Ricát is legyőzhetik. Nem mindenki gondolkodott így az angol küldöttségből. Ja, és a háromoroszlánosok Amazóniában kezdenek, Olaszország ellen.... A jó felkészüléshez erőt adhat Rooneyéknak, hogy ha továbbjutnak, könnyebb ellenféllel találkoznának a 16 között.

VB 2014
Csoportbeosztás
A-csoport   B-csoport   C-csoport   D-csoport
Brazília   Spanyolország   Kolumbia   Uruguay
Horvátország   Hollandia   Görögország   Costa Rica
Mexikó   Chile   Elefántcsontpart   Anglia
Kamerun   Ausztrália   Japán   Olaszország
E-csoport   F-csoport   G-csoport   H-csoport
Svájc   Argentína   Németország   Belgium
Ecuador   Bosznia-Hercegovina   Portugália   Algéria
Franciaország   Irán   Ghána   Oroszország
Honduras   Nigéria   Egyesült Államok   Dél-Korea
Egyenes kieséses szakasz:
Nyolcaddöntő
Június 28.    
A/1-B/2 Belo Horizonte 18.00
C/1-D/2 Rio de Janeiro 22.00
Június 29.    
B/1-A/2 Fortaleza 18.00
D/1-C/2 Recife 22.00
Június 30.    
E/1-F/2 Brazíliaváros 18.00
G/1-H/2 Porto Alegre 22.00
Július 1.    
F/1-E/2 Sao Paulo 18.00
H/1-G/2 Salvador 22.00
Negyeddöntő
Július 4.    
E/1-F/2 győztese-G/1-H/2 győztese Rio de Janeiro 18.00
A/1-B/2 győztese-C/1-D/2 győztese Fortaleza 22.00
Július 5.    
F/1-E/2 győztese- H/1-G/2 győztese Brazíliaváros 18.00
B/1-A/2 győztese–D/1-C/2 győztese Salvador 22.00
Elődöntő
Július 8.    
július 4-i negyeddöntők győztesei Belo Horizonte 22.00
Július 9.    
július 5-i negyeddöntők győztesei Sao Paulo 22.00
Bronzmérkőzés
Július 12.    
elődöntők vesztesei Brazíliaváros 22.00
DÖNTŐ
Július 13.    
elődöntők győztesei Rio de Janeiro 21.00

Az aranyéremre a házigazda selecao a favorit, Argentína és Németország előtt. A címvédő Spanyolországnak valamivelnőtt az oddsa a sorsolás után.

Esélyek a győzelemre:
  Betclic bet365
Brazília 4.00 4.00
Argentína 5.50 5.50
Németország 6.50 6.00
Spanyolország 8.00 8.00
Belgium 15.00 15.00
Kolumbia 20.00 21.00
Franciaország 20.00 21.00
megosztom