Tenisz

Fucsovics Wawrinkával haverkodik, és a legjobb kétszázba tart

  • Németh Zsolt

Novemberben egy héten át a legjobbakkal együtt készült Fucsovics Márton a londoni ATP-világbajnokságon. A hatharom.com a sztárokkal eltöltött néhány nap tapasztalatairól és a következő szezon célkitűzéseiről beszélgetett a jelenlegi legjobb magyar teniszezővel, aki az év utolsó nagy megmérettetése előtt áll az olaszországi Andriában zajló Challenger-tornán.

Egyszer talán a londoni versenyen is láthatjuk Fucsovicsot - Fotó: facebook.com

Győzelemmel kezdett hétfőn, ha legalább elődöntőig menetel, akkor minden esélye meg van arra, hogy elérje idei célját: a férfi világranglista első kétszázának tagjaként zárhatja az esztendőt. Fucsovics számára azonban a 2013-as évet minden bizonnyal a londoni fellépése teszi igazán emlékezetessé. Az idény legjobb nyolc teniszezőjének párviadalára, azaz az ATP-világbajnokságra ugyanis meghívót kapott a nyíregyházi fiú, hogy a legnagyobb sztárok bemelegítő, illetve edzőpartnere lehessen.

"Egész nap a pályák környékén voltam, és mindig ott dőlt el, hogy bemelegítésre vagy edzésre kérnek fel" - nyilatkozta a hatharom.com-nak a 21 éves teniszező a számára nem túl szerencsésen végződött finnországi torna után, ahol az első fordulóban két szettes vereséget szenvedett a horvát Ante Pavictól. Az ütések ereje és tempója nem hozta zavarba, ezt a sebességet ő is állja, ahogy Fucsovics fogalmazott, „a pályáról azért nem ütöttek le, a különbség a pontosságban, a szervák biztonságában és a rutinban érhető tetten”.

Ha bemelegítésre kérték fel - ami úgy fél óráig tartott -, akkor alapütéseket, kereszteket, röptéket ütöttek. Amikor edzés volt, mozgásos elemeket is gyakoroltak, de akkor sem pontra játszottak.

Ígéretes, hogy - miként Marci fogalmazott -, az ő szervái nagyjából elérik a többiek adogatásának sebességét. Az elit mezőnyből tapasztalta szerint a legerősebben a cseh Tomás Berdych küldte meg a labdát. Megfigyelése alapján az edzések közben a trénerek ritkán szólnak bele a sztárok munkájába. Az egyik alkalommal éppen a végső győztes szerb Novak Djokoviccsal gyakoroltak, amikor Marian Vajda megállította a játékot, de hogy milyen instrukciókat adott a szlovák tréner tanítványának, az sajnos a pálya túlsó végén állva nem volt hallható. Érdekes, hogy elmondása szerint Roger Federert egy általa nem ismert svájci edző segítette, noha úgy tudni, hivatalosan nincs trénere.

Miként az Fucsovics Facebook-bejegyzéséből is nyomon követhető volt, Rafael Nadallal, Federerrel, David Ferrerrel és a korábban említett Berdychhel is játszott, de a legtöbbet Stanislas Wawrinkával ütögetett, akivel mindennap gyakorolhatott. Mint mondta, szinte barátság alakult ki közöttük, a legjobb négyig menetelő svájci klasszis mind a pályán, mind azon kívül rendkívül szimpatikus sportember.

Fucsovics (balra a második) Wawrinkával és stábjával - Fotó: facebook.com

Ahogyan a bevezetőben említettük, az ATP-vb utáni első - éles - megmérettetés a helsinki torna volt Fucsovics számára, ahol ugyan egyesben és párosban is indult, de az eredmények nem jöttek. Elmondása szerint nagyon feszített volt a tempó, sok edzésen vett részt, talán túlhajtotta magát. A héten zajló olaszországi torna eredményétől függetlenül jövőre ATP-versenyeken akar indulni a nyíregyházi teniszező, de nem a futottak még kategóriában ütögetne, a legjobb tizenhatba, nyolcba szeretne kerülni. Tervei szerint a Grand Slam-tornák kvalifikációjában is indul 2014-ben, elsők közt a januárban sorra kerülő Australian Openen. 

Kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben a Davis-Kupa csapatunk összeállna, akkor egy ütőképes gárdát lehetne kiállítani, de azt, hogy ebben ő hogyan és miként venne részt, egyelőre nem tudta megmondani.