Fogadóelőny

Navratilova szerint még jelen van a teniszben a szexizmus

Ha a pályán mostanában nem is pattog már a labda olyan intenzíven, a tenisz világában mindig akad miről beszélni - elég ha a riporter feltesz egy kérdést Martina Navratilovának.

Az új névre (Fogadóelőny) keresztelt hírrovatunkban továbbra is rendszeresen jelentkezünk a teniszpályák környékének érdekességeivel, apró információkkal, hátha ezek adhatnak nektek ihletet egy-egy újabb sikeres fogadáshoz. Bár most finoman szólva sem dübörög már a tenisz szezon (a challanger tornák is lecsengtek), örömre azért így is volt okunk a hétvégén.

- Minden jó, ha jó a vége. Ezzel a felkiáltással is értékelhetjük a múlt hetet, hiszen Fucsovics Márton bravúrosan menetelve, mindössze egyetlen szettet veszítve nyerte meg az andriai tornát, így nagy örömünkre a TOP200-ban fejezte be az évet.

- A korábbi kiváló teniszező, Martina Navratilova szerint a nemi különbségek manapság is tetten érhetőek a sportágban. "A férfiaknak még mindig több lehetőségük van, a szponzorok döntéshozói között szinte csak férfiak vannak, akik sokkal szívesebben támogatnak férfi játékosokat. Sokuknak nehéz elfogadni, hogy vannak erős és kemény nők, akiknek ezáltal sokkal nehezebb bizonyítani a nagyságukat a világ számára" - panaszkodott a 18-szoros Grand Slam győztes játékos egy interjúban.

"Sokkal könnyebb manapság Roger Federert szeretni, mint mondjuk Serena Williamset. Nem tudom, hogy ez azért van-e mert ő nő vagy pedig azért mert színesbőrű. Minden idők egyik legjobb női játékosa, mégsem kap akkora elismerést" - tette hozzá a tenisz cirkuszt manapság szakkommentátorként követő Navratilova.

- Annak idején a mononukleózis nevű betegség sajnos Szávay Ágnes pályafutását is hátráltatta, most ebben a "cipőben" jár(t) az ausztrál Jarmila Gajdosova is. A hét hónapos kihagyás után a múlt héten a nanjingi tornán rögtön elődöntőig jutó teniszező bízik benne, hogy újra megközelítheti a világranglista élmezőnyét. A 26 éves játékosnak a pályán kívül is nehéz időszaka volt mostanában, hiszen a szintén teniszező Sam Grothhal 2012 áprilisban futott zátonyra a házassága, tavaly szeptemberben pedig az édesanyja is elhunyt - szerinte ez is hozzájárulhatott a betegséghez. Gajdosovát most a 234. helyen jegyzik a rangsorban a hölgyeknél, legjobb helyezését (25. hely) két éve nyáron érte el.

- Az amerikai GQ magazin idén is megválasztotta a sportvilág legelegánsabb férfi szereplőit, a rangsorba ezúttal három teniszező is bekerült. A divatszakemberek vélekedése szerint Roger Federer (7.), Andy Murray (18.) és a cseh Tomás Berdych (20.) a teniszpályán kívül is stílusosan válogatja meg a ruháit. A nyilvánvalóan szubjektív rangsorban amúgy "Cé" Ronaldo a 16., a snowboardos Shaune White a 11., Dwyane Wade a 9., Jenson Button az ötödik helyen végzett, a legstílusosabb pedig a Miami Heat klasszis kosárlabdázója, LeBron James lett.

- Hosszabb interjút adott a La Nacion című lapnak a hétvégét dél-amerikai bemutató meccsekkel töltő Novak Djokovics, aki az átlagosnál jobban kinyílt a gyerekkorát feszegető kérdésekre. "A háború alapvetően megváltoztatta a hozzáállásomat a profi teniszhez, sokkal inkább fel tudtam tenni az életemet a sportra. A háború egy olyan dolog, amit senki sem akar. Ez csak rombolás, a szeretteink elvesztése, családok széthullása. Sajnos sokáig érezzük a következményeit, igaz vannak pozitív aspektusok is, bármennyire is furcsa. Az emberek megtanulhatják, hogy a nehéz időszakokból is lehet erőt meríteni és az egyszerűbb dolgoknak is van értéke. Ezt a gondolatot tudtam én is a teniszbe átültetni" - nyilatkozta a szerb, aki azt is elmondta, hogy családjában korábban senki nem teniszezett, szülei ugyanis a szerbiai hegyekben egy éttermet üzemeltettek, így egyedül nézte annak idején a TV-ben a tenisz mérkőzéseket.