Téli hírmorzsák

Gyermeket vár Neuner, Riesch végre visszatér

Jövő tavaszra várja első gyermekét a németek korábbi biatlonos klasszisa, Magdalena Neuner.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Még ha (elvakult) rajongói titokban még egy meglepő visszatérésről is spekuláltak, most már biztossá vált, hogy semmiképpen nem lesz ott - legalábbis versenyzőként - a szocsi olimpián Magdalena Neuner. A németek 26 esztendős korábbi biatlon "királynője" ugyanis bejelentette, hogy terhes és jövő tavaszra várja első gyermekét. A kétszeres olimpiai bajnok Neuner a 2011/12-es évad után vonult vissza, azóta pedig több időt tölthetett el párjával, Josef Holzerrel is. Az áldott állapot ellenére Neuner vélhetően azért elutazik majd az oroszországi olimpiára, ahol televíziós szakértőként dolgozik majd.

- Vasárnap a Calgaryban zajló gyorskorcsolya Világkupa verseny harmadik napján 1000 méteren indult el Lykovcan Ágota, aki az előző napon rövidebbik távján kétszer is országos csúcsot futott. A magyar versenyző ezúttal is remekelt, aki egyéni legjobbját megdöntve 1:18.55-ös eredménnyel mindössze öt századmásodperccel maradt el az olimpiai kvalifikációs szinttől. A Kanadában olimpiai szintidőt futó két gyorskorcsolyázónk, Lykovcan Ágota és Nagy Konrád november 15-17 között Salt Lake Cityben folytatja a Világkupa versenysorozatot.

-. Hétfőn Stockholm városa is bejelentette, hogy versenybe száll a 2022-es téli olimpia rendezési jogáért, a pályázati dokumentációt csütörtökig kell eljuttatni a NOB székhelyére.

- Több mint két éves kihagyás után a hétvégén a finnországi Leviben visszatér az alpesi sí Világkupába Susanne Riesch. A kétszeres olimpiai bajnok Maria Höfl-Riesch húga még 2011 szeptemberében egy edzésen elszenvedett bukás következtében hagyott ki ilyen hosszú időszakot. "Nem lesz könnyű számára a visszatérés, de fontos, hogy türelmes tudjon maradni" - mondta a 24 Vk-versenyt megnyerő Maria, aki hétfőn utazott el a finnországi versenyek helyszínére.

- Vasárnap először magyar drámát hozott a Torinóban zajló az olimpiai kvalifikációs rövidpályás Világkupa verseny. A férfi váltók második elődöntő futamában az amerikai, a holland és az olasz váltó társaságában vágott neki az 5000 m-nek a Béres Bence, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar kvartett, amely kilenc körrel a vége előtt a második helyen korcsolyázott. Három körrel a vége előtt viszont Liu Shaolin a célegyenes előtt hatalmasat esett, s magával vitte az olasz versenyzőt is. A célba az amerikai és holland váltó ért be döntős helyen, a magyarok harmadikként haladtak át a célvonalon.

A vezető bíró döntése értelmében a magyarokat a futamból sárga lapos figyelmeztetéssel kizárták, az olaszokat pedig bejuttatták az A döntőbe. Ez az ítélet azt jelentette, hogy hiába került be a magyar csapat a legjobb nyolc közé, a sárgalapos kizárással minden olimpiai remény elúszott, hiszen ezzel a döntéssel az utolsó helyre sorolták a váltót a mezőnyben. A bírói döntés ellen a magyar vezetők óvást nyújtottak be, aminek eredményeként a kizárás megmaradt, de a sárga lapos figyelmeztetést törölték. A kizárás miatt a magyar váltó nem állhatott rajthoz a B döntőben, de a 8. helyen végzett négyesnek így maradt esélye a következő viadalon kiharcolni az olimpiai részvétel jogát.

- Az ukránok kijelölték előzetes olimpiai biatlon csapatukat. A nőknél Jevgenyij Kolupajev Vita és Valj Szemerenko, Jelena Pidrusna, Julia Dzsima, Maria Panfilova és Natalia Burdiga hatosfogattal készülhet a játékokra, a fiúknál pedig Andrej Derizsemlja, Szergej Szemenov, Artem Prima és Szergej Szednyev helye már most biztosnak tűnik Szocsira. Két héttel az östersundi nyitány előtt viszont biztossá vált, hogy betegsége miatt Vita Szemerenko nem lesz ott a svédországi versenyen.

- A Szojuz űrhajó háromfős legénysége az olimpiai fáklyával együtt hétfőn visszatért a Földre, miután megjárta a világűrt a szocsi téli olimpia előkészületeinek részeként. Az ejtőernyőkkel és fékező rakétákkal lassított becsapódás után a Szojuz TMA09M helyi idő szerint 8:49-kor érte el Kazakh sztyeppét.  „Az olimpiai láng 4 napos útja után hazaérkezett” mondta a NASA TV bemondója, és hozzátette, hogy szerencsére hibátlan földet érést láthattak a nézők.