Vélemény

Agyrém - olimpia közösségi média nélkül?

  • VNA

Akár az akkreditációját is elbukhatja az az újságíró, aki meggondolatlanul használja okostelefonját a szocsi olimpián.

Nyakunkon a tél és vele együtt a február hetedikén kezdődő szocsi téli olimpia. Bár a havas-jeges sportok sokak számára nem annyira érdekesek idehaza, mint egy nyári olimpia magyaros sikersportágai, de ízért így is jó néhányan izgulunk majd a legjobb alpesi sízők, síugrók, biatlonosok vagy éppen a világ legjobb hokicsapatainak csatározásain. A téli sportokban nagyobb hagyományokkal rendelkező országok esetében persze jóval komolyabb a várakozás Szocsi előtt, hiszen ők nem csak nézői, de egyben alakítói is lesznek a versenyeknek, a norvég, német, kanadai vagy éppen svéd nézők úgy szögeződnek majd februárban a tv-k elé, mint mi a tavalyi londoni olimpia idején.

Hogy a (televíziós) képi világot tekintve maximális kiszolgálásban lesz részük a nézőknek, afelől nincs kétség, ám egyéb információk vonatkozásában már bajosabb lehet Szocsi. Komoly és eléggé furcsa bejelentést tettek ugyanis a napokban az orosz szervezők, amely szerint a versenyekre akkreditációval érkező médiamunkások semmilyen közösségi médiában nem használhatják fel az olimpia idején - a versenyekről - általuk készített videó- és képanyagokat. A RIA hírügynökség egyik vezetője, Vaszilia Konova elmondta, hogy amennyiben bárkit azon kapnak, hogy saját telefonjával próbál meg képet készíteni az olimpiai létesítményekben, akkor azonnal megvonhatják tőle az akkreditációs kártyáját. Mindezt azért pont ők tehetik meg, mert a R-Sport sportrészlege felelős a "nyakbanlógók" kiadásáért Szocsiban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtófőnöke, Mark Adams azon melegében reagált a hírre, és némiképp árnyalta a dolgokat. Ő ugyanis az egyértelmű orosz tiltás ellenére biztatta az újságírókat (is) a közösségi média használatára: "Egyenesen bátorítunk mindenkit arra, hogy ossza meg a képeit a közösségi oldalakon. Mindenki készítsen annyi képet, amennyit csak akar, és pozitív üzenettel ossza meg a világgal" - nyilatkozta Adams. Az oroszok (2013-ban!) teljesen abszurd ötletének alighanem lesz még folytatása, de kérdés, hogy a híresen szigorú és a csecsen terrorfenyegetés óta biztonsági kérdésekben a megszokottnál is vaskalaposabb oroszok mennyire kezelik majd rugalmasan a témát. Azt tudjuk, hogy a videótartalmakat tekintve egyébként a NOB szigorúan védelmezi az "olimpia" brandet, így várhatóan a Youtube csatornái sem lesznek tele órákkal a versenyek befejezése után az események közvetítéseivel - a sportkedvelők bánatára, de a a jogtulajdonosok legnagyobb örömére.

Azt mindenesetre eléggé anakronisztikus elképzelni, hogy bármely komoly, magára valamit is adó sajtóorgánum manapság már jól működő Facebook- és Twitter-csatorna nélkül képes lenne kiszolgálni nézőit, olvasóit az olimpia idején. Az ottani kommunikációhoz pedig tartalom kell, ami a legegyszerűbben a helyszínen dolgozó kollégák okostelefonjaival készíthető el. Ha tényleg komolyan gondolják az oroszok a szigort, akkor ráadásul az újságírókat olyasmiért tilthatnák ki az olimpiáról, amelyet a versenyzők, nézők és egyéb hivatalos résztvevők nagy része vígan megtehet a játékok tizenhat napja alatt? Vagy az orosz szervezők csak ilyen agyament ötletekkel akarják elterelni a világ figyelmét arról, hogy a folyamatosan korrupciós vádakkal sújtott olimpiájuk költségvetése immáron 50 milliárd dollárra (!) rúg, amellyel (a nyári játékokat is ideszámítva) minden idők legdrágább ötkarikás eseményét rendezik?