Téli hírmorzsák

Bergernek megint segített a havazás, Björndalen dobogón

Pénteken már újra beindult a nagyüzem a téli sportok világában, a biatlonosok Hochfilzenben, a síugrók Lillehammerben folytatják a Világkupa sorozatot.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A biatlon Világkupa sorozat ezen a hétvégén az ausztriai Hochfilzenben folytatódik, ahol pénteken a női sprintet rendezték meg. A 7,5 km-es futamot az egy lövőhibát elkövető svájci Selina Gasparin nyerte meg, aki ezzel 30 évesen pályafutása első Vk-sikerének örülhetett. Az enyhe havazásban és nehéz szélviszonyok közepette rendezett futam során szoros volt a befutó, ahol a cseh Veronika Vitkova 1,2 másodperccel, az orosz Irina Sztarih pedig szintén hibátlan lövészettel csak 2.1 másodperccel volt nála lassabb. A németek továbbra is gyengélkednek idén, legjobbjuk, Laura Dahlmeier lett, aki a 15. helyen fejezte be a futamot. Az összetett Világkupában a cseh Gabriela Soukalova vezet (116 pont) az orosz Olga Zajceva (112 pont) előtt. A női mezőnyhöz kapcsolódó hír még, hogy Marie Dorin Habert számára már lehet, hogy Östersundban véget ért a szezon, a francia biatlonos ugyanis blogjában arról ír, hogy nyári lábsérülése ismét előjött és emiatt lehet, hogy a szocsi olimpiáról is lemarad.

- A férfiak 10 km-es sprint versenye is érdekesen alakult, ahol a futam második részére felerősödő havazás is beleszólt az eredményekbe. A versenyt a két lövőhibát (!) is elkövető, de remekül sífutó Lars Berger nyerte meg. Ez különösen azért meglepő, mert a mezőny egyik (ha nem a legjobb) sífutójának számító Martin Fourcade ezúttal mind a tíz korongot leszedte, de 13 másodperces hátránnyal így is csak második lett. A futam nagy szenzációját a sportág nagy öregje, az immáron 39 éves, hatszoros olimpiai bajnok norvég Ole Einar Björndalen okozta, aki végül bronzérmes lett. Berger pályafutását nem először segíti meg a havazás, a kiváló norvég biatlonos 2007-ben a sapporói északi sí-világbajnokságon a mostaninál is hevesebb havazásnak köszönhetően lett világbajnok 15 km-en, a sífutók között!

- Remekül szerepelt pénteken az ausztriai Seefeldben rendezett Kontinentális Kupa versenyen a szocsi olimpiára készülő magyar sífutó, Szabó Milán. A szabad stílusú sprint selejtezőjében a 22. helyen zárt a magyar versenyző, aki végül a 24. helyen fejezte be a versenyt, megelőzve olyan, a Világkupából is ismert versenyzőket, mint Daniel Heun vagy Maciej Starega. A 118 indulót felvonultató mezőnyben Kónya Ádám az 51. helyet szerezte meg, a verseny az orosz Ilja Csernusov sikerével ért véget.

- A sikertelen olimpiai kvalifikáció után befejezi műkorcsolyázó pályafutását a törökök korábbi válogatott labdarúgója, Ilhan Mansiz. A páros partnerével, Olga Bestandigovával induló, immáron 38 éves Mansiz a szeptember végi oberstdorfi kvalifikációs versenyen az utolsó helyen végzett. Mivel ezt követően egy pozsonyi versenyen sem tudtak jobb helyezést elérni, így Mansiz a második sportolói karrier befejezése mellett döntött.

- Pénteken délelőtt a lillehammeri normál sáncon a selejtezővel folytatódott a síugrók Világkupa sorozata. A legjobb ugrást (a minősített versenyzőket leszámítva) a német Richard Freitag (98,5 méter) mutatta be, aki ezzel több hetes sérülése (lábközépcsont repedés) után sikerrel tért vissza a mezőnybe. Nem alakult ilyen jól a keresztszalag szakadás után, nyolc hónapos kihagyás után újra versenyző norvég Anders Jacobsen visszatérése, aki csak 84 méterig jutott, így nem lesz tagja a szombat délutáni verseny 50 fős mezőnyének.

- A délutáni vegyes csapat síugró versenyben végig japán-osztrák csata zajlott, a két sorozat végére a világbajnoki címvédő ázsiaiak (Ito Juki, Ito Daiki, Takanasi Sara, Takeucsi Taku) kerekedtek felül. A legerősebb összeállításában szereplő Ausztria féltávnál ugyan még vezetett, a végére azonban Jacqueline Seifriedsberger és - meglepetésre - Gregor Schlierenzauer gyengébb ugrásai után visszaestek. A bronz a Severin Freund és Richard Freitag nélkül felálló németeké lett, akik a második körben Karl Geiger 107,5 méteres új sáncrekordjának is örülhettek. 

- A férfiaknál egy lesikló versennyel folytatódott Lake Louise-ban az alpesi sí Világkupa, ahol pénteken magyar idő szerint az esti órákban Aksel Lund Svindal győzött. A 30 esztendős világbajnok norvég síző az osztrák Hannes Reichelt és az olasz Peter Fill előtt nyert és ezzel a szezonbeli második lesikló futamot is megnyerte. A futam érdekessége volt, hogy a rajtnál mínusz 22 fokban (!) indultak a versenyzők, akik közül többen speciális maszkot is viseltek.

- Jövő héten szerdán kezdődik és tizenegy napig tart a 26. téli Universiade Trentóban, amely az egyetemista sportolók második legnagyobb világeseménye a nyári Universiade után. A tizenhét fős csapat tagjai közül sokan a februári téli olimpián is ott lesznek Szocsiban, így fontos felkészülési állomás számukra a téli Universiade. A magyarok hosszú pályás és rövid pályás gyorskorcsolyában, jégtáncban, alpesi síben, freestyle sí és freestyle snowboard számban bizonyíthatnak. A csapatvezetés bízik benne, hogy jó eredménnyel tér haza a küldöttség. Erre előzetesen a legnagyobb esélyük a rövid pályás gyorskorcsolyázóknak van, akik a Világkupák után, de még a januári Európa-bajnokság előtt vannak. A kiutazó csapat tagja a 2011-ben Universiade-bronzérmet szerző Heidum Bernadett is.

A 2013-as téli Universiade magyar csapata:
freestyle: Csanaky Péter
alpesi sí: Berecz Anna
rövid pályás gyorskorcsolya: Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Knoch Viktor, Lajtos Szandra, Oláh Bence, Béres Bence, Burján Csaba, Kónya Zsófia Lilla
gyorskorcsolya: Orosz Beáta, Szöllősi Szabolcs, Nagy Konrád
műkorcsolya: Túróczi Dóra, Major Balázs
hódeszka: Szerb Mátyás, Kis Benedek

A trentói téli Universiade eseményei Magyarországon az Eurosporton lesznek láthatók december 11. és 21. között. Trento azután kapta meg a rendezés jogát tavaly, hogy az eredetileg kiválasztott szlovéniai Maribor pénzügyi okok miatt visszalépett.

- Zárásként pedig egy érdekes kép a közösségi médiából, amelyen két norvég biatlon klasszis, Tarjei Bö és Emil Hegle Svendsen sakkban méri össze tudását. És hogy miért pont sakk? Talán azért, mert a sportág új világbajnoka, Magnus Carlsen történetesen egy honfitársuk...