VB 2014

Ribéry és Ibrahimovic néző lesz a világbajnokságon?

A görög-román gólzáport hozott, a portugálok jó játékkal is nehezen gyűrték le a svédeket, a horvátok emberelőnyben sem bírtak Izlanddal, míg a franciák kétgólos vereséget szenvedtek Ukrajnában a világbajnoki pótselejtezők első felvonásán.

Ukrajna végre pótselejtezős párharcot nyer? - Fotó: AFP

Kezdjük a legnagyobb meglepetéssel! Ukrajna 2-0-ra legyőzte Franciaországot, és a gallok örülhetnek, hogy nem kaptak többet. Kőkemény, rugdosódós meccset játszott a két csapat Kijevben, és a vendégek sokkal komolyabb névsoruk - például az Aranylabda-esélyesként kezelt Franck Ribéry szereplése - ellenére sem tudtak egyértelmű fölényt kiharcolni. A második félidőben már egyenesen a hazaiak voltak jobbak, és egy remekül kipasszolt akció végén Zozulja be is küzdötte a labdát a hálóba. (1-0)

Ez zavart okozott a franciáknál, így újabb ukrán helyzetek jöttek, később pedig kontráikból veszélyeztettek a kelet-európaiak. Zozulja a 82. percben ki is harcolt egy tizenegyest, amit Jarmolenko vágott be. (2-0)

A hajrában két ellentámadásból is meglőhették volna a harmadikat a hazaiak, de előbb pontatlanok voltak, majd a balhátvéd Sevcsuk nem tudta végiggondolni, hogy miért az a posztja, ami és mi lenne a dolga nullszögből. Középre adás helyett kibombázta a labdát a pályáról, így nem változott az eredmény. Koscielny azonban egy buta pofonnal kiállíttatta, így eltiltatta magát, ahogy a másik oldalon Kucser is, aki két taktikai faultot vállalt be egy-egy sárgáért. Jelen állás szerint a franciáknak hiányozhat jobban a védőjük, hiszen az ukránok egy idegenbeli góllal szinte biztosan továbbjutnának. De talán anélkül is.

VB 2014
pótselejtező, első mérkőzés
INFO Ukrajna-Franciaország 2-0 (0-0)
[1600918] 2013-11-15 20:45:00 Ukrajna - Franciaországx;

Ronaldóék domináltak - Fotó: AFP

A nap rangadója egyértelműen a technikásabb portugálok fölényét hozta, Ibrahimovicék a sündisznóállást választották idegenben. Akár még azt is mondhatjuk, hogy szerencséjük volt, mert Ronaldóék óriási mennyiségű helyzetet hagytak ki, és végül csak egy góllal tudtak nyerni.

Azt a Real Madrid sztárja szerezte fejjel a második félidőben, így ő lehet elégedettebb az első mérkőzés után. Persze a svédországi hidegben még így is megfázhatnak a kapu előtt rendkívül pontatlan és rengeteg rossz döntést hozó déliek. Szó szerint és átvitt értelemben is.

VB 2014
pótselejtező, első mérkőzés
INFO Portugália-Svédország 1-0 (0-0)
[1600917] 2013-11-15 20:45:00 Portugália - Svédországx;

Hármat lőttek a görögök - Fotó: AFP

Abból a szempontból meglepetést hozott a Görögország-Románia mérkőzés is, hogy ez lett a nap leggólzáporosabb találkozója. Az inkább a védekezésükről híres hellének rámutattak arra, hogy keleti szomszédaink leggyengébb pontja a hátsó soruk, így hiába szereztek egyedüli csapatként gólt idegenben Maricáék, nem nagyon tennénk a továbbjutásukra.

Az első három gól egyébként már az első félidőben megvolt, Mitroglu ziccerére Stancu gyorsan válaszolt, de Szalpingidisz még gyorsabban visszavette a vezetést. A végeredményt Mitroglu második találata állította be.

VB 2014
pótselejtező, első mérkőzés
INFO Görögország-Románia 3-1 (2-1)
[1600919] 2013-11-15 20:45:00 Görögország - Romániax;

A nagy gyürkőzésben a játék elmaradt - Fotó: AFP

Bár előzetesen Izland és Horvátország párharca tűnt a legegyértelműbbnek, a kapitányváltáson átesett dalmátok nem sokat mutattak a messzi szigetországban. Rakkolós, kiszámítható játékukat könnyen kezelték a hazaiak, akik a második félidő nagy részében emberhátrányban is szépen tartották magukat.

Gólt szerezni sem volt sok esélyük, de egy fél lépéssel így is közelebb vannak egy csodás sikerhez, mint eddig. Horvátországban persze ugyanúgy nem lesz nekik leányálom a meccs, mint amennyire a mostani nem volt az déli szomszédainknak.

VB 2014
pótselejtező, első mérkőzés
INFO Izland-Horvátország 0-0
[1600920] 2013-11-15 20:00:00 Izland - Horvátországx;
Percről percre: vb pótselejtezők 2013_11_15x