NB II

Bajban a Vasas - edző és tulajdonos nélkül az angyalföldiek

Az NB II-ben szereplő Vasas labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa bejelentette, hogy a jövőben nem kívánja működtetni a klubot, így az angyalföldiek ismét kritikus helyzetbe kerültek.

A Vasas hivatalos honlapján olvasható tájékoztató szerint Michael Budzinski vasárnapi, budapesti látogatásakor véglegesítette azt a szándékát, amely szerint megválik a Vasas Futball Kft-ben birtokolt tulajdonrészétől. A német üzletember azt is kijelentette, hogy a vételi opciót jelképes összegért a Vasas Sport Club-nak ajánlja fel.

A jelenlegi helyzet azt eredményezi, hogy december 20-ig, a vételi opció lejártáig Christian Kraut és Markovits László közösen töltik majd be a Futball Kft. ügyvezetői pozícióját.

"Elfogadom és megértem Budzinski úr döntését, akinek feltétlenül köszönettel tartozunk azért, hogy annak idején a legkilátástalanabb helyzetben átvette a labdarúgócsapatot, azóta pedig lényegesen faragott a Kft. adósságállományából - nyilatkozta a kialakult helyzetről Markovits László klubelnök. "A vételi opció felajánlását korrekt lépésnek tartom, viszont annyit már most elárulhatok, hogy a Vasas SC biztosan nem tudja vállalni a működtetéssel kapcsolatos költségeket és egyéb terheket. Önkritikusnak kell lennünk, mint társadalmi szervezet, korábban sem tudtuk ezt a helyzetet sokáig megfelelően kezelni, de tanultunk a korábban elkövetett hibáinkból. A jelenlegi helyzetben csak közvetítő szerepet tudunk vállalni annak érdekében, hogy megfelelő partnert találjunk a felnőtt csapat működtetéséhez. Minden további lépésről a december 12-én esedékes elnökségi ülésen dönt a Vasas Sport Club."

Hétfő délután az illetékes elöljárók tájékoztatták a labdarúgócsapat játékosait és a klub tisztségviselőit az elmúlt napok történéseiről. Markovits László elmondta, hogy a Vasas-családhoz legközelebb állókat - Vasas Kubala Akadémia tulajdonosait, illetve Jámbor János urat - tájékoztatta a kialakult helyzetről, és egyeztetéseket kezdeményezett velük.

A klub a napokban az összes légióssal szerződést bont.

A Vasas gárdája pénteken 2-1-es vereséget szenvedett a második helyen álló Dunaújváros csapatától, így továbbra is a másodosztály középmezőnyében tanyázik. A lefújást követően a csapat német vezetőedzője, Dirk Berger bejelentette lemondását, igaz, a külföldi szakember már korábban meghozta döntését. "Már korábban eldöntöttem, hogy a szezon végén távozok Angyalföldről - nyilatkozta a Dunaújvárostól elszenvedett 2-1-es vereséget követően Dirk Berger. - A körülmények nem teszik lehetővé, hogy professzionális munkát lehessen végezni és elegem van abból, hogy a szurkolók így viszonyulnak a játékosaimhoz, folyamatosan sértegetnek engem, illetve csapatomat. Normális körülmények között úgy kellene működni, hogy nehéz helyzetben összefognak az érdekeltek, a szurkolók, a vezetők és a klub érdekét helyezik előtérbe a saját szimpátiájukkal szemben. Ha ilyen magasak az elvárások, mint Angyalföldön, adottnak kellene lenni a körülményeknek, hogy a rengeteg sérült helyére új játékosokat igazoljunk. Egyetlen fontosabb dolog van, mint a játékosok és edző, az pedig a klub. Köszönöm kollégáim, Tóth András és Fekete János munkáját, rajtuk nem múlott semmi, ők igazán profi munkát végeztek. További sok sikert kívánok a Vasasnak" - köszönt el indulatoktól sem mentes hangvételben Dirk Berger, akinek helyét az év utolsó pár edzésén Tóth András veszi át.

A meglehetősen nehéz körülmények között készülő angyalföldiek a 10. helyen zárták az NB II őszi szezonját, a 16 forduló alatt nyolc vereséget szenvedett és 30 gólt kapott a csapat. A tavaszi szezon kezdetére közel négy hónapot kell várni, ennyi idő alatt kellene a vezetőknek optimalizálni a nagy múlt klub helyzetét. Kérdés, vajon sikerül-e...