Téli hírmorzsák

A szél az östersundi versenyt, Cuche a buszt törte össze

Lecsengett a hétvégi őrület a téli sportok világában, de már ismét készülőben van az újabb Világkupa dömping.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Néhány napig beszélni fognak még biatlonos berkekben a vasárnap Östersundban félbeszakadt női üldözéses Világkupa versenyről. Egyesek szerint a norvég lobbi volt a futam harmadik lövészet utáni megállítása mögött, mások viszont jogosnak tartják a zsűri döntését. Mi egyetlen fotót tennénk csak be a vitába, amely a sprintet megnyerő, így egyes rajtszámmal a futamnak nekivágó Ann Kristin Flatlandot mutatja a lövészet előtt, akinek a lőtéren orkánszerűen fújó szél még a szemüvegét is levitte...

- Ha már biatlon,akkor egy rossz hír a francia szervezőknek. A norvég férfi válogatott legjobbjai (Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Bö) ugyanis úgy döntöttek, hogy nem utaznak el a Világkupa sorozat harmadik állomására, a franciaországi Annecybe, helyette odahaza készülnek az olimpiára.

- Mégis megkapta a litván állampolgárságot Isabella Tobias, így párjával, Deividas Stagniunasszal közösen elindulhat a szocsi olimpián. A litván államelnök Dalia Grybauskaite az év elején még formai okokra hivatkozva elutasította az eredetileg amerikai állampolgár jégtáncos kérelmét, most azonban aláírta a papírokat. A 22 éves Tobias és párja a márciusi világbajnokságon a 15. helyet szerezték meg jégtáncban.

- Alig öt nappal a bokaszalag-szakadása után máris edzett a svájciak sífutó olimpiai bajnoka, Dario Cologna. Nem, még nem kell új orvosi csodáról beszélni, csak egy kreatív edzéslehetőségről. Cologna ugyanis a számára kialakított kis szánkón készült és legalább a párosbotozásnál használt felsőtestét karban tudja tartani. Ügyes...

- Legjobb alpesi sízőnk, Miklós Edit az egyesült államokbeli Beaver Creek-ben szerepelt a múlt héten, de számára nincs megállás, mert máris Kanadába repült, pénteken ugyanis Lake Louise ad otthont a következő versenynek. "Kicsit csalódott voltam a 2014-es szezon első Világkupa futama után, nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, sajnos nem gyűjtöttem pontokat. A gyors számokat a 48. és a 61. helyen fejeztem be, óriás-műlesiklásban viszont kiestem. Az amerikaiak egy teljesen új pályát építettek és ezzel a versennyel tesztelték le, hogy hogyan működik, ugyanis a 2015-ös világbajnokságot itt rendezik majd. Nem a megszokott lesikló pálya volt ez, szép széles ívekkel, hanem egy nagyon meredek, kifejezetten technikás pálya, szűk, óriás ívekkel. Éppen ezért, ahogy az eredmények is mutatták, a technikai számokban induló versenyzőknek kedvezett a lejtő" - mesélte Edit az amerikai versenyekről.

- Alig két hónappal a szocsi olimpia kezdete előtt súlyos sérülést szenvedett a németek snowboard reménysége, Silvia Millermüller. A 30 éves versenyző egy amerikai edzésen bukott és Achilles-ín szakadást szenvedett, így ebben a szezonban már többet nem is versenyezhet. A 2014-es téli olimpián először szerepet kapó slopestyle versenyeken szereplő Mittermüllert még Vailben megműtötték és ezt követően térhetett csak haza.

- Érdekes videó került fel a napokban az Internetre, amelyen a korábbi kiváló síző, a svájci Didier Cuche "tör szét" egy buszt a mára legendássá vált léclevételi módszerével.

- A hétfői MOB elnökségi ülést követően a szocsi téli olimpián érintett sportági szakszövetségek vezetőivel szervezett közös konzultációt a Magyar Olimpiai Bizottság. A megbeszélésen dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Csapat vezetője elmondta, reálisan 18 versenyzővel kalkulálnak. A 2014. február 07. és 23. közötti téli olimpián alpesi síző, sífutó, biatlonos, snowboardos, gyorskorcsolyázó (rövid- és hosszú pályás) és szánkózó versenyző képviselheti a magyar színeket Szocsiban, sikeres kvalifikáció esetén. A teljes Magyar Csapat együtt utazik Szocsiba, 2014. január 30-án, Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines-szal; ez az út a legrövidebb és leggazdaságosabb egyben. Belépőjegyek értékesítésével és a turisták olimpiai részvételével a MOB nem foglalkozik, ezzel a MOB hivatalos utazási partnere, arany fokozatú támogatója, a NOB által felhatalmazott TENSI van megbízva. Szocsi a rendezési jogot a NOB 2007. július 4-ei döntése értelmében nyerte el, Guatemalában.