Aranylabda

Nem volt jobb Ronaldónál 2013-ban

  • hatharom.com/goal.com

Finiséhez érkezett a FIFA-Aranylabda szavazás, hiszen már csak néhány napig adhatják le voksukat az arra jogosultak. A nemzetközi közvélemény Cristiano Ronaldót kiáltja ki győztesnek, ezért megnéztük milyen is volt a portugál 2013-as éve a számok nyelvén.

A fogadóirodák esélylatolgatásai alapján a januári átadón megtörhet az argentin Lionel Messi hememóniája, így négy év után ismét valaki más viheti haza a legrangosabb egyéni elismerést. Képességei alapján a Barcelona klasszisa idén is elnyerhette volna az Aranylabdát, de az őt sújtó sérülések megakadályozták abban, hogy 2013-ban is egyenletesen jó teljesítményt nyújtson. A Bayern Münchennel idén német bajnoki címet, német kupát és Bajnokok Ligáját is nyerő Franck Ribéry sokáig biztos befutónak tűnt, ám Cristiano Ronaldo őszi teljesítménye után már nem ő az első számú favorit. Ronaldo az elmúlt 11 hónapban ugyan egyetlen címet vagy trófeát sem nyert a Real Madriddal, de minden kétséget kizáróan egyénileg ő nyújtotta a legkiemelkedőbb produkciót. Az alábbiakban szemügyre vesszük  "CR7" teljesítményét a számok nyelvére lefordítva.

67 - Ronaldo a válogatott és a klubmérkőzéseket is figyelembe véve 67 gólnál tart az évben, amivel megdöntötte 63 gólos egyéni rekordját, melyet a tavalyi évben sikerült felállítania. Mivel még öt tétmérkőzése hátravan az évben, ez a szám a jelenlegi formáját is elnézve jócskán gyarapodhat, igaz az Almería elleni bajnokin sérülés miatt az 54. percben cserét kellett kérnie. Ronaldo 56 találkozón lépett az idén pályára, vagyis 1.2 gól/meccses átlaggal rendelkezik, tavaly ugyanez az arány 71/63 volt.

64 - Az Aranylabda-szavazáson Ronaldo két legnagyobb riválisának tartott Franck Ribéry és Lionel Messi együttvéve 64 gólt szerzett 2013-ban.

57 - A portugál 47 hivatalos mérkőzésen 57 gólt szerzett a Real Madrid színeiben.

47 - A madeirai születésű klasszis a svédek elleni pótselejtező visszavágóján szerzett mesterhármasával 47-re növelte válogatottbeli góljainak a számát, ezzel beérte a portugál örökrangsor élén álló Pauletát. Ronaldo 109 alkalommal lépett idáig pályára a nemzeti csapatban, de mivel mindig csak 28 éves, alighanem ő lesz minden idők legeredményesebb portugál játékosa.

37 - Ronaldo 67 idei találatából 37-t a spanyol élvonalban szerzett, a La Ligában idén összesen 31 mérkőzésen lépett pályára.

33 - Ha csupán a 2013/2014-es szezont nézzük, Ronaldo 23 mérkőzésen 33 gólnál jár, beleértve a válogatott és a klubmérkőzéseket is. Tavaly ősszel a portugál 23 mérkőzés után "csak" 21 gólnak örülhetett.

30 - Áprilisban Ronaldo lett a Real Madrid történetének első olyan játékosa, aki zsinórban három szezonban is elérte a 30 gólos határt. Kérdés, hol lesz ennek a sorozatnak a vége...

25 - Az idei szezonban a madridiak hetese már 25 gólt termelt a királyi gárdában, ez spanyolországi karrierje legjobb őszi teljesítménye.

19 - Az Elche elleni duplájával Ronaldo minden ellenfelének betalált legalább egyszer a spanyol ligában, ő volt az első olyan játékos, akinek ez egy szezonban is sikerült (2011/2012), de mivel az Elche a nyáron jutott fel az élvonalba, most találkozott először a portugál zsenivel.

16 - Hogy Ronaldo nemcsak a góllövéshez ért, azt jól mutatja, hogy 2013-ban már 16 gólpassz is fűződik a nevéhez, ami egyben azt is jelenti, hogy idén 83 gólnak volt aktív részese. Ronaldo jelenleg 17 góljával vezeti a La Liga góllövőlistáját, a legnagyobb rivális Messi mindössze nyolc találtnál jár, és mivel az argentin idén már nem is lép pályára, Ronaldo jó úton halad második spanyol gólkirályi címe felé.

14 - A Juventus elleni második csoportmérkőzésen Ronaldo 14. Bajnokok Ligája találatát jegyezte az évben, amivel átadta Lionel Messi 2012-ben felállított, 13 találatos csúcsát.

10 - Noha - Messihez hasonlóan - sokáig  rengeteg kritika érte a támadót, hogy a válogatottban nem képes ugyanarra a teljesítményre, mint klubcsapatában, 2013-ban 9 fellépésen 10 gólt lőtt a nemzeti csapatban, így oroszlánrészt vállalt abban, hogy az Eb-elődöntős portugálok ott lesznek jövőre a brazíliai világbajnokságon.

8 - A 28 éves klasszis négy kör után nyolc gólnál tart a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel természetesen vezeti a BL 2013/2014-es szezonjának góllövőlistáját.

6 - Ronaldo hat alkalommal szerzett mesterhármast a Real Madrid színeiben, pályafutása során 23 (!) ízben ért el triplát a spanyol gárdában. Érdekesség, hogy a Manchester United futballistájaként mindössze egy mesterhármast szerzett, annak ellenére, hogy hat szezont is lehúzott Sir Alex Ferguson kezei alatt, és 118 gólt rúgott ez idő alatt.

5 - Cristiano Ronaldo a királyi gárda gólszerzőinek örökranglistájának ötödik helyére jött fel, megelőzve a mexikói legendát, Hugo Sánchezt. Ha továbbra is ilyen ütemben termeli a gólokat, Ronaldo 2015-ben beérheti az éllovas Raúlt, aki 741 meccsen 323 gólt szerzett a madridiak mezében. Ronaldo 217 meccsnél és 226 gólnál jár a blancók szerelésében.

2 - 2013-ig Ronaldo még nem szerzett három gólt egy meccsen a portugál válogatottban, de az idei évben kétszer is sikerült ez neki: az északíreknek Belfastban, majd a svédeknek Stockholmban hintett mesterhármast.

0 - Bármennyire is sikeres az idei éve a portugál csillagnak, egyetlen trófeával sem gazdagodott a vitrinje. Ugyan ez a tényező jelentősen befolyásolhatja az Aranylabda-szavazás végeredményét, afelől semmi kétség: 2013-ban Cristiano Ronaldo volt a világ legjobb játékosa.

Te kinek adnád az Aranylabdát?x;