Téli hírmorzsák

Csúcseső Calgaryban, népszavazás Münchenben

A Calgaryban található gyorskorcsolya pálya ismét igazolta hírnevét, ahol a magyar csúcsok mellett most már világrekordok is hullottak.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Vasárnap magyar idő szerint a délelőtti órákban ért véget Tokióban a szezon negyedik Grand Prix versenye a műkorcsolyázóknál. Az NHK Trophyn a párosoknál a világbajnok Tatjana Volosozar - Maxim Trankov duó győzött, amely két kínai páros előtt zárta az élen - 236,49 ponttal - a versenyt. A jégtáncosoknál az amerikai Meryl Davis és Charlie White győzött, egyéniben viszont a hazai szurkolók örülhettek. A férfiaknál ugyanis Takahasi Daiszuke kapta a legmagasabb összpontszámot, a hölgyeknél pedig Aszadao Mao győzött Tokióban.

- A Calgaryban zajló gyorskorcsolya Világkupa verseny második napján is remekül szerepeltek a mieink, Lykovcán Ágota ugyanis az 500 méteres távon tovább javította az országos csúcsot, amelyből újabb 11 századot faragott le, most pedig már 39,17-es idejével áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán. Ő és az 1500-on remeklő Nagy Konrád teljesítménye azonban egyelőre még nem jelent automatikus olimpiai részvételt, az egyes távokon ugyanis a december 15-ig tartó kvalifikációs időszak befejezése után, a ranglisták alapján jelölik ki az indulókat. Ágota teljesítményéhez hozzátehető még egy szép gesztus, az 500 méteres táv korábbi rekordere, Egyed Krisztina ugyanis a Facebookon így gratulált a teljesítményéhez:

A szombati nap eseményéhez tartozik még Calgaryban, hogy a világbajnok dél-koreai Lee Sang-Hwa 36,74-el új világcsúcsot ért el 500 méteren. A nap csúcspontjaként pedig a férfiak üldözéses csapatversenyben a hollandok (Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij) értek el új világrekordot, 3:37,17-es idejükkel saját, hat évvel korábbi csúcsukat adtak át a múltnak.

- Hamarosan egy új sportágban is kipróbálja magát a skeleton olimpiai bajnoka, a brit Amy Williams. A 31 éves versenyző ugyanis elindul a november 14-ei Wales ralin, a WRC sorozat egyik állomásán, ahol a Sky Sport csatorna Forma-1-es szakértője, Tony Jardine mellett lesz navigátor. Az induláshoz persze kvalifikációt kellett szerezniük, amit a múlt hónapban sikerült is megfutniuk kisebb szigetországi versenyen.

- Heidum Bernadett hetedikként, Knoch Viktor pedig kilencedikként végzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Torinóban zajló olimpiai kvalifikációs világkupájának szombati napján. A váltó versenyek selejtezőiben a hölgyek 3000m-es váltó versenyén a női négyest a negyeddöntőben szabálytalanság miatt kizárták, így az olimpiai szereplésük esélye is elszállt. A férfiak  viszont kitűnően szerepeltek, hiszen a selejtező futamban nagy bravúrt végrehajtva megelőzték a koreai és japán váltót is, majd a negyeddöntőben Kanada mögött másodikként vették sikerrel a futamot, így vasárnap a legjobb nyolc között harcba szállhatnak a döntőért. Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a torinói, valamint a jövő hétvégén az oroszországi Kolomnában sorra kerülő vk-n elért eredmények számítanak. Az 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta talál gazdára.

- Ma rendezik meg azt a népszavazást Münchenben és Bajorország néhány további városában, amely arról hivatott dönteni, hogy az 1972-es nyári olimpia házigazdája a 2018-as sikertelen kísérlet után jelentkezzen-e a 2022-es téli olimpia megrendezésére is.

- Két orosz kozmonauta szombaton űrsétát kezdett a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyájával, amely csütörtökön érkezett meg a Szojuz űrhajó fedélzetén három űrhajóssal együtt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Olimpiai fáklya már járt a kozmoszban, az Atlantis amerikai űrrepülőgépen, 1996-ban, az atlantai nyári olimpiai játékok előtt, de a történelem során most vitték ki először a nyílt világűrbe. Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij mintegy 400 kilométeres magasságban lépett ki a világűrbe a Földön két kilogrammot nyomó fáklyával, amelyet azonban nem gyújtottak meg. Az űrállomáson biztonsági okokból, kint a kozmoszban pedig az oxigén hiánya miatt nem éghetett.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Vélhetően a februári, szocsi olimpia leendő dobogósait is láthatja majd a közönség a január 13. és 19. között Budapesten rendezendő műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon hazai éremszerzésre ezúttal nincs esély. A jegyeket a honlapon található információk szerint több kategóriában árulják: a hivatalos edzésnapokra (január 13-14.) egységesen 3000 forintért lehet belépőt váltani, a január 15. és 18. közötti versenynapokra 6500, 11 500 és 16 500 forintos napijegyeket lehet vásárolni, az utolsó versenynapra pedig 3500, 6500 és 9500 forintba kerülnek a belépők.